agromonitor: Liberalizarea funciară „nu mai poate fi amânată”

Liberalizarea funciară „nu mai poate fi amânată”

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , , , ,

terenuri-agricole-vanzare-vand

România nu mai poate amâna vânzarea terenurilor către străini, deşi nu are pus la punct cadastrul, a declarat directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, sâmbătă, la Reghin, la Conferinţa de instruire şi informare a fermierilor şi autorităţilor locale privind implementarea proiectelor pe fonduri europene 2014 – 2020 pe dezvoltare rurală.

„Nu putem renunţa, deşi nu avem pusă la punct problema cadastrală. În Ardeal e pusă la punct, dar în restul ţării e varză. Dar trebuie să începem vânzarea de terenuri, vom schimba atribuţiile Agenţiei Domeniilor Statului, va avea un rol de vânzare şi cumpărare a terenurilor, vom putea veni să oferim preţuri pentru cumpărarea terenurilor, vom încerca introducerea de măsuri restrictive pentru străini, drept de preemţiune pentru fermieri”, a arătat Nicolae Popa, potrivit Agerpres.

Directorul adjunct al APDRP a spus că în Parlament există un proiect de lege, care a trecut deja de Senat, care prevede ca toate cheltuielile cu măsurătorile topografice să fie suportate de statul român.

„Nu putem rezolva problema marilor exploataţii, nu putem rezolva piaţa funciară şi problema cadastrului dacă nu aplicăm această lege. (…) Altminteri omul de la ţară nu va reuşi să-şi plătească aceste acţiuni de măsurare a terenurilor, când se cere mai mult decât evaluarea terenurilor. Vom aştepta 1.000 de ani să rezolvăm problema cadastrală, dar dacă va fi aprobată de Camera Deputaţilor atunci se va rezolva”, a susţinut Popa, care consideră că sumele investite de stat în cadastrare ar putea fi recuperate în 3 – 4 ani.

Deputatul liberal Ioan Cristian Chirteş a arătat că liberalizarea vânzării terenurilor nu mai poate fi amânată, întrucât România a trecut de toate derogările, dar există un proiect de HG pentru introducerea preemţiunii, deşi este „cam târziu”.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor