agromonitor: Liberalizarea funciară „nu mai poate fi amânată”

Liberalizarea funciară „nu mai poate fi amânată”

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , , , ,

terenuri-agricole-vanzare-vand

România nu mai poate amâna vânzarea terenurilor către străini, deşi nu are pus la punct cadastrul, a declarat directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa, sâmbătă, la Reghin, la Conferinţa de instruire şi informare a fermierilor şi autorităţilor locale privind implementarea proiectelor pe fonduri europene 2014 – 2020 pe dezvoltare rurală.

„Nu putem renunţa, deşi nu avem pusă la punct problema cadastrală. În Ardeal e pusă la punct, dar în restul ţării e varză. Dar trebuie să începem vânzarea de terenuri, vom schimba atribuţiile Agenţiei Domeniilor Statului, va avea un rol de vânzare şi cumpărare a terenurilor, vom putea veni să oferim preţuri pentru cumpărarea terenurilor, vom încerca introducerea de măsuri restrictive pentru străini, drept de preemţiune pentru fermieri”, a arătat Nicolae Popa, potrivit Agerpres.

Directorul adjunct al APDRP a spus că în Parlament există un proiect de lege, care a trecut deja de Senat, care prevede ca toate cheltuielile cu măsurătorile topografice să fie suportate de statul român.

„Nu putem rezolva problema marilor exploataţii, nu putem rezolva piaţa funciară şi problema cadastrului dacă nu aplicăm această lege. (…) Altminteri omul de la ţară nu va reuşi să-şi plătească aceste acţiuni de măsurare a terenurilor, când se cere mai mult decât evaluarea terenurilor. Vom aştepta 1.000 de ani să rezolvăm problema cadastrală, dar dacă va fi aprobată de Camera Deputaţilor atunci se va rezolva”, a susţinut Popa, care consideră că sumele investite de stat în cadastrare ar putea fi recuperate în 3 – 4 ani.

Deputatul liberal Ioan Cristian Chirteş a arătat că liberalizarea vânzării terenurilor nu mai poate fi amânată, întrucât România a trecut de toate derogările, dar există un proiect de HG pentru introducerea preemţiunii, deşi este „cam târziu”.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor