Legumicultura în comuna Vidra: „Cheltuieli mari, producții mediocre”

| Legume, Vegetal | de

Etichete: , , , , , ,

Profesorul Victor Lăcătuș, un cunoscut specialist în legumicultură, consideră că în țara noastră legumicultura se face cu mari cheltuieli, însă producțiile și veniturile obținute nu sunt pe măsura efortului depus de agricultori.

victor-lacatus-vidra

dr. ing. Victor Lăcătuș.
foto: IES

„Veniturile nu asigură profitul corespunzător; aceasta nu numai din cauza cheltuielilor foarte mari ca urmare a unor prețuri care cresc încontinuu, ci și a productiilor mediocre. Se mai adaugă și faptul că producătorul nu se recompensează pe măsura muncii lui. Casele sau mașinile din Matca, ca și din alte zone legumicole, Vidra, Izbiceni, sunt facute cu mari sacrificii”, spune Victor Lăcătus, citat într-un material realizat de Institutul de Economie Socială.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, consumul de legume proaspete în România a crescut în 2011 față de 2010 cu 5,5%. Producția autohtonă de legume are o evoluție fluctuantă, suprafețele cultivate fiind în scădere în ultimii ani. La nivel național, în anul 2011 suprafața cultivată cu legume în câmp și solarii a fost de 230.000 hectare, iar producția a fost de 3.300.000 tone.

Totodată, importurile de legume proaspete au fost in valoare de 152 milioane de euro in 2011, din care importul de tomate proaspete reprezinta 29 milioane de euro.

Specialiștii spun că mărirea suprafețelor de solarii ar fi cea mai buna soluție pentru legumicultura României, culturile înființate în spații protejate reprezentând deja 33% din producția legumicolă.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde