agromonitor: Legumicultorii din Dâmbovița care au fost afectați de grindină vor fi despăgubiți

Legumicultorii din Dâmbovița care au fost afectați de grindină vor fi despăgubiți

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , , , , , , ,

grindina-marcesti

Luni, la Târgoviște, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că se va face o evaluare a pagubelor produse de fenomenele meteo din ultima vreme din Dâmboviţa.

„O să facem o evaluare să vedem în ce măsură sunt afectate culturile (…). Eu sunt adeptul de a contribui cu toţii la un anumit risc. Statul intervine în măsura posibilităţilor şi în ultimii ani statul nu a mai avut posibilităţi să intervină să asigure despăgubiri. De aceea, cred eu, cea mai importantă facilitate pe care poate să o creeze statul este crearea cadrului legal pentru fondul mutual”, a adăugat Daniel Constantin, potrivit Agerpres.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că l-a informat pe ministrul Agriculturii despre pagubele produse de grindină în judeţ şi că va discuta cu acesta acordarea unui sprijin pentru cei care şi-au pierdut culturile din cauza fenomenelor meteo din ultimele zile.

Cele mai afectate au fost comunele Bărbuleţu și Mărcești, unde circa 150 hectare de livezi şi de grădini cu legume au fost distruse de grindină.

Din 2014, despăgubirile vor veni prin Fondul Mutual

Ministrul Agriculturii a mai precizat, luni, că până la finalul acestui an va fi înființat Fondul Mutual pentru gestioarea riscurilor din agricultură. Prin intermediul acestui fond agricultorii vor fi despăgubiți inclusiv pentru ceea ce astăzi societăţile de profil nu asigură, respectiv grindină, îngheţ sau anumite boli.

„Prin cea mai importantă realizare pe care aş sublinia-o eu, în acest an, în ultima şedinţă de Guvern din iunie, prin adoptarea acelei ordonanţe de urgenţă care crează cadrul legal pentru a se înfiinţa fondurile mutuale. După ce vom avea un fond mutual funcţional, fermierul nu mai are niciun fel de risc neacoperit, acel fond mutual venind în completarea societăţilor de asigurări şi asigurând ceea ce nu se asigură astăzi, anume grindina, îngheţul şi alte pierderi cauzate, eventual, de boli care apar în anumite zone (…) Un fond mutual este strict necesar într-un stat cum este România, unde aşa cum aţi văzut, condiţiile meteo nu au o anumită ritmicitate, ca să zic aşa, şi cred că fermierii au înţeles importanţa înfiinţării unui astfel de fond”, a precizat ministrul Daniel Constantin.

  1. ares - 9-7-2013, 9:49

    vor primi despagubiri la fel ca cei din teleorman…000000 noi asteptam din 26 mai…se gandesc ei la o prosteala si nu vor da nimik

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor