agromonitor: Legislația ambiguă în domeniul fiscal le pune probleme agricultorilor mici și mjlocii

Legislația ambiguă în domeniul fiscal le pune probleme agricultorilor mici și mjlocii

| Financiar, Impozite şi taxe | de

Etichete:

Ambiguitatea legislației fiscale, lipsa procedurilor specifice domeniului și dificultatea încadrării unor situații atipice în tiparele fixe prevăzute de Codul Fiscal sunt principalele probleme cu care se confruntă agricultorii mici și mijlocii, în ceea ce privește gradul de fiscalitate în domeniul agribusiness din România, scrie EVZ.ro.

La nivelul Uniunii Europene există reglementări pentru tratamentele contabile specifice activităților din agricultură, care însă nu sunt reflectate în mod direct în reglementările româneşti. Printre cei mai afectați de aceste neconcordanțe sunt agricultorii mici și mijlocii, însă situația este similară și în celelalte țări din regiune, potrivit Accace, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est.

„Din punct de vedere al legislației fiscale, Codul Fiscal prevede reguli specifice de impozitare doar pentru agricultorii persoane fizice. În ceea ce privește taxarea companiilor ce activează în sectorul agribusiness, apar interpretări legate de tratamentul TVA sau de deductibilitatea fiscală a anumitor cheltuieli”, a declarat Laura Ștefan, Business Development Manager Accace în România, potrivit ziarului Evenimentul Zilei.

Din punct de vedere contabil, neexistând reguli specifice de evaluare a activelor biologice dintr-o fermă, în analizarea impactului unei tranzacții se creează o serie de interpretări, cum ar fi, de exemplu, încadrarea din punct de vedere patrimonial a animalelor fie în contul de active fixe, fie în contul de stocuri.

Chiar și în cazul unei companii de externalizare, cele mai des întâlnite dificultăți în ceea ce privește serviciile de contabilitate pentru domeniul agribusiness sunt reprezentate de lipsa reglementărilor specifice, preluarea și centralizarea datelor contabile despre tranzacțiile desfășurate, dar și lipsa unor sisteme informatice adaptate specificului industriei.

Cei mai afectați de aceste neconcordanțe între practicile contabile europene și reglementările din România sunt agricultorii mici și mijlocii, aceștia fiind predispuși către reclasificarea anumitor tranzacții, cu potențiale consecințe în plata de penalități sau taxe suplimentare.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor