Legislația ambiguă în domeniul fiscal le pune probleme agricultorilor mici și mjlocii

| Financiar, Impozite şi taxe | de

Etichete:

Ambiguitatea legislației fiscale, lipsa procedurilor specifice domeniului și dificultatea încadrării unor situații atipice în tiparele fixe prevăzute de Codul Fiscal sunt principalele probleme cu care se confruntă agricultorii mici și mijlocii, în ceea ce privește gradul de fiscalitate în domeniul agribusiness din România, scrie EVZ.ro.

La nivelul Uniunii Europene există reglementări pentru tratamentele contabile specifice activităților din agricultură, care însă nu sunt reflectate în mod direct în reglementările româneşti. Printre cei mai afectați de aceste neconcordanțe sunt agricultorii mici și mijlocii, însă situația este similară și în celelalte țări din regiune, potrivit Accace, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est.

„Din punct de vedere al legislației fiscale, Codul Fiscal prevede reguli specifice de impozitare doar pentru agricultorii persoane fizice. În ceea ce privește taxarea companiilor ce activează în sectorul agribusiness, apar interpretări legate de tratamentul TVA sau de deductibilitatea fiscală a anumitor cheltuieli”, a declarat Laura Ștefan, Business Development Manager Accace în România, potrivit ziarului Evenimentul Zilei.

Din punct de vedere contabil, neexistând reguli specifice de evaluare a activelor biologice dintr-o fermă, în analizarea impactului unei tranzacții se creează o serie de interpretări, cum ar fi, de exemplu, încadrarea din punct de vedere patrimonial a animalelor fie în contul de active fixe, fie în contul de stocuri.

Chiar și în cazul unei companii de externalizare, cele mai des întâlnite dificultăți în ceea ce privește serviciile de contabilitate pentru domeniul agribusiness sunt reprezentate de lipsa reglementărilor specifice, preluarea și centralizarea datelor contabile despre tranzacțiile desfășurate, dar și lipsa unor sisteme informatice adaptate specificului industriei.

Cei mai afectați de aceste neconcordanțe între practicile contabile europene și reglementările din România sunt agricultorii mici și mijlocii, aceștia fiind predispuși către reclasificarea anumitor tranzacții, cu potențiale consecințe în plata de penalități sau taxe suplimentare.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde