agromonitor: Legislația ambiguă în domeniul fiscal le pune probleme agricultorilor mici și mjlocii

Legislația ambiguă în domeniul fiscal le pune probleme agricultorilor mici și mjlocii

| Financiar, Impozite şi taxe | de

Etichete:

Ambiguitatea legislației fiscale, lipsa procedurilor specifice domeniului și dificultatea încadrării unor situații atipice în tiparele fixe prevăzute de Codul Fiscal sunt principalele probleme cu care se confruntă agricultorii mici și mijlocii, în ceea ce privește gradul de fiscalitate în domeniul agribusiness din România, scrie EVZ.ro.

La nivelul Uniunii Europene există reglementări pentru tratamentele contabile specifice activităților din agricultură, care însă nu sunt reflectate în mod direct în reglementările româneşti. Printre cei mai afectați de aceste neconcordanțe sunt agricultorii mici și mijlocii, însă situația este similară și în celelalte țări din regiune, potrivit Accace, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est.

„Din punct de vedere al legislației fiscale, Codul Fiscal prevede reguli specifice de impozitare doar pentru agricultorii persoane fizice. În ceea ce privește taxarea companiilor ce activează în sectorul agribusiness, apar interpretări legate de tratamentul TVA sau de deductibilitatea fiscală a anumitor cheltuieli”, a declarat Laura Ștefan, Business Development Manager Accace în România, potrivit ziarului Evenimentul Zilei.

Din punct de vedere contabil, neexistând reguli specifice de evaluare a activelor biologice dintr-o fermă, în analizarea impactului unei tranzacții se creează o serie de interpretări, cum ar fi, de exemplu, încadrarea din punct de vedere patrimonial a animalelor fie în contul de active fixe, fie în contul de stocuri.

Chiar și în cazul unei companii de externalizare, cele mai des întâlnite dificultăți în ceea ce privește serviciile de contabilitate pentru domeniul agribusiness sunt reprezentate de lipsa reglementărilor specifice, preluarea și centralizarea datelor contabile despre tranzacțiile desfășurate, dar și lipsa unor sisteme informatice adaptate specificului industriei.

Cei mai afectați de aceste neconcordanțe între practicile contabile europene și reglementările din România sunt agricultorii mici și mijlocii, aceștia fiind predispuși către reclasificarea anumitor tranzacții, cu potențiale consecințe în plata de penalități sau taxe suplimentare.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor