Vânzarea terenurilor agricole către cetățenii străini

Legea fondului funciar, aprobată până la sfârșitul lui august

| Actualitate, Intern | de

Actualizat: 11 august 2013

Etichete: , , ,

Legea fondului funciar va fi aprobată de guvern până la finalul lui august, a precizat, vineri, ministrul agriculturii Daniel Constantin. Din 2014, liberalizarea pieței funciare va permite cetățenilor din orice stat al Uniunii Europene să cumpere și să dețină terenuri agricole în România. În țara noastră, prețul terenurilor agricole este de până la zece ori mai mic decât în alte state europene, iar calitatea acestuia este foarte bună.

terenuri-agricole-romania-2013-2014

„Cel mai important proiect legislativ din această perioadă este legea vânzării terenurilor agricole către persoane fizice române şi străine. Până la sfârşitul lunii august acest proiect legislativ va fi pe masa Guvernului, astfel încât să putem să luăm un punct de vedere, după care va fi transmis la Parlament. Vrem ca în luna septembrie sau cel târziu în octombrie să avem o lege foarte clară care să reglementeze vânzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci când se va liberaliza piaţa funciară, iar persoanele fizice străine pot cumpăra terenuri în România”, a precizat vineri Daniel Constantin, în cadrul conferinței care s-a desfășurat la sediul Ministerului Agriculturii.

El a mai explicat că termenul liberalizării pieței funciare nu poate fi amânat după 1 ianuarie 2014. Fermierii români au atras atenția, în repetate rânduri, că situația creată nu este una echitabilă, atâta timp cât fermierii străini vin cu un important aport de capital în spate. Aceștia își vor permite să acapareze importante suprafețe de terenuri agricole românești.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României.

„Acest termen, 1 ianuarie 2014, este prevăzut în tratatul de aderare. S-au făcut eforturi în anii trecuţi şi în acest an ca termenul să poate fi prelungit, dar tratatul de aderare, aşa cum a fost semnat în anul 2005, nu prevede această posibilitate, şi atunci trebuie să intervenim printr-o astfel de lege care să protejeze şi să creeze un mediu competitiv pentru fermierii din România, care vor să achiziţioneze terenuri şi vor să dezvolte afaceri în agricultură”, a subliniat Daniel Constantin.

Cel de-al doilea proiect legislativ prezentat de ministrul Agriculturii se referă la reglementarea şi funcţionarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

„Această agenţie trebuie să nu mai joace doar rolul de gestionare a fondului funciar, ci şi de reglementare a acestuia, după modelul Safer din Franţa. Beneficiem şi de expertiza unor specialişti din ADS-ul francez, ca să îi spun aşa, respectiv Safer, astfel încât să facem această agenţie funcţională în beneficiul fermierilor, respectiv să vizeze tranzacţiile de terenuri între persoane fizice sau juridice pe piaţa liberă şi chiar să intervină pe piaţa funciară astfel încât să ajute la consolidarea exploataţiilor din România”, a mai subliniat ministrul Daniel Constantin.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde