agromonitor: Irigații 2014: Statul e gata să suporte pierderile din sistem

Irigații 2014: Statul e gata să suporte pierderile din sistem

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

canal-irigatii-2014

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în cadrul conferinței regionale a FAO care se desfășoară în aceste zile la Bucuresti că anul acesta ANIF cumpără energie la prețuri mai mici iar ministerul este gata să intervină cu prima umplere a canalelor de irigații.

„Pentru sectorul de irigaţii, marele câştig al acestui an este că de anul trecut, printr-o OUG, ANIF a devenit jucător pe piaţa de energie. Cu alte cuvinte cumpărăm la preţuri mai mici. Am dat un exemplu, preţul pentru energie reprezintă 80% din preţul pe care-l plătesc fermierii pentru apă. Acesta este anul acesta cu 25-30% mai mic decât anul trecut pentru că am cumpărat energie direct de pe bursă, chiar zilele trecute, la 168 lei/MWh, în timp ce anul trecut cumpăram la 230 lei/MWh. Deci din acest punct de vedere cred că este atractiv şi mult mai uşor, mult mai puţin costisitor pentru fermieri să irige în acest an”, a declarat ministrul Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Potrivit celor spuse de Daniel Constantin, ministerul este pregătit, dacă va fi nevoie, să intervină şi cu prima umplere a canalelor astfel încât pierderile din sistem, acolo unde sistemul este reabilitat, să nu fie suportate de către fermieri, ci de către stat.

„Deci o serie întreagă de măsuri, nu mai punem la socoteală faptul că am investit până acum, am semnat contracte în valoare de 140 milioane de euro cu organizaţiile de udători şi în următorii 2 ani de zile vom semna cu încă 370 de organizaţii încă 370 milioane de euro”, a mai precizat ministrul agriculturii.

Daniel Constantin a subliniat apoi rolul fondurilor europene pentru reabilitarea și dezvoltarea siatemului național de irigații.

„Investiţiile nu se fac peste noapte şi vom avea nevoie de 1-2-3 ani până vom reabilita toată infrastructura secundară aşa cum ne-am propus. Dar este pentru prima dată când venim şi cu un preţ mai mic şi cu fonduri europene care să rezolve toată această infrastructură”.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor