Șase întrebări și răspunsuri legate de pensia agricultorilor

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , ,

Olivia Niculae, jurist, răspunde pe Agromonitor întrebărilor fermierilor și persoanelor care lucrează sau au lucrat în agricultură.

Am selectat pentru dumneavoastră cele mai frecvente întrebări adresate de persoanele interesate de pensia de agricultor. Dacă aveți și alte întrebări în atenția juristului, vă rugăm să folosiți formularul de mai jos.

pensii-agricultura-intrebari-pensie-agricultor

1. Contează vechimea la calcularea pensiei unui agricultor?

Da. Calculul pensiei este în funcție și de stagiul de cotizare realizat (vechimea în muncă).

2. Am deja o vechime de 8 ani cu carte de muncă. Pot plăti retroactiv contribuțiile pentru a depăși zece ani vechime?

Nu. Nu se poate plăti retroactiv CAS (plata contribuțiilor de asigurări sociale.

3. Care este stagiul minim de cotizare pentru o persoană de sex feminin care a lucrat ca agricultor?

În acest caz, stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

4. O persoană născută în anul 1947 are o vechime înregistrată în muncă de 7 ani. În plus, a mai lucrat ca agricultor încă o perioadă de 2 ani. Cum poate beneficia de pensie?

Persoana respectivă beneficiaza de pensie pentru limitp de vârstă daca are 11 ani stagiu minim de cotizare (cumulat).

5. Care este valoarea punctului de pensie în anul 2013?

În anul 2013, valoarea unui punct de pensie este de 762,1 lei.

6. Va fi majorată pensia în 2014?

Punctul de pensie creşte cu 3,76%, conform legii bugetului asigurărilor sociale pe 2014, de la 762,1 lei cât a fost anul trecut, la 790,8 lei. Ultima majorare a pensiilor a avut loc în octombrie 2008. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a dat asigurări că, începând cu 2014, legea pensiilor va fi respectată, astfel că majorarea indemnizaţiei se va face în fiecare an.

„Legea pensiilor se aplică, în sensul că în fiecare an se face indexarea pensiilor cu 100% din rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu pe economie”, a explicat aceasta.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde