Industria cărnii: Condițiile minime de funcționare a abatoarelor de capacitate mică

| Industria cărnii, Procesare | de

Etichete: , , ,

În atenția crescătorilor de animale, a asociațiilor și persoanelor interesate să investească în industria cărnii.

abator-capacitate-mica

Iată care sunt condițiile minime de funcționare a abatoarelor de capacitate mică. Acestea sunt reglementate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor prin Ordinul 35 publicat în M.O. nr. 585 / 18.08.2011.

Condițiile au la baza art. 10 alin. (4) lit. b) din Regulamentul (CE) nr. 853 / 2004, Ordinului președintelui A.N.S.V.S.A nr. 180/2006 pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii și a Ordinului nr. 57/2010 pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităților care produc, procesează, depozitează, transportă și/sau distribuie produse de origine animală.

Beneficiarii fondurilor europene interesați în realizarea unor abatoare de acest tip, precum și asociațiile crescătorilor de animale au primit cu ocazia întâlnirilor organizate de conducerea Consiliului Județean Sibiu un proiect model de abator de mică capacitate care cuprinde detaliile de amenajare și tehnice conforme cu actul normativ în vigoare.

Ce sunt abatoarele de capacitate mică?

Abatorul de capacitate mică reprezintă o unitate cu spații și dotări adecvate în care se desfășoară activități pentru recepția, cazarea și tăierea unui număr redus de animale, precum și pentru livrarea produselor comestibile și necomestibile rezultate;

În aceste unități se pot sacrifica lunar 100 capete porcine, ovine sau caprine, sau 20 capete bovine, respectiv să nu se depășească două bovine sau zece porcine (ovine) pe zi. În cazul ovinelor se pot acorda derogări, privind numărul de animale sacrificate, în perioada Sărbătorilor Pascale.

Condițiile de funcționare ale abatoarelor de capacitate mică

Abatoarele de capacitate mică funcționează în baza autorizației sanitare veterinare eliberate de D.S.V.S.A Sibiu, în conformitate cu legislația specifică în vigoare și trebuie să asigure:

  • un padoc acoperit, care să asigure criteriile de protecție și odihnă a animalelor înainte de sacrificare;
  • grupul sanitar (vestiarul și toaletele) poate să fie format și dintr-o singură cameră, sau două camere care să asigure fluxul alternant al persoanelor de sexe diferite, dotate cu instalații adecvate de spălare, dezinfecție și de uscare a mâinilor;
  • sala de sacrificare, dotată cu instalații și echipamente care să prevină contactul între carne și pardoseli, pereți și dispozitive de fixare;
  • spațiu pentru depozitarea masei gastrointestinale, subproduse și confiscate
  • spații de frig dimensionate în funcție de capacitatea unității, unde vor fi depozitate semicarcasele, sferturile de carcasă și organele, rezultate în urma sacrificării.
  • în cazul sacrificărilor de bovine și ovine adulte este necesară existența spațiului de frig pentru depozitarea carcaselor până la primirea rezultatelor privind testarea pentru encefalopatiile spongiforme transmisibile;
  • se poate utiliza același spațiu al unității pentru mai multe faze de lucru, cu condiția ca acestea să fie succesive și separate în timp, iar între diferitele faze să se efectueze curățenia și dezinfecția, după caz;
  • să se asigure un număr suficient de cuțite și alte instrumente de lucru, care să fie sterilizate în câte un sterilizator, atât în spațiul murdar, cât și în spațiul curat, după caz;
  • birou administrativ și tehnic (pentru medicul veterinar care asigură asistența de specialitate)

Condiții minime din punct de vedere al amenajărilor constructive și al instalațiilor interioare:

  • pereții, tavanul și pavimentul unității trebuie să fie ușor de spălat, de dezinfectat și din materiale care să nu permită pătrunderea și staționarea apei;
  • ușile și ferestrele trebuie să se închidă ermetic pentru a asigura protecția împotriva rozătoarelor și a insectelor; ferestrele care comunică cu exteriorul trebuie să fie protejate de plase contra insectelor;
  • asigurarea sistemului de canalizare, capacele canalelor de scurgere să fie acoperite cu clopot pentru împiedicarea apariției mirosurilor neplăcute
  • protejarea conductelor a cablurilor și a corpurilor de iluminat;
  • asigurarea apei potabile în cantitate suficientă, din rețeaua publică sau din sursă proprie, verificarea calității în conformitate cu legislația în vigoare;

Alte obligații de funcționare ale abatoarelor de capacitate mică

  • după terminarea activităților zilnice se asigură, în mod obligatoriu, efectuarea curățeniei și a dezinfecției spațiilor, aparaturii, instalațiilor și ustensilelor de lucru;
  • sacrificarea animalelor în unitate este permisă doar cu acceptul medicului veterinar oficial, după efectuarea examenului ante-mortem;
  • să asigure trasabilitatea documentată a mișcării animalelor, a procesului de sacrificare și de livrare a produselor, în acest sens fiind aprobată sacrificarea numai a animalelor identificate, însoțite de certificat sanitar veterinar, și actualizarea bazei de date conform legislației în vigoare;
  • să respecte normele privind bunăstarea animalelor în timpul sacrificării prin asigurarea echipamentelor de contenție și asomare corespunzătoare speciei animalelor sacrificate;
  • subprodusele rezultate în urma sacrificărilor trebuie să fie colectate în mod igienic și livrate la unitatea de neutralizare;
  • marcarea și etichetarea cărnii se fac în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare;
  • personalul muncitor trebuie fie sănătos, să poarte permanent echipament de protecție, care să poată fi schimbat ori de câte ori este nevoie;

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde