agromonitor: Industria berii din România, un sector 98% autohton

Industria berii din România, un sector 98% autohton

| Băuturi, Procesare | de

Etichete: , , ,

bere-romania-piata-berii-in

colaj: agromonitor.ro

Potrivit datelor oferite de Asociația Berarii României, aproximativ 98% din berea consumată de români este autohtonă. Piața berii rămâne, în aceste condiții, una din ultimele redute încă necucerite de importatori.

Volumul pieţei berii a atins 18,2 milioane hectolitril în 2012, înregistrând o creștere cu 7% față de anul anterior. Cei de la ABR pun creșterea pe seama conjuncturii și sunt rezervați în privința evoluției acestui an din punct de vedere al vânzărilor.

„Deși anul trecut s-a înregistrat un trend ascendent al consumului de bere, suntem rezervați în ce privește evoluția în acest an. Factorii care au influențat creșterea în 2012 au depins de conjunctură și de aceea considerăm ca e încă prematur să vorbim despre un trend pozitiv pe termen lung. Românii nu au avut în 2012 mai mulți bani în buzunar decât în anii precedenți, ca să îi încurajeze spre o creștere a consumului. Totuși, vara lungă, cu temperaturi ridicate și evenimente sportive importante – EURO 2012 și Jocurile Olimpice, au creat un context favorabil consumului de bere. După cum se știe, 2013 a debutat cu o presiune fiscală sporită pe piața berii, prin creșterea accizei. Impactul creșterii accizei este încă greu de estimat și de aceea suntem mai degrabă precauți în previzionări privind evoluția consumului pe anul în curs. Cu atât mai mult cu cât puterea de cumpărare a românilor rămâne în continuare fragilă.”, a declarat Andrew Highcock, președinte Asociația Berarii României.

Aproximativ 98% din berea consumată de români este produsă în țară

„Putem afirma că sectorul berii este un partener real al autorităților române în susținerea creșterii economice. Este o afirmație care are la bază fapte concrete: de la nivelul zero al evaziunii fiscale înregistrat în industria berii, la cele 76.000 de locuri de muncă create direct și indirect în economia României. Ca orice parteneriat însă considerăm că trebuie să fie susținut de ambele părți. De aceea, avem convingerea că soluția pentru sporirea veniturilor la bugetul României provenite de pe piața berii nu o reprezintă creșterea accizei la bere, ci stabilirea de politici care să stimuleze dezvoltarea acestui sector de activitate și a celor conexe, cum ar fi agricultura și turismul, precum și măsuri care să reducă evaziunea fiscală pe piața băuturilor alcoolice.“, a declarat Constantin Bratu, Director general Asociația Berarii României.

În 2012 s-a înregistrat pentru al doilea an consecutiv o creștere de aproape 10 milioane Euro a investițiilor, atingându-se cifra de 71 milioane Euro. Anul trecut, acciza colectată pentru bere a reprezentat 60% din totalul veniturilor din acciză colectate de pe piața băuturilor alcoolice.

În ceea ce privește nivelul consumului de bere pe cap de locuitor înregistrat anul trecut, luând ca referinţă cele mai recente date privind recensământul populaţiei României făcute publice de către Institutul Național de Statistică (INS), în 2012 consumul de bere per capita a atins valoarea de 90 litri.

Exporturile au atins un nivel istoric în 2012, înregistrând 0,23 milioane hl, ceea ce reprezintă 1,3% din producția locală de bere. Importurile au atins 0,43 milioane hl, reprezentând aproximativ 2% din volumul de bere consumat.

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor