agromonitor: În atenția crescătorilor de animale și păsări din județul Sibiu

În atenția crescătorilor de animale și păsări din județul Sibiu

| Zootehnie | de

Etichete: , , ,

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu coordonează și implementează, în cursul lunii martie 2014, acțiuni specifice prevăzute în Programul anual de supraveghere, prevenire și combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, bunăstarea animalelor și protecția mediului.

dsvsa-sibiu-crescatori-de-animale În acțiuni sunt implicați medicii veterinari oficiali, medicii veterinari de liberă practică, împuterniciți, din Circumscripțiile Sanitare Veterinare comunale, concesionate, autoritățile locale și nu în ultimul rând, proprietarii de animale, prin:

Supravegherea clinică a stării de sănătate a efectivelor, prin controale la exploatațiile comerciale și în exploatațiile nonprofesionale de la gospodăriile populației.

Acțiuni de supraveghere a unor boli transmisibile, prin examinarea în laborator a probelor recoltate de la animale și păsări în acest scop.

Efectuarea unor operațiuni de vaccinare profilactică.

Controale privind respectarea normelor de biosecuritate, a normelor de protecție și bunăstare a animalelor din exploatațiile comerciale și exploatații nonprofesionale din gospodăriile populației.

Monitorizarea circulației animalelor pe teritoriul județean, național și intracomunitar.

Anemia Infecțioasă Ecvină

Astfel, în cadrul programului de supraveghere a Anemiei Infecțioase Ecvină, în cursul lunii martie se finalizează testarea celor 48 de cabaline crescute în două ferme, 8.279 cabaline existente în 6.568 exploatații la gospodăriile populației și a 168 asini aflați în special la proprietarii de ovine, prin afluirea de probe de sânge la laborator, însumând 8.327 de animale.

În situația în care sunt diagnosticate animale bolnave, se procedează la izolarea și eliminarea acestora din exploatație, în termen de cel mult 10 zile de la primirea buletinului de analiză cu rezultat pozitiv și de a se întocmi dosarul complet în vederea despăgubirii proprietarilor pentru animalele ucise sau sacrificate în condițiile legii.

Pentru supravegherea unor boli specifice bovinelor, Leucoza Enzootică, Bruceloza și Paratuberculoza, se vor recolta, conform planificării, 14.000 probe de sânge care se vor aflui la laboratorul DSVSA Sibiu, pentru investigații specifice.

Concomitent cu prelevarea probelor de sânge de la cabaline și bovine, se efectuează și vaccinarea anticărbunoasă la aceste animale.

Pentru supravegherea efectivelor de animale receptive la Blutongue (bovine, ovine) se recoltează probe după graficul stabilit, din zona a 9 localități țintă, pentru examene de laborator, coroborate cu supravegherea permanentă a mișcărilor de animale receptive pe plan județean, național, în spațiul intracomunitar și în activitatea de import, export.

Diagnosticul Encefalopatiilor Spongiforme Transmisibile, constituie un test permanent prin examinarea în laborator a probelor recoltate de la bovine și ovine sacrificate sau moarte, cu mențiunea că la specia ovină se implementează programul stabilit pentru calificarea exploatațiilor ca indemne pentru Scrapie.

În cadrul programului de prevenire a Pestei Porcine Clasice la efectivele de porcine domestice se va efectua supravegherea clinică a stării de sănătate a celor 25.512 capete crescute în 3 fermele comerciale și 24 exploatații comerciale de Tip A, prin inspecții în exploatațiile nonprofesionale, și recoltarea a 320 probe de la scroafe, crescute în exploatațiile din localitățile țintă stabilite, pentru examene de laborator, probele fiind afluite la laboratoarele arondate.

Pentru a se asigura o protecție sanitară eficientă, față de bolilor transmisibile, specifice păsărilor, în cursul lunii martie vor fi supravegheate clinic efectivele din cele 10 exploatații comerciale și 14 exploatații comerciale de tip A cu găini ouătoare și pui de carne și se vor aflui cca. 4o probe pentru supravegherea Pseudopestei aviare, cca. 25 probe din zonele țintă, pentru supravegherea Gripei aviare și 33 probe serii pui de carne și 15 probe de la găini ouătoare, pentru diagnosticul Salmonelozei, prin examene de laborator.

Tot în această lună se efectuează vaccinarea în campanie organizată a cca 185.000 păsări existente în 16.751 exploatații la gospodăriile populației, pentru prevenirea Pseudopestei Aviare.

În cadrul programului de prevenire și combatere a Rabiei la speciile domestice, se vor efectua vaccinări de completare la câinii și pisicile cu stăpân cunoscut, animale care nu au fost imunizate în campania organizată și se vor examina în laborator probele recoltate și afluite de la animale receptive, moarte, identificate pe teritoriul județului.

Personalul sanitar veterinar va efectua și alte acțiuni de prevenire și combatere a bolilor la animale la solicitarea proprietarilor.

Se vor efectua controale în exploatațiile cu animale și păsări pentru verificarea respectării normelor de protacție și bunăstare, a normelor legale privind mișcarea animalelor spre abatoare, sau în târguri și în trafic pe drumurile naționale, precum și activitatea de import export cu animale și păsări vii.

Obligații ale crescătorilor de animale

Realizarea acțiunilor stabilite pentru această lună, impune proprietarilor de animale o serie de obligații cu referire la:

Să colaboreze cu medicii veterinari, arondați, pentru identificarea și înregistrarea la timp a animalelor, existente în exploatație.

Să comunice medicului veterinar, la data producerii, mișcările survenite în efectiv prin fătări, cumpărări, vânzări, mortalități.

Să asigure sprijinul personalului veterinar la efectuarea acțiunilor obligatorii de prevenire și combatere a bolilor transmisibile (vaccinări, recoltări de probe de sânge sau de organe) la data și ora stabilită.

Să permită medicului veterinar monitorizarea stării de sănătate a animalelor din proprietate.

Să respecte dispozițiile autorității veterinare privind izolarea și eliminarea din efectiv a animalelor diagnosticate cu boli transmisibile.

Să asigure normelor de protecție și bunăstare a animalelor, privind adăpostirea, hrănirea, adăparea și a normelor de microclimat.

Să efectueze curățirea mecanică și dezinfecția adăposturilor, și a acțiunilor de deratizare, cu unități și personal de specializate.

Să colecteze cadavrele și deșeurile animaliere în vederea transportului, cu sprijinul autorităților locale, la unitatea de distrugere Protan.

Să solicite medicului veterinar fișa de sănătate pentru animalele aflate în proprietate, completată la zi cu acțiunile sanitare veterinare efectuate, documentele de mișcare și de certificare a stării de sănătate, necesare pentru intenția de comercializare a animalelor.

Nerespectarea obligațiilor stabilite de Conducerea DSVSA Sibiu, sau refuzul prezentării animalelor și a păsărilor pentru efectuarea acțiunilor de prevenire și combatere a bolilor transmisibile, atrag sancțiuni pecuniare persoanelor vinovate, conform legii.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor