Impozite mai mici pentru agricultori. Iată principalele schimbări ale impozitării pe norme de venit

| Financiar, Impozite şi taxe | de

Etichete: , ,

Fermierii care au până la 50 de oi şi 25 de capre nu vor fi impozitaţi, statul ridicând plafonul de la maxim 10 animale, iar agricultorii vor plăti un impozit mai mic pentru culturile de cartofi, legume cultivate în câmp sau sere, pomi, dar şi pentru bivoliţe, oi, capre şi porci, anunță Mediafax.

parlament Parlamentul a majorat plafoanele pentru care un fermier care deţine oi, caprine şi albine nu va fi impozitat, potrivit legii de aprobare a Ordonanţei 8/2013 privind Codul Fiscal.

Astfel, taxarea se va aplica pentru mai mult de 50 de oi, 25 de capre şi 75 familii de albine, anterior fiind stabilite limite de 10 oi şi caprine şi 50 familii de albine.

De asemenea, nu plătesc impozit cei care au până la 2 vaci şi bivoliţe, 6 porci şi 100 de păsări de curte, prevedere menţinută.

Totodată, a fost ridicată limita pentru viţa-de-vie pe rod de la 0,5 hectare la 1 hectar, fiind introdusă şi o nouă categorie, cea a arbuştilor fructiferi, pentru care a fost stabilit un plafon de maxim 1 hectar pentru care nu se percepe impozit.

Mai sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafaţa cultivată este de maxim 2 hectare, ca şi în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr şi hameiului. Limite maxime mai sunt stabilite pentru leguminoaselor pentru boabe şi pomi – 1,5 hectare, tutun – 1 hectar, legume cultivate în câmp – jumătate de hectar, flori şi plante ornamentale – 0,3 hectare şi legume în spaţii protejate – 0,2 hectare.

Persoanele care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală, vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, determinat pe baza normelor de venit stabilite, impozitarea fiind extinsă şi pentru veniturile din silvicultură şi piscicultură, unde se aplică o impunere în conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real.

Fermierii sunt impozitaţi doar pentru numărul de animale, păsări şi hectare de teren care depăşeşte limitele stabilite pentru veniturile neimpozabile.

Potrivit legii aprobate, agricultorii vor plăti un impozit mai mic pentru culturile de cartofi, legumele cultivate în câmp şi în spaţii protejate, precum sere şi solare, şi pentru pomi. De asemenea, impozitul se reduce şi pentru crescătorii de bivoliţe, oi, capre, porci şi albine.

Astfel, norma de venit a fost diminuată pentru culturile de cartofi de peste două hectare de la 3.488 de lei la 2.900 de lei, pentru legumele cultivate în câmp de peste jumătate de hectar de la 4.001 lei la 2.326 de lei. La legumele cultivate în spaţii protejate de peste 0,2 hectare norma s-a redus de la 8.033 lei la 5.117 lei, pentru pomi peste 1,5 hectare – de la 4.709 lei la 3.800 lei, iar pentru arbuştii fructiferi de peste un hectar a fost stabilită o normă de venit de 1.385 de lei.

Normele de venit sunt stabililte în Codul Fiscal pentru perioada cuprinsă între 1 februarie – 31 decembrie 2013.

Dacă pentru fermierii care au peste două vaci şi bivoliţe în Ordonanţa 8/2013 era stabilită o normă de venit de 453 de lei, în legea de aprobare apare o normă de 453 lei pentru peste două vaci şi de 326 lei pentru mai mult de două bivoliţe.

La ovine şi caprine exista o normă de 23 lei pentru 10-50 de capete şi 65 de lei peste 50 de capete. În prezent, norma este de 47 de lei pentru mai mult de 50 de oi şi peste 25 de capre. Pentru porci a fost eliminată norma de venit stabilită pentru peste 10 capete, fiind păstrată cea pentru 6-10 capete, de 56 de lei.

Totodată, pentru albine era prevăzută o normă de 70 de lei la 50-100 familii şi 98 lei la peste 100 familii, fiind modificată cu o sumă de 40 de lei pentru peste 75 de familii. La păsările de curte a fost păstrată norma de 3 lei pentru peste 100 de capete, iar norma de 2 lei pentru peste 500 de capete a fost eliminată.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde