În județul Iași, 16.000 de hectare au fost afectate de grindină, 7000 fiind compromise total

| Starea culturilor, Vegetal | de

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

grindina-iasi

În județul Iași, potrivit datelor oferite de reprezentanții Direcției Agricole Județene, circa 16.000 de hectare au fost afectate de grindină. Dintre acestea, 7000 de hectare au fost deja „întoarse” de fermieri, restul fiind afectate în proporție de 30%.

Grindina a afectat culturile agricole din comunele Vlădeni, Cepleniţa, Cotnari, Coarnele Caprei sau Probota.

Vasile Lungu, patronul Astra Trifeşti, spune că cei ce ar fi putut preveni apariția acestui fenomen nu și-au făcut treaba. Deşi au fost investite milioane de euro în construcţia Centrului Antigrindină din Dancu, cei de aici nu au acționat.

„Din fericire, norocul a făcut ca eu să nu mă aflu în zona calamitată, dar la Cotnari sau Coarnele Caprei au fost afectate mutle culturi. Neglijenţa unora înseamnă pierderea altora. Centrul Antigrindină nu a lansat nicio rachetă, nu ştiu, n-au permis, n-au avut rachete, ideea este că nu şi-au făcut treaba”, a spus Vasile Lungu pentru Ziarul de Iași.

Fermierul ieșean lucrează 3000 de hectare, din care 85% sunt irigate. Nu la fel de norocoși sunt ceilalți fermieri, ce nu dispun de sisteme de irigații și care sunt îngrijorați de prognoza pe trei luni anunțată de Administrația Națională de Meteorologie.

Neculai Olaru, șeful Direcției Agricole Iaşi, spune că momentan rezerva de apă în sol a fost refăcută de ploile din ultima perioadă.

„Dacă se menţine rezerva de apă existentă în sol după aceste ploi, vom avea un an agricol bun, peste media multianuală, cu excepţia celor 16.000 de hectare afectate de grindină, cu grade de dăunare diferite.Dacă vom avea precipitaţii de încă 30 litri/mp la sfârşitul lunii mai şi de 20 litri/mp la începutul lunii iunie, vom avea culturi bune. Anul agricol va fi bun dacă nu se va adeveri prognoza meteo care spune că lunile iunie şi iulie vor fi secetoase. Totuşi, eu cred că va fi secetă şi în acest an”, a precizat Neculai Olariu, potrivit aceleiași surse.

La rândul său, Vasile Lungu spune că agricultura nu stă numai în irigații.

„Dacă în următoarea perioadă voi avea din două în două săptămâni măcar 25 litri de ploaie pe metru pătrat, va fi cu siguranţă bine. Eu irig, dar nu totul stă în irigaţie”, a mai spus acesta.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde