agromonitor: În județul Iași, 16.000 de hectare au fost afectate de grindină, 7000 fiind compromise total

În județul Iași, 16.000 de hectare au fost afectate de grindină, 7000 fiind compromise total

| Starea culturilor, Vegetal | de

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

grindina-iasi

În județul Iași, potrivit datelor oferite de reprezentanții Direcției Agricole Județene, circa 16.000 de hectare au fost afectate de grindină. Dintre acestea, 7000 de hectare au fost deja „întoarse” de fermieri, restul fiind afectate în proporție de 30%.

Grindina a afectat culturile agricole din comunele Vlădeni, Cepleniţa, Cotnari, Coarnele Caprei sau Probota.

Vasile Lungu, patronul Astra Trifeşti, spune că cei ce ar fi putut preveni apariția acestui fenomen nu și-au făcut treaba. Deşi au fost investite milioane de euro în construcţia Centrului Antigrindină din Dancu, cei de aici nu au acționat.

„Din fericire, norocul a făcut ca eu să nu mă aflu în zona calamitată, dar la Cotnari sau Coarnele Caprei au fost afectate mutle culturi. Neglijenţa unora înseamnă pierderea altora. Centrul Antigrindină nu a lansat nicio rachetă, nu ştiu, n-au permis, n-au avut rachete, ideea este că nu şi-au făcut treaba”, a spus Vasile Lungu pentru Ziarul de Iași.

Fermierul ieșean lucrează 3000 de hectare, din care 85% sunt irigate. Nu la fel de norocoși sunt ceilalți fermieri, ce nu dispun de sisteme de irigații și care sunt îngrijorați de prognoza pe trei luni anunțată de Administrația Națională de Meteorologie.

Neculai Olaru, șeful Direcției Agricole Iaşi, spune că momentan rezerva de apă în sol a fost refăcută de ploile din ultima perioadă.

„Dacă se menţine rezerva de apă existentă în sol după aceste ploi, vom avea un an agricol bun, peste media multianuală, cu excepţia celor 16.000 de hectare afectate de grindină, cu grade de dăunare diferite.Dacă vom avea precipitaţii de încă 30 litri/mp la sfârşitul lunii mai şi de 20 litri/mp la începutul lunii iunie, vom avea culturi bune. Anul agricol va fi bun dacă nu se va adeveri prognoza meteo care spune că lunile iunie şi iulie vor fi secetoase. Totuşi, eu cred că va fi secetă şi în acest an”, a precizat Neculai Olariu, potrivit aceleiași surse.

La rândul său, Vasile Lungu spune că agricultura nu stă numai în irigații.

„Dacă în următoarea perioadă voi avea din două în două săptămâni măcar 25 litri de ploaie pe metru pătrat, va fi cu siguranţă bine. Eu irig, dar nu totul stă în irigaţie”, a mai spus acesta.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor