agromonitor: Guvernul nu va mai putea condiționa acordarea subvențiilor de plata la zi a datoriilor la stat

Guvernul nu va mai putea condiționa acordarea subvențiilor de plata la zi a datoriilor la stat

| Financiar, Subvenţii | de

Etichete: , ,

În cadrul vizitei sale în România care a avut loc săptămâna aceasta, una din cele mai importante declarații ale comisarului european Dacian Cioloș este legată de „jalba” primită din partea unei asociații de crescători de animale ai cărei reprezentanți se plângeau că nu primesc subvenția pentru că au datorii la stat.

La o întâlnire cu fermierii, care a avut loc în satul Ţopa, comuna Albeşti, Dacian Cioloş a anunțat că u este legal să condiţioneze drept criteriu de eligibilitate acordarea subvenţiilor europene pentru agricultori pe o procedură care ţine de legislaţia naţională. Mai mult, spune el, Guvernul României a fost atenționat pe această temă și se așteaptă un răspuns din partea instituției. În caz contrar, România riscă o procedură de infracţiune la nivel european pentru încălcarea legislaţiei.

Iată declarația lui Dacian Cioloș, potrivit Agerpres:

„Comisia Europeană (…) atenţiona că nu este legal din punctul de vedere al legislaţiei europene să condiţionezi ca criteriu de eligibilitate acordarea unui drept din fonduri europene de aceste lucruri care prevăd procedură de legislaţie naţională. Şi a cerut două lucruri: să elimine din legislaţia naţională orice act care face această legătură – şi din câte ştiu Ministerul Agriculturii a retras acel ordin al ministrului care era la baza acestei proceduri – şi a cerut, în acelaşi timp, ca Guvernul să găsească o soluţie prin care agricultorilor să le fie rambursaţi banii care li s-au luat să-i primească înapoi. Şi aici Comisia Europeană în continuare aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor române, în ce fel rezolvă problema aceasta de a returna agricultorilor banii care le-au fost luaţi pe nedrept, iar, dacă în următoarea perioadă nu primim răspunsul, România riscă o procedură de infracţiune la nivel european tocmai pentru că este o legislaţie încălcată”

De ce este importantă această declarație?

După ce a fost anunțată schimbarea Codului Fiscal și obligativitatea plății impozitului pe baza normelor de venit, agricultorii s-au întrebat cine îi va putea controla și pe ce bază.

În luna ianuarie a fost publicat proiectul Ordinului pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de calcul și de colectare precum și termenele de plată aferente tarifului de îmbunătățiri funciare. Acesta prevedea:

„Sumele datorate şi neachitate la termen de către beneficiari vor fi compensate cu sumele de orice natură cuvenite acestora din partea unor instituţii române”.

Cu alte cuvinte, cei care nu își achitau tariful IF urmau să fie „arși” la subvenție. Acest lucru nu va mai fi posibil după intervenția autorităților europene.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor