agromonitor: Guvernul nu va mai putea condiționa acordarea subvențiilor de plata la zi a datoriilor la stat

Guvernul nu va mai putea condiționa acordarea subvențiilor de plata la zi a datoriilor la stat

| Financiar, Subvenţii | de

Etichete: , ,

În cadrul vizitei sale în România care a avut loc săptămâna aceasta, una din cele mai importante declarații ale comisarului european Dacian Cioloș este legată de „jalba” primită din partea unei asociații de crescători de animale ai cărei reprezentanți se plângeau că nu primesc subvenția pentru că au datorii la stat.

La o întâlnire cu fermierii, care a avut loc în satul Ţopa, comuna Albeşti, Dacian Cioloş a anunțat că u este legal să condiţioneze drept criteriu de eligibilitate acordarea subvenţiilor europene pentru agricultori pe o procedură care ţine de legislaţia naţională. Mai mult, spune el, Guvernul României a fost atenționat pe această temă și se așteaptă un răspuns din partea instituției. În caz contrar, România riscă o procedură de infracţiune la nivel european pentru încălcarea legislaţiei.

Iată declarația lui Dacian Cioloș, potrivit Agerpres:

„Comisia Europeană (…) atenţiona că nu este legal din punctul de vedere al legislaţiei europene să condiţionezi ca criteriu de eligibilitate acordarea unui drept din fonduri europene de aceste lucruri care prevăd procedură de legislaţie naţională. Şi a cerut două lucruri: să elimine din legislaţia naţională orice act care face această legătură – şi din câte ştiu Ministerul Agriculturii a retras acel ordin al ministrului care era la baza acestei proceduri – şi a cerut, în acelaşi timp, ca Guvernul să găsească o soluţie prin care agricultorilor să le fie rambursaţi banii care li s-au luat să-i primească înapoi. Şi aici Comisia Europeană în continuare aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor române, în ce fel rezolvă problema aceasta de a returna agricultorilor banii care le-au fost luaţi pe nedrept, iar, dacă în următoarea perioadă nu primim răspunsul, România riscă o procedură de infracţiune la nivel european tocmai pentru că este o legislaţie încălcată”

De ce este importantă această declarație?

După ce a fost anunțată schimbarea Codului Fiscal și obligativitatea plății impozitului pe baza normelor de venit, agricultorii s-au întrebat cine îi va putea controla și pe ce bază.

În luna ianuarie a fost publicat proiectul Ordinului pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de calcul și de colectare precum și termenele de plată aferente tarifului de îmbunătățiri funciare. Acesta prevedea:

„Sumele datorate şi neachitate la termen de către beneficiari vor fi compensate cu sumele de orice natură cuvenite acestora din partea unor instituţii române”.

Cu alte cuvinte, cei care nu își achitau tariful IF urmau să fie „arși” la subvenție. Acest lucru nu va mai fi posibil după intervenția autorităților europene.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor