Grupul de Initiativa Radu Anton Roman si Slow Food Bucuresti aniverseaza trei ani de la lansarea seriei de evenimente Targul Taranului
La aniversarea unui an de la inscrierea in reteaua de piete Earth Market, Grupul de Initiativa Radu Anton Roman si Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor, organizeaza in 2 si 3 aprilie, in acest weekend, Targul Taranului, la ARK Bursa Marfurilor, in Bucuresti, langa Piata de flori George Cosbuc. Asociatia Grupul de Initiativa Radu Anton Roman a identificat inca din anul 2008, principala problema a micilor producatori, lipsa din lantul de distributie a unei piete dedicate locale, ca loc de readucere in circulatia gastronomica a produselor locale. Targul Taranului a intrat in anul 2009 in reteaua de piete Earth Market a miscarii internationale Slow Food, prin aplicarea principiilor organizatiei in selectia de produse si producatori.
In cadrul pietei, producatorii prezinta produse alimentare realizate de ei dupa retete stravechi sau retete originale. Unele din produsele selectate de noi sunt deja inregistrate ca produs traditional conform procedurii Ministerului Agriculturii, altele sunt detinatoare ale marcii europene STG, Specialitate Traditionala Garantata.
Produsele pe care le gasiti la Targul Taranului sunt din carne de oaie, de porc, de vita, de curcan, din lapte de vaca, oaie si capra, verdeturi, dulciuri locale, sucuri din catina, sucuri de mere de la Valea Mare-Pravat. Alaturi de acestea se gasesc produse frantuzesti din carne din gama Teyssier precum si ulei Thassos, cu marca europeana STG. De exemplu familia Mistreanu din Valea Hartibaciului, aduce in atentia publicului retetele de prajituri sasesti, precum henklich, kuchen, lebkuche, guglupf, paine bio neagra si integrala de la Moara Harman. Creatorii de paine Mihaela, Stefan si Horia propun specialitati de paine la cuptor, cu masline sau nuca, branza de capra de la Ionesti, judetul Giurgiu.
Cu peste 100.000 de membri astazi in toata lumea, Miscarea Slow Food s-a nascut pentru a sustine, prin proiecte educationale, organizare de evenimente si de comunitati ale hranei, renasterea agriculturii traditionale si readucerea produselor agricole necontaminate si nealterate in bucataria noastra. Slow Food propune ca publicul si producatorii sa fie co-producatori, parte a unei familii. Sa fie parteneri in procesul de productie al alimentelor, Slow Food sustine ca hrana sa fie obtinuta din specii de animale si soiuri de plante locale, cat mai putine ingrediente artificiale precum conservanti, arome.
Pe acelasi subiect:
- Bucuresti: Târg de produse tradiţionale dedicat sărbătorii Sfinţilor Constantin şi Elena
- Targ de produse traditionale romanesti, Constanta, 13-15 mai
- Târgul Ţăranului, deschis miercuri şi joi în Bucureşti
- Târgul Ecoagris, ediţia de Paşti, are loc între 15-17 aprilie 2011, în Iaşi
- Bucureşti: Târg de Blavoveştenie la Muzeul Ţăranului Român, între 25 şi 27 martie