Ghidul cumpărătorului avizat: Evitaţi cozonacul umplut cu „E”-uri

| Comerţ, Procesare | de

Actualizat: 18 noiembrie 2013

Etichete: , , , ,

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Proecţia Consumatorilor din România atrag atenţia că în comerţ reţeta de cozonac nu mai este aceeaşi cu cea cunoscută de la bunica.

„Reţeta de cozonac folosită de către bunici/mame şi prietene este pe bază de faină, ouă, zahar, unt, ulei, lapte,drojdie, esenţă de rom, sare, nucă şi/sau stafide/rahat. Din păcate, marii producători de produse de panificaţie şi produse de cofetărie, au umblat la reţeta clasică a cozonacului, folosind materii prime de calitate scăzută. Ne referim la faina care nu este panificabilă decât prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, s-au scos din reţeta untul şi laptele, pentru a scădea costul de producţie, şi s-au introdus mulţi aditivi alimentari. Pe piaţa românească există sortimente de cozonac cu 14 aditivi, adică chimicale cu lingura”, spune, într-un comunicat, Costel Stanciu, preşedintele APC România.

Potrivit acestuia, în ultima perioadă, hipermarketurile au început să fabrice şi să vândă sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi.

În perioada 22-28 aprilie 2013, APC Romania a realizat o cercetare şi asupra ofertei de cozonac din aceste magazine comerciale din Bucureşti, urmărindu-se ingredientele folosite de către producători şi preţul de raft.

Astfel, preţul unui cozonac în greutate de 500 g variază de la 4,39 lei la 21 lei, diferenţa fiind dată de calitatea ingredientelor de bază şi de chimicalele folosite pentru a înlocui unele ingrediente, respectiv a îmbunătăţi proprietăţile făinii de calitate scăzută /nepanificabilă.

„Paştele este o singură dată în fiecare an, nu merită să cumpăram cozonac cu chimicale. Nici cozonacul nu mai este ce-a fost! S-a inventat cozonacul cu fibră de cartof şi pesmet! Citiţi eticheta! Alegeţi în cunoştinţă de cauză! Alegeţi calitatea şi nu cantitatea!”, îndeamnă preşedintele APC.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde