agromonitor: Ghidul cumpărătorului avizat: cum alegem carnea de miel?

Ghidul cumpărătorului avizat: cum alegem carnea de miel?

| Comerţ, Industria cărnii, Procesare | de

Etichete: , , ,

Asociaţia pentru protecţia Consumatorilor din România îi sfătuieşte pe consumatorii care achiziţionează în această perioadă carne de miel să cumpere numai produse cu avizul medicului veterinar.

Carnea de miel

Este o carne roşie, bogată în acizi graşi Omega 3, zinc (100 g carne de miel conţine 40% din doza zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparata numai la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal.

Cum se recunoaşte carnea de miel proaspătă?

Aprecierea prospeţimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simț: văzul, mirosul şi pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele:

  • aspectul: la carnea proaspătă suprafaţa este acoperită cu o peliculă uscată, iar în secţiune, carnea este lucioasă şi slab umedă;
  • culoarea: la suprafaţă este roz, iar în secţiune culoarea este roşie, caracteristica speciei şi regiunii anatomice;
  • consistenţă: fermă şi elastică, urma lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
  • mirosul: plăcut, caracteristic speciei;
  • grăsimea: albă şi compactă;
  • măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secţiune umple complet canalul medular;
  • tendoane şi articulaţii: lucioase, elastice, tari, lichid sinovial limpede;
  • bulionul (fiertura de carne după sedimentare): limpede şi aromat, cu un strat de grăsime la suprafaţă.

APC România le recomandă consumatorilor să achiziţioneze miei verificaţi de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg.

Mieii sub aceasta greutate au un conţinut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operaţia de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum).

Preţul cărnii de miel 2013

Preţul unui kg de carne de miel variază de la 15 lei, în oraşele mici, la 28 de lei în marile oraşe (Bucureşti, Constanta, Timişoara).

„O ultima găselniţă a comercianţilor, afişarea preţului la carne de miel pentru 100 g de produs. Astfel, în unul din marile magazine ale Bucureştiului, preţul la carnea de miel era de 2,79 lei/100 g”, spun reprezentanţii APC.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor