agromonitor: Gândacul păros al florilor: cum se manifestă atacul în culturi

Gândacul păros al florilor: cum se manifestă atacul în culturi

| Protecţia plantelor, Vegetal | de

Etichete: ,

Gândacul păros al florilo (epicometis hirta) poate cauza importante pagube la pomii fructiferi, vițșa de vie, dar și la rapiță și la late culturi de crucifere, precum și la trandafiri, la capșuni, la unele plante medicinale. A fost identificat atacul gândacului păros și la floarea soarelui, la grâu, mazăre, fasole.

Adulții apar în luna aprilie. Atacul se concentrează pe plantele înflorite, unde gândacii consumă organele generative – pistil și stamine.

Perioada de hrănire este eșalonatăm din aprilie până în iulie. Adulții sunt mai activi în zilele însorite, în perioada zilei. În zilele ploioase sau cu temperaturi scăzute se retrag în sol sau pe partea inferioară a frunzelor.

Atacul începe se manifestă începând de la marginea culturilor.

Metode de combatere și prevenire a atacului de gândac păros (epicometis hirta).

  1. bac - 30-4-2014, 20:45

    Biscaya nu are nici o eficacitate asupra lui! Combatere partiala am reusit cu Karate Zeon in doza de 0,3 l/ha la cultura rapitei! Problema e ca tratamentul trebuie repetat la 3-5 zile si acest lucru doar pt limitarea atacului la marginea parcelei 6-12 m, in caz contrar atacul se tot extinde. Oricum pt zona de Vest a tarii a devenit o problema, primul atac l-am observat in anul 2009 la rapita, moderat. Am auzit ca prin pozitionarea de butoaie, bidoane cu apa, de culoare alba, galbena la marginea parcelei se limitaza atacul, dar acest lucru e posibil la livezi si mai putin in cultura mare unde …e imposibil!!

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor