Furajarea ovinelor în perioada pășunatului

| Ovine si caprine, Zootehnie | de

Etichete: , ,

În condițiile meteo din țara noastră, alimentația ovinelor caracteristică perioadei de pășunat se practică în intervalul aprilie – septembrie.

Stabulația în sezonul cald se realizează în padocuri acoperite sau în alte spații îngrădite și acoperite de umbrare.

Pe timp de vară, furajarea ovinelor se bazează pe masă verde administrată cosită la iesle, cantitatea ingerată fiind de 7 -10 Kg/zi la adulte, 3-4 kg la tineret peste şase luni şi 1-2 Kg/zi la miei.

Această variantă prezintă avantajul că se valorifică întreaga producţie de masă verde prin consumare mai puţin selectivă, creşte consumabilitatea plantelor la 80-85%, faţă de 70-75% în cazul în care ar fi păşunate şi preîntâmpină răspândirea bolilor parazitare şi infecto-contagioase.

Ovinele nu sunt pretenţioase, însă preferă anumite sortimente de nutreţuri şi chiar părţi din aceste. În exploatarea extensivă, în libertate, consumul de ierburi variază de la 5 la 80%.

Se mai adaugă în raţie nutreţuri concentrate şi supliment P.V.M. pentru echilibrarea proteino-minerală-vitaminică a raţiei.

Necesarul de săruri va fi asigurat prin bulgări pentru lins.

În cadrul acestui sistem se mai poate asigura furajarea folosindu-se amestecul unic pe bază de furaje fibroase 65% din care (50% fân şi 50% grosiere), siloz, masă verde, tocate 20% şi 15% ştiuleţi de porumb, totul tocat, omogenizat şi eventual umectat cu soluţie slabă de saramură sau melasă.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde