agromonitor: Furajarea ovinelor în perioada pășunatului

Furajarea ovinelor în perioada pășunatului

| Ovine si caprine, Zootehnie | de

Etichete: , ,

În condițiile meteo din țara noastră, alimentația ovinelor caracteristică perioadei de pășunat se practică în intervalul aprilie – septembrie.

Stabulația în sezonul cald se realizează în padocuri acoperite sau în alte spații îngrădite și acoperite de umbrare.

Pe timp de vară, furajarea ovinelor se bazează pe masă verde administrată cosită la iesle, cantitatea ingerată fiind de 7 -10 Kg/zi la adulte, 3-4 kg la tineret peste şase luni şi 1-2 Kg/zi la miei.

Această variantă prezintă avantajul că se valorifică întreaga producţie de masă verde prin consumare mai puţin selectivă, creşte consumabilitatea plantelor la 80-85%, faţă de 70-75% în cazul în care ar fi păşunate şi preîntâmpină răspândirea bolilor parazitare şi infecto-contagioase.

Ovinele nu sunt pretenţioase, însă preferă anumite sortimente de nutreţuri şi chiar părţi din aceste. În exploatarea extensivă, în libertate, consumul de ierburi variază de la 5 la 80%.

Se mai adaugă în raţie nutreţuri concentrate şi supliment P.V.M. pentru echilibrarea proteino-minerală-vitaminică a raţiei.

Necesarul de săruri va fi asigurat prin bulgări pentru lins.

În cadrul acestui sistem se mai poate asigura furajarea folosindu-se amestecul unic pe bază de furaje fibroase 65% din care (50% fân şi 50% grosiere), siloz, masă verde, tocate 20% şi 15% ştiuleţi de porumb, totul tocat, omogenizat şi eventual umectat cu soluţie slabă de saramură sau melasă.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor