Fructele și legumele cu cel mai mare conținut de pesticide

| Actualitate, Esenţial, Intern | de

Etichete: , ,

fructe-legume

În presă apar de multe ori informații „bombă” care dezvăluie cât de nocive pot fi unele alimente. De cele mai multe ori, astfel de texte sunt traduse din diferite surse și nu au niciun fel de legătură cu agricultura și industria alimentară din România și țările Uniunii Europene. Este și cazul textului de mai jos, care a circulat în presa centrală din țara noastră în diferite variante și care face referire la produse fitosanitare ce nu sunt utilizate în EU, precum „carbaril” (link). Astfel de materiale traduse din surse îndoielnice nu fac decât să dezinformeze cititorii și să scadă încrederea consumatorilor în produsele autohtone.

Trei sferturi dintre vegetalele de pe piață românească sunt de import și nu toate sunt sănătoase. Pe lângă îngrășăminte, acestea sunt de multe ori tratate cu numeroase pesticide. Multe dintre aceste substanțe rămân pe plante și ne pot pune sănătatea în pericol.

Piersicile și caisele. Aceste fructe sunt stropite de mai multe ori la începutul primăverii împotriva dăunătorilor. Pe coaja lor, acoperită de un puf fîn, pot rămâne cu ușurință urme de pesticide. Dacă vreți să le consumați, spălați-le extrem de bine sau chiar curățați-le coajă. Ori alegeți nectarinele! Acestea au coaja lipsită de puf, ceea ce însemna că rețin mai puține pesticide.

Cireșele. Ele conțin de multe ori carbaril, un pesticid suspect a fi cancerigen. Acesta ar crește riscul apariției bolii Parkinson, dacă fructele sunt consumate de femeile însărcinate. În plus, după ce sunt culese, coaja lor subțire este adesea tratată cu spay-uri împotrivă viermilor. Înainte să le consumați țineți-le mult în apă!

La categoria fructe exotice puteți consuma liniștiți ananas. Coaja lui groasă nu reține chimicale.

Însă, dacă vreți să mâncați un măr de import, gândiți-va de două ori înainte. Atunci când nu sunt crescute în mod natural, acestea pot conține substanțe care pot determina dezechilibre hormonale. Imediat după recoltare sunt tratate cu substanțe chimice pentru a preveni apariția petelor. Așadar, între un măr perfect verde și unul mic, de la țărani, cel din urmă va fi mereu mai gustos și mai sănătos.

Deși nu se cultivă la noi în țară, citricele sunt printre fructele preferate ale românilor. Fie că vorbim de portocale sau de grepfruit, ele sunt nelipsite din orice casă. Însă pentru a rezista mucegaiului sunt de multe ori tratate cu fungicide. Nu vă faceți însă griji! Coaja acestor fructe este destul de groasă, iar chimicalele nu ajung la pulpă.

Trecem mai departe și vorbim despre afine. Din fericire, în țara noastră acestea se găsesc din abundență și sunt culese din pădure. Așadar, consumați cu încredere orice tip de fructe de pădure!

Avem însă o bilă neagră pentru struguri. Cei din magazine sunt în general din import și conțin o cantitate mare de chimicale.Fiind fructe extrem de perisabile, pentru a rezista transportului și lungilor perioade în care stau pe rafturile magazinelor, sunt de multe ori tratați cu fungicide puternice. Alegeți-i pe cei crescuți în mod natural, atunci când este sezonul lor, adică toamna.

Mango este un alt fruct pe care îl găsim în supermarket pe tot parcursul anului. Vine din America de Sud, este cules crud și se coace chiar pe raftul magazinului. Are o coajă groasă care apără pulpa de insecticide. Același lucru este valabil și pentru avocado.

La capitolul legume, o plantă extrem de sensibilă la dăunători este țelina. Dacă aveți de ales între rădăcină și frunze, gândiți-vă că frunzele sunt stropite cu diferite insecticide și oricât de bine le-ați spăla, ele păstrează totuși o parte din aceste substanțe chimice.

Un conținut mai mic de pesticide îl au cartofii dulci. Asta pentru că ei au un sistem de apărare împotriva insectelor extrem de bun, de aceea sunt tratați mai puțin. Același lucru este valabil și pentru varză. Înainte de a o consuma, este suficient să îi îndepărtați frunzele exterioare.

Stați, însă, departe de ardeiul gras! El înmagazinează o cantitate foarte mare de pesticide. La fel și salata verde sau spanacul.

Încercați să consumați atât fructe cât și legume proaspete din surse de încredere, pentru a beneficia de toți nutrienții. În plus, așteptați mereu sezonul fructelor și legumelor proaspete, pentru a fi siguri că acestea au cât mai puține chimicale. Pe lângă riscurile hormonale, o dietă bogată în alimente care conțin multe pesticide poate da probleme de dezvoltare, în special copiilor.

Cea mai bună metodă pentru a elimina pesticidele din vegetale este să le țineți în apă cu zeamă de lămâie.

Totuși, beneficiile unei diete bogate în fructe și legume proaspete depășesc riscurile expunerii la diferite pesticide.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde