agromonitor: Fonduri europene: Țintele de absorbție asumate pentru acest an vor fi îndeplinite

Fonduri europene: Țintele de absorbție asumate pentru acest an vor fi îndeplinite

| Financiar, Fonduri europene | de

Etichete: ,

România a încasat deja în acest an peste 1,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice a fost încasată o sumă de aproximativ 500 milioane de euro, iar prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) o sumă de peste 50 milioane de euro, informează Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

În plus, în momentul de față are loc un proces de restructurare fundamentală a fluxului informatic POS DRU ce va reduce de zece ori efortul administrativ cerut beneficiarilor proiectelor europene.

La nivelul tuturor programelor operaționale se înregistrează în continuare unele sincope în implementarea programelor, cauzate atât de modul în care a fost conceput întregul sistem de implementare, cât și de problemele de implementare din perioada 2009-2011.

În cazul ambelor programe coordonate direct de Ministerul Fondurilor Europene, POS DRU și POS CCE, au fost luate măsuri pentru îmbunătățirea implementării lor. Imediat după trecerea celor două programe în subordinea MFE, adică începând cu data de 1 martie a.c., eforturile s-au concentrat pentru remedierea problemelor ascunse sub preș, care au rădăcini în perioada 2009-2011.

Începând cu luna martie 2014 la nivelul Autorității de Management POS DRU și la nivelul Autorității de Management POS CCE a fost demarat un proces de reverificare a datelor ‘istorice’ introduse în sistemul informatic SMIS (Sistemul Unic de Management al Informației pentru Instrumentele Structurale). În urma începerii acestei verificări, Autoritatea de Management POS DRU a solicitat Comisiei Europene returnarea unei aplicații de cheltuieli în vederea reverificării datelor, în condițiile în care suma nu era rambursată de către Comisie.

MFE a ales ca în acest an să rezolve și problemele din sistem ignorate de mult timp din două rațiuni principale: pentru a evita ca țara noastră să plătească corecții financiare suplimentare din cauza datelor eronate introduse în 2007-2012 în sistemul informatic, respectiv ca România să nu ajungă în situația de a nu putea închide programele operaționale la finalul acestei perioade de programare (anul 2015) din cauza acestor date eronate din sistemul informatic.

Decizia de a reverifica toate datele introduse în sistemul informatic în trecut a fost însoțită de punerea în funcțiune a unui sistem de gestiune a riscurilor de erori de introducere date previne apariția unor astfel de probleme în viitor și aduce gestiunea programelor europene pe o traiectorie sustenabilă.

Reamintim că ignorarea unor deficiențe din domeniul achizițiilor publice în perioada 2009-2011 a dus la blocarea a cinci programe operaționale, adică a 98% din fondurile alocate României. În acest context, abordarea adoptată în prezent de către Ministerul Fondurilor Europene este singura abordare responsabilă.

Suplimentar, sistemul informatic și modul de utilizare a acestuia de către beneficiari sunt în curs de îmbunătățire și vor diminua de zece ori efortul beneficiarilor de completare a informațiilor solicitate. Aceste măsuri reprezintă prima reformare reală a sistemului, ale cărei rezultate se vor vedea până la sfârșitul anului 2014.

Vă reamintesc că măsurile luate în 2013 și în acest an au permis semnarea în 2014 de noi contracte de finanțare POS DRU și POS CCE, proiecte care vor susține absorbția de fonduri europene chiar din a doua parte a acestui an.

În cazul celor două programe coordonate direct de MFE nu există riscul ca România să piardă bani în acest an, în condițiile în care sumele estimate a fi cerute Comisiei pentru a fi rambursate României sunt semnificativ mai mari decât cele care trebuie solicitate pentru a nu fi pierdut niciun euro. De exemplu, AM POS DRU trebuie să ceară Comisiei Europene rambursarea a aproximativ 600 milioane de euro pentru a nu pierde bani prin acest. În același timp, AM POS CCE să transmită aplicații de plată în valoare de aproximativ 490 milioane de euro pentru a evita dezangajarea automată. La nivelul POS CCE, de exemplu, sunt făcute plăți către beneficiari în valoare de circa 140 milioane de euro care vor fi solicitate Comisiei pentru a fi rambursate României imediat după ce va fi finalizată verificarea informațiilor din SMIS.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor