agromonitor: Fonduri europene pentru agricultură: „S-a mizat foarte mult pe simplificare”

Fonduri europene pentru agricultură: „S-a mizat foarte mult pe simplificare”

| Esenţial, Financiar, Fonduri europene | de

Etichete: , ,

Marţi a avut loc deschiderea oficială a sesiunii de cereri de proiecte pentru modernizarea exploatațiilor agricole, în cadrul măsurii 121 din PNDR.

fonduri-europene-agricultura-2014

La deschidere au participat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și premierul Victor Ponta.

Sesiunea este deschisă în perioada 20 mai – 18 iulie 2014 pentru finanțarea investițiilor de modernizare a exploataţiilor agricole prin Măsura 121 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

”În cadrul noului PNDR vom avea mai puține măsuri decât în precedentul și aș dori să punctez faptul că s-a mizat foarte mult pe simplificare, pe limitarea pe cât posibil a birocrației. Astfel, se va observa că s-a redus numărul de documente, avize sau acorduri solicitate beneficiarilor. Ca o noutate, s-a introdus sistemul de depunere on-line, pe care îl vom și prezenta astăzi. De asemenea, pe zona de achiziții, acolo unde au fost foarte multe probleme pe care le-au întâmpinat atât autoritățile publice cât și beneficiarii privați, vom avea o lista de prețuri de referință pentru ca aceștia de urmă să nu mai fie nevoiți să parcurgă acea procedură complicată pe care o prevede procedura specială din PNDR. Nu în ultimul rând, controalele efectuate de Agenția de Plăți vor fi reduse la minimum posibil, dar în același timp ne vom asigura că totul se desfășoară în mod transparent și corect în conformitate cu Regulamentele Europene”, a declarat Daniel Constantin.

150 de milioane de euro fonduri europene pentru modernizarea exploatațiilor agricole

Fondurile disponibile pentru această sesiune a Măsurii 121 sunt de 150 milioane de euro. Din această sumă, 35 milioane de euro vor fi destinate fermelor de familie (din totalul sumei, un procent de 50% este alocat fermelor vegetale şi 50% fermelor zootehnice). Alte 15 milioane euro sunt alocate integral pentru îndeplinirea standardelor în sectorul zootehnic.

Pentru exploatațiile agricole este disponibilă o alocare de 100 milioane euro (din totalul sumei, un procent de 50% este alocat fermelor vegetale şi 50% pentru fermele zootehnice). În cazul proiectelor de investiții în exploatații agricole, în funcție de prioritățile politicii agricole, s-a realizat o departajare foarte clară între investițiile în achizițiile de utilaje și cele în construirea sau modernizarea spațiilor destinate producției agricole. Astfel, fermierii care doresc să realizeze investiții în sectorul vegetal prin achiziții de utilaje au la dispoziție o alocare de 40.000.000 euro, iar pentru construcții – montaj, de 10.000.000 euro. Pentru sectorul zootehnic, fermierii au la dispoziție pentru achiziții de utilaje o alocare de 10.000.000 euro, iar pentru construcții – montaj, de 40.000.000 euro.

La rândul său, premierul Victor Ponta a adresat felicitări echipei de la Ministerul Agriculturii pentru că sunt primii care încep depunerea de proiecte pe noul exercițiu financiar 2014-2020.

„Din acest punct de vedere vreau să vă rog să aveți grijă ca totul să se desfășoare cât mai transparent și apreciez foarte mult faptul că ajungem și noi în secolul 21 și poate că o să vedem cât mai puține bibliorafturi și teancuri de hârtii care se plimbă între diverse instituții – Ministere și autorități. Evident că mediul online nu va fi de la început ușor de accesat pentru toată lumea, dar oamenii se învață cu binele și în momentul în care nu vor mai trebui să facă 500 de copii și dosare și vor accesa on-line, în mod sigur vor învăța mai repede decât ne închipuim noi”, a declarat Victor Ponta.

De asemenea, premierul a subliniat că Ministerul Agriculturii trebuie să fie vigilent la celelalte probleme pe care le ridică agricultura: ”partea de finanțare, creditarea, în așa fel încât să avem un sistem care să funcționeze din ce în ce mai bine”.

În final, Victor Ponta a punctat faptul că agricultura va beneficia de sprijinul Guvernului, întrucât este un sector care va asigura României dezvoltarea în perioada următoare.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor