Fitopatologie: Stolburul solanaceelor, virus pagubitor in culturile de tomate, ardei, cartofi si vinete

| Legume, Vegetal | de

Actualizat: 10 august 2019

Etichete: , , , , ,

Stolburul sau ofilirea solanaceelor este una dintre cele mai pagubitoare boli ale tomatelor, vinetelor, ardeilor si cartofilor. Boala se manifestă cu intensitate mare în culturile de tomate, unde au fost observate toate simptomele caracteristice stolburului. Datorita perioadei mai îndelungate de incubatie, stolburul apare în culturile de tomate în prima decada a lunii august când plantele de vinete, ardei sau cartof atacate sunt deja total sau partial uscate.

Primele simptome se manifesta prin decolorarea marginilor frunzelor tinere, în timp ce nervurile capata o nuanta violacee, mai evidenta pe fata inferioara a limbului. În continuare, plantele bolnave se disting în câmp prin frunzisul saracacios si pozitia mai erecta a lastarilor, frunzelor si inflorescentelor.

Simptome caracteristice se observa la flori, care prezinrta pedunculi îngrosati, alungiti si cu pozitie aproape verticala. Sepalele cresc mult în lungime si uneori se unesc formând un caliciu tubular. Ovarul este umflat, iar axul care separa locul de insertie a sepalelor si petalelor este alungit. Florile formate dupa infectie ramân sterile iar fructele legate la aparitia bolii ramân mai mici si când se coc au o culoare portocalie. Ele au gust neplacut, fiind improprii pentru consum în stare proaspata sau conservata.

Pagubele produse de stolbur la tomate sunt deosebit de mari, mai ales la soiurile târzii.

La vinete boala apare în luna iulie si se manifesta printr-o îngalbenire treptata a frunzelor si încetinirea ritmului de crestere al plantelor. Marginile limbului se înconvoaie în sus, frunza luând forma de lingurita. Dupa doua-trei saptamâni de la aparitia bolii frunzele se ofilesc începând cu cele de la baza, se necrozeaza si cad, lasând plantele desfrunzite.

Florile sufera deformari, observându-se în special hipertrofierea sepalelor. Multe flori ramân sterile, iar fructele care se formeaza sunt mici, au o culoare galbuie, îsi pierd turgescenta si se vestejesc.

La ardei simptomele sunt asemanatoare cu cele de la vinete, cu deosebirea ca procesul de ofilire se petrece într-un timp mai îndelungat.

La cartofi stolburul apare în prima jumatate a lunii iulie si se manifesta la început prin îngalbenirea marginilor foliolelor frunzelor de la vârful plantei. Foliolele se îndoaie de-a lungul nervurii principale, luând forma de lingurita. În functie de pigmentatia soiului, frunzele capata o culoare roscata sau violacee datorita acumularii de antociani.

Plantele infectate îsi încetinesc ritmul normal de crestere, au frunzele mai mici si internodiile tulpinii mai scurte decât la plantele sanatoase. Dupa 7-14 zile de la aparitia primelor simptome începe ofilirea frunzelor, ca urmare a îmbolnavirii radacinilor. Ofilirea începe cu frunzele de la baza apoi cuprinde întreaga planta care se usuca.

Principalul mijloc de combatere consta în executarea plantatului plantelor gazda astfel încât sa se evite suprapunerea epocii de productie maxima a culturilor sensibile cu intensitatea maxima a migrarii cicadelor de pe buruienile infectate pe plantele cultivate.

Plantatul cartofilor în zonele expuse atacului se va face cât mai timpuriu si cu soiuri precoce astfel ca recoltatul tuberculilor sa se poata executa în prima jumatate a lunii iulie.

În cazul tomatelor se recomanda de asemenea plantarea timpurie si cultivarea de soiuri precoce care sa realizeze productia înaintea de aparitia stolburilor.

În culturile de vinete si ardei distanta mai mica de plantare asigura o mai buna umbrire a plantelor si creeaza conditii neprielnice pentru insectele vectoare.

În scopul distrugerii focarelor de infectie se vor lua masuri severe de distrugere a buruienilor purtatoare de virus si a insectelor vectoare. Pentru aceasta se vor efectua tratamente în culturile plantelor gazda cu insecticide de mare eficacitate. Primul tratament se va efectua la începutul migrarii cicadelor pe solonaceelor cultivate apoi se repeta de 2-3 ori la intervale de 5 zile.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde