Fermierii sătmăreni se plâng că mistreții le distrug recoltele

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , , , , , , ,

Prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram, solicită o mai bună comunicare şi colaborare pentru limitarea pagubelor produse de turmele de mistreţi.

prefect-satu-mare-eugeniu-avram În ultima perioadă au fost înregistrate la Instituţia Prefectului mai multe sesizări atât din partea primarilor cât şi din partea cetăţenilor legate de pagubele produse în culturile agricole de turmele de mistreţi. Reclamaţiile au venit în special din zona Urziceni, Foieni, Sanislău, Cehal şi Tăşnad, unde proprietarii de terenuri sunt disperaţi că eforturile lor sunt distruse de mistreţi şi cer sprijin din partea autorităţilor.

În urma sesizărilor primite, prefectul Eugeniu Avram a convocat, în data de 4 iunie, o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) şi ai fondurilor de vânătoare din zonele vizate de distrugeri, cu scopul de a se stabili care sunt măsurile ce trebuie luate astfel încât culturile agricole să fie protejate cât mai eficient.

Administratorii fondurilor de vânătoare au susţinut că au luat toate măsurile ce le sunt permise pentru a controla mişcarea turmelor de mistreţi însă există factori externi care influenţează comportamentul mistreţilor şi implicit mişcarea lor în teren. Printre factorii menţionaţi se numără stupăritul pastoral în păduri şi trecerea turmelor de oi pe terenurile împădurite.

Prefectul Eugeniu Avram a ţinut să le precizeze celor prezenţi la întâlnire că se impune o mai bună comunicare şi colaborare cu primarii de comune pentru elaborarea pe plan local a acţiunilor specifice prin care să se limiteze pagubele produse pe raza judeţului de turmele de mistreţi.

O cerere expresă a prefectului a vizat organizarea de urgenţă, încă în zilele următoare, de întâlniri în teritoriu a reprezentanţilor ITRSV şi administratorilor fondurilor de vânătoare cu primarii de comune pentru identificarea şi aplicarea măsurilor împotriva turmelor de mistreţi. Prin legătura cu primarii, potrivit prefectului Avram, se poate obţine implicarea mai activă din partea cetăţenilor în sprijinirea măsurilor deja stabilite pentru protejarea culturilor agricole.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde