agromonitor: Fermierii sătmăreni se plâng că mistreții le distrug recoltele

Fermierii sătmăreni se plâng că mistreții le distrug recoltele

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , , , , , , ,

Prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram, solicită o mai bună comunicare şi colaborare pentru limitarea pagubelor produse de turmele de mistreţi.

prefect-satu-mare-eugeniu-avram În ultima perioadă au fost înregistrate la Instituţia Prefectului mai multe sesizări atât din partea primarilor cât şi din partea cetăţenilor legate de pagubele produse în culturile agricole de turmele de mistreţi. Reclamaţiile au venit în special din zona Urziceni, Foieni, Sanislău, Cehal şi Tăşnad, unde proprietarii de terenuri sunt disperaţi că eforturile lor sunt distruse de mistreţi şi cer sprijin din partea autorităţilor.

În urma sesizărilor primite, prefectul Eugeniu Avram a convocat, în data de 4 iunie, o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) şi ai fondurilor de vânătoare din zonele vizate de distrugeri, cu scopul de a se stabili care sunt măsurile ce trebuie luate astfel încât culturile agricole să fie protejate cât mai eficient.

Administratorii fondurilor de vânătoare au susţinut că au luat toate măsurile ce le sunt permise pentru a controla mişcarea turmelor de mistreţi însă există factori externi care influenţează comportamentul mistreţilor şi implicit mişcarea lor în teren. Printre factorii menţionaţi se numără stupăritul pastoral în păduri şi trecerea turmelor de oi pe terenurile împădurite.

Prefectul Eugeniu Avram a ţinut să le precizeze celor prezenţi la întâlnire că se impune o mai bună comunicare şi colaborare cu primarii de comune pentru elaborarea pe plan local a acţiunilor specifice prin care să se limiteze pagubele produse pe raza judeţului de turmele de mistreţi.

O cerere expresă a prefectului a vizat organizarea de urgenţă, încă în zilele următoare, de întâlniri în teritoriu a reprezentanţilor ITRSV şi administratorilor fondurilor de vânătoare cu primarii de comune pentru identificarea şi aplicarea măsurilor împotriva turmelor de mistreţi. Prin legătura cu primarii, potrivit prefectului Avram, se poate obţine implicarea mai activă din partea cetăţenilor în sprijinirea măsurilor deja stabilite pentru protejarea culturilor agricole.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor