Evaziune de aproape jumătate de milion de euro în comerțul cu cereale – caz concret în județul Vâlcea

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , , ,

La peste 400.000 de euro se ridică prejudiciul creat de o rețea evazionistă din județul Vâlcea, specializată în comerț cu cereale.

evaziune-fiscala-cereale-2013 Potrivit biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus, prin rechizitoriu, la data de 30.05.2013, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a 16 persoane inculpate pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada august 2011 – februarie 2012, inculpaţii PERCA ŞTEFAN CĂTĂLIN, BURTEA VIJAI COSTIN, MICU MARINEL COSMIN, MARĂ AUGUSTIN, CĂCĂREAZĂ VASILE TAILOR, DIMA NICU, NEGRU CONSTANŢA, BENGIN VASILE, BURETE VASILE, BURETE GHEORGHE, SĂNDULESCU VASILE, SĂNDULESCU VALENTIN, GOLOŞOI ALEXANDRU, cu sprijinul inculpaţilor TRACHE GHEORGHE şi UNGUREANU NICOLETA MIHAELA (contabili), împreună cu inculpatul TOCĂNEL EUSEBIU CRISTINEL – director general adjunct al unei societăţi comerciale, au realizat în numele altor şase societăţi, achiziţii de cereale de la diferiţi furnizori, pe care le-au livrat către cea dintâi, iar în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul statului, deşi au achiziţionat şi livrat grâu sau porumb, au întocmit facturi de achiziţie şi de livrare în care au menţionat produsul triticale respectiv mălai furajer, în declaraţiile fiscale depuse la organul fiscal declarând aceste livrări fictive dar şi achiziţii fictive ale acestor produse de la furnizori.

Prin această modalitate, cele şase societăţi comerciale au încasat fără drept sume de bani reprezentând TVA, realizând astfel venituri suplimentare pe care nu le-au declarat, iar societatea reprezentată de inculpatul Tocănel Eusebiu Cristinel a dedus în mod nelegal TVA – ul aferent facturilor de aprovizionare, prin scăderea TVA-ului plătit fictiv din TVA-ul colectat din vânzări.

Mecanismul evaziunii fiscale la cereale

Mecanismul utilizat de inculpaţi prin societăţile implicate în circuitul comerţului cu triticale şi mălai furajer, constă în achiziţia de grâu şi porumb de la producători agricoli, neplătitori de TVA, înregistrarea fictivă a achiziţiilor de la firme plătitoare de TVA, plata în numerar, facturarea produsului triticale la procesator (pentru neîncadrarea în prevederile OUG nr. 49/2011 – potrivit cărora pentru grâu şi porumb se aplică măsurile de simplificare -taxare inversă), loc în care produsul dispare prin măcinare şi amestec cu alte materii prime, în compoziţia nutreţurilor, încasarea contravalorii cerealelor, inclusiv TVA, prin viramente bancare, retragerea de numerar din cont si astfel, ciclul se reia, fără plata TVA la bugetul de stat.

Prejudiciu de peste 400.000 de euro

Prejudiciul total cauzat bugetului statului este în sumă de 1.839.703 lei, echivalentul sumei de 421.185 euro.

În cauză, procurorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 1.441.877 lei, până în prezent, prejudiciul recuperat fiind în valoare de 1.568.724 lei.

Cercetările penale au fost efectuate în colaborare cu ofiţeri din cadrul I.P.J. Vâlcea – Serviciul de Investigare a Fraudelor şi cu sprijinul tehnic al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Vâlcea.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde