agromonitor: EFSA caută experţi în evaluarea riscurilor

EFSA caută experţi în evaluarea riscurilor

| Actualitate | de

Etichete:

efsa

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) caută candidați dornici să se alăture echipelor sale de experţi în evaluarea riscurilor.

Sunt aşteptate candidaturi din partea oamenilor de ştiinţă de mare calibru, cu specializări în: sănătatea plantelor, organisme modificate genetic, hrană pentru animale, sănătatea şi bunăstarea animalelor, protecţia plantelor, contaminanţii din lanţul alimentar, pericole biologice şi nutriţie.

Pe lângă cele opt grupuri ştiinţifice care se ocupă de aceste domenii, EFSA reînnoieşte şi componenţa Comitetului Ştiinţific, responsabil pentru aspecte generale, precum armonizarea abordărilor cu privire la evaluarea riscurilor şi la metodologiile noi.

EFSA apelează la cunoştinţele de specialitate şi la opinia a sute de oameni de ştiinţă cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informaţiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor şi a plantelor. Comitetul Ştiinţific al Autorităţii şi grupurile sale Ştiinţifice sunt compuse fiecare din maximum 21 de oameni de ştiinţă din toată Europa şi abordează un larg spectru de discipline. Aceşti experţi – provenind din universităţi, instituţii de cercetare şi de la autorităţile naţionale pentru siguranţa alimentară – pun la dispoziţia EFSA o multitudine de cunoştinţe ştiinţifice, gândire critică şi experienţă decizională practică, asigurând excelenţa ştiinţifică a consultanţei pe care o oferă Autoritatea.

Consultanţa este furnizată sub forma avizelor ştiinţifice publicate în EFSA Journal, un jurnal electronic cu acces deschis. Publicaţia EFSA Journal este menţionată în baze de date bibliografice importante precum CABI, SciFinder şi ISI Web of Science.

Experţii EFSA prestează această activitate solicitantă în mod voluntar şi li se solicită adesea să ofere consultanţă ştiinţifică complexă după un scurt interval de notificare. Uneori, ei pot ajunge în centrul atenţiei publice din cauza unui subiect de o anumită natură sau sensibil pe care au fost rugaţi să îl evalueze.

„Este solicitant să lucrezi pentru EFSA şi este normal să fie aşa, dar satisfacţiile sunt pe măsură. Aş recomanda oricui această activitate. Din punctul meu de vedere, EFSA reprezintă piatra de temelie a sistemului de evaluare a riscurilor din Europa în ceea ce priveşte siguranţa alimentară, iar valorile sale fundamentale de excelenţă ştiinţfică şi de transparenţă sunt şi valorile mele fundamentale. Sunt foarte mândru să fac parte dintr-un sistem care contribuie la creşterea gradului de siguranţă a alimentelor europenilor”, precizează profesorul Anthony Hardy, preşedintele Comitetului ştiinţific EFSA.

„Activitatea EFSA este realmente necesară. Evaluarea riscurilor este importantă nu doar din punct de vedere ştiinţific, ci şi pentru societate. Este unul dintre motivele pentru care m-am implicat. Oamenii de ştiinţă sunt şi ei consumatori – toată lumea are nevoie de mâncare – şi mulţi dintre ei sunt părinţi, aşadar este şi o oportunitate de a contribui la binele societăţii, pe lângă şansa de a avea întâlniri interesante cu experţi din diverse ţări şi de a oferi tot ce ai mai bun în domenii pline de provocări”, a declarat profesorul Joe Perry, preşedintele Grupului pentru organisme modificate genetic.

Candidaţii trebuie să îşi poată demonstra experienţa în materie de evaluare ştiinţifică a riscurilor şi să posede cunoştinţe de specialitate dovedite într-unul sau mai multe din domeniile de competenţă ale EFSA. Candidaţii selecţionaţi vor fi numiţi pentru un mandat de trei ani, începând din iulie 2015.

Experţii interesaţi sunt invitaţi să îşi depună candidatura online. Detaliile sunt disponibile prin intermediul linkului de mai jos sau al paginii de întâmpinare a site-ului EFSA. Cererea a fost publicată şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

EFSA a fost înfiinţată în ianuarie 2002, în urma unei serii de crize alimentare care a avut loc la sfârşitul anilor 1990, ca sursă de consultanţă ştiinţifică independentă şi pentru a comunica riscurile asociate lanţului de aprovizionare cu alimente. În cadrul sistemului european de siguranţă alimentară, evaluarea riscurilor se efectuează independent de administrarea riscurilor. Ca evaluator al riscurilor, EFSA furnizează avize şi recomandări ştiinţifice Comisiei Europene, Parlamentului European şi statelor membre ale UE.

Mandatul experţilor cu funcţie de membri ai Comitetului Ştiinţific şi ai grupurilor ştiinţifice are durata de trei ani. Mandatul actualului Comitet Ştiinţific şi mandatele a opt dintre cele zece grupuri* expiră la mijlocul anului 2015. În cazul în care nu sunt numiţi, experţii pot fi înscrişi pe o listă de rezervă pentru ocuparea locurilor care devin vacante în cadrul grupurilor.

Procedura de selecţie a experţilor este una deschisă şi transparentă.

Experţii nu sunt remuneraţi deoarece nu sunt angajaţi ai EFSA, dar autoritatea rambursează cheltuielile de deplasare, de cazare şi diurna. Experţii primesc, de asemenea, o indemnizaţie specială, pentru fiecare zi de participare la reuniuni.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor