tot mai multe voci cer salvarea patrimoniul genetic

Deputat român: Soiurile tradiţionale dispar an de an, pentru a le lăsa locul celor din import

| Esenţial, Vegetal | de

Actualizat: 29 aprilie 2013

Etichete: , ,

Deputatul român Stelian Dolha a susţinut, astăzi, în Camera Deputaţilor, o declaraţie prin care acuză dispariţia soiurilor şi varietăţilor tradiţionale. Stelian Dolha este preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud.

stelian-dolha-declaratie-seminte-traditionale „An de an soiurile tradiţionale româneşti dispar pentru a lăsa locul celor de import, în condiţiile în care din ce în ce mai puţini agricultori şi grădinari păstrează şi cultivă astfel de soiuri. În aceste condiţii însăşi diversitatea agricolă a României este pusă în pericol.

Tot mai multe organizaţii nonguvernamentale – aş aminti aici Clubul Ecologic Transilvania, dar şi asociaţii ale agricultorilor trag un semnal de alarmă în privinţa acestei situaţii şi solicită revizuirea legislaţiei astfel încât să permită refolosirea, schimbul şi vânzarea de soiuri vechi şi rare. Toate aceste organizaţii arată cu degetul către Tratatul Internaţional privind Resursele Genetice şi Vegetale pentru Alimentaţie şi Agricultură ce a fost adoptat de către Parlamentul român în anul 2005.

Dacă doriţi să vă uitaţi peste legea de ratificare a tratatului veţi observa că aceasta conţine doar un articol şi nu stabileşte nici un plan de acţiune şi nicio autoritate competentă responsabilă pentru conservarea soiurilor tradiţionale. În mod normal, tratatul ar trebui să constituie un instrument global, care reglementează accesul şi utilizarea resurselor genetice vegetale însă, la ora actuală, implementarea acestuia în România este deficitară. Prin legea de aderare nu s-a stabilit un organism responsabil cu implementarea tratatului.

Nu pot solicita modificarea textului Tratatul internaţional privind resursele genetice vegetale pentru alimentaţie şi agricultură deoarece, în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele, acestea se pot modifica doar cu acordul părţilor şi în niciun caz unilateral. În schimb, vă solicit să lucrăm împreună pentru o variantă mai bună a legii de ratificare a tratatului.

Vă solicit să luăm o serie de măsuri la nivel naţional pentru a implementa drepturile agricultorilor cum ar fi:

– crearea de programe pentru conservarea în fermă a resurselor genetice ale plantelor;

– înfiinţarea băncilor locale de seminţe şi registrele de soiuri;

– programe de încurajare a comercializării produselor provenite din resurse genetice ale plantelor;

– încurajarea participării agricultorilor în luarea deciziilor la nivel naţional;

– sprijinirea organizaţiilor implicate în protecţia şi promovarea drepturilor agricultorilor din ţările în curs de dezvoltare.

Voi încheia această declaraţie îndemnându-vă să vă gândiţi la agricultorii care, timp de generaţii au asigurat transmiterea a mii şi mii de resurse genetice vegetale diferite, fapt ce a rezultat într-o varietate foarte mare de culturi ce alimentează lumea”

Comments are closed at this time.

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde