agromonitor: Deputat român: Soiurile tradiţionale dispar an de an, pentru a le lăsa locul celor din import

tot mai multe voci cer salvarea patrimoniul genetic

Deputat român: Soiurile tradiţionale dispar an de an, pentru a le lăsa locul celor din import

| Esenţial, Vegetal | de

Etichete: , ,

Deputatul român Stelian Dolha a susţinut, astăzi, în Camera Deputaţilor, o declaraţie prin care acuză dispariţia soiurilor şi varietăţilor tradiţionale. Stelian Dolha este preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud.

stelian-dolha-declaratie-seminte-traditionale „An de an soiurile tradiţionale româneşti dispar pentru a lăsa locul celor de import, în condiţiile în care din ce în ce mai puţini agricultori şi grădinari păstrează şi cultivă astfel de soiuri. În aceste condiţii însăşi diversitatea agricolă a României este pusă în pericol.

Tot mai multe organizaţii nonguvernamentale – aş aminti aici Clubul Ecologic Transilvania, dar şi asociaţii ale agricultorilor trag un semnal de alarmă în privinţa acestei situaţii şi solicită revizuirea legislaţiei astfel încât să permită refolosirea, schimbul şi vânzarea de soiuri vechi şi rare. Toate aceste organizaţii arată cu degetul către Tratatul Internaţional privind Resursele Genetice şi Vegetale pentru Alimentaţie şi Agricultură ce a fost adoptat de către Parlamentul român în anul 2005.

Dacă doriţi să vă uitaţi peste legea de ratificare a tratatului veţi observa că aceasta conţine doar un articol şi nu stabileşte nici un plan de acţiune şi nicio autoritate competentă responsabilă pentru conservarea soiurilor tradiţionale. În mod normal, tratatul ar trebui să constituie un instrument global, care reglementează accesul şi utilizarea resurselor genetice vegetale însă, la ora actuală, implementarea acestuia în România este deficitară. Prin legea de aderare nu s-a stabilit un organism responsabil cu implementarea tratatului.

Nu pot solicita modificarea textului Tratatul internaţional privind resursele genetice vegetale pentru alimentaţie şi agricultură deoarece, în conformitate cu Legea nr. 590/2003 privind tratatele, acestea se pot modifica doar cu acordul părţilor şi în niciun caz unilateral. În schimb, vă solicit să lucrăm împreună pentru o variantă mai bună a legii de ratificare a tratatului.

Vă solicit să luăm o serie de măsuri la nivel naţional pentru a implementa drepturile agricultorilor cum ar fi:

– crearea de programe pentru conservarea în fermă a resurselor genetice ale plantelor;

– înfiinţarea băncilor locale de seminţe şi registrele de soiuri;

– programe de încurajare a comercializării produselor provenite din resurse genetice ale plantelor;

– încurajarea participării agricultorilor în luarea deciziilor la nivel naţional;

– sprijinirea organizaţiilor implicate în protecţia şi promovarea drepturilor agricultorilor din ţările în curs de dezvoltare.

Voi încheia această declaraţie îndemnându-vă să vă gândiţi la agricultorii care, timp de generaţii au asigurat transmiterea a mii şi mii de resurse genetice vegetale diferite, fapt ce a rezultat într-o varietate foarte mare de culturi ce alimentează lumea”

Comments are closed at this time.

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor