Cum te înregistrezi în registrul unic pentru a primi subvenția APIA?

| Esenţial, Financiar, Subvenţii | de

Etichete: , , , , ,

Registrul Unic de Identificare (RUI) este administrat electronic de catre Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Este o condiție obligatorie pentru a primi subvenția pe suprafață acordată în agricultură. Iată ce ai de făcut, pas cu pas, pentru a te înregistra și pentru a putea să primești subvenția în agricultură, în anul 2014.

subventii-2014-agricultura-registrul-unic-de-identificare-apia

Ce este Registrul Unic de Identificare

Registrul Unic de Identificare este parte a Sistemului Integrat de Administrare şi Control şi element comun cu aplicaţiile aferente măsurilor de piaţă, cotei de lapte, comerţului exterior cu produse agricole şi promovării acestora pe piaţa internă şi în ţări terţe, ajutoarelor de stat, măsurilor cuprinse în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR).

RUI se realizează în format electronic de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, ca o aplicaţie informatică unitară şi va fi gestionat de APIA.

RUI preia integral datele existente în Registrul fermelor, în aplicaţiile aferente măsurilor reglementate de politica agricolă comună şi cuprinde informaţii referitoare la:

 • Identificarea agricultorilor;
 • Identificarea solicitanţilor care depun cereri de finanţare pentru măsurile din PNDR;
 • Identificarea solicitanţilor pentru măsurile de piaţă, cota de lapte, comerţul exterior cu produse agricole şi promovarea acestora pe piaţa internă şi în ţări terţe;
 • Identificarea solicitanţilor pentru ajutoarele de stat

Înregistrarea este condiție obligatorie ca să primești subvenție

Atribuirea de către APIA a Codului unic de identificare în RUI este o condiţie necesară pentru accesarea subvențiilor și măsurilor de sprijin şi se face o singură dată, pentru fiecare solicitant.

Codul unic de identificare nu se acordă pentru puncte de lucru şi/sau sucursale (în cazul persoanelor juridice).

Cum te înscrii în Registrul unic?

Pentru a obţine Codul Unic de Înregistrare, solicitantul trebuie să depună unul dintre următoarele documente:

 1. Formularul de înscriere în RUI, care este prevăzut în Anexa nr.1) la OMADR nr. 22/2011;
 2. Cererea unică de sprijin pe suprafaţă, care se constituie şi în cerere de înscriere în RUI;
 3. Cererea pentru aprobarea solicitantului, pentru programul de încurajare a consumului fructelor în şcoli şi pentru acordarea ajutorului comunitar pentru furnizarea laptelui în instituţiile şcolare, care se constituie şi în cerere de înscriere în RUI;
 4. Cerere de finanţare pentru potenţialii beneficiari ai măsurilor din cadrul PNDR;
 5. Notificarea privind selecţia solicitantului, care la data depunerii cererii de finanţare prin PNDR era persoana fizică şi care avea obligaţia autorizării conform prevederilor legale la data semnării Contractului de finanţare/Decizie de finanţare, însoţită de formularul prevăzut la anexa nr.3 din Ordinul 22/2011;
 6. Cerere pentru solicitanţii ajutoarelor de stat, alţii decât cei prevăzuţi la lit.a) – c) de mai sus;
 7. Solicitare de validare a datelor înregistrate, transmisă de celelalte instituţii către APIA (aceasta solicitare de validare va fi aprobată printr-o procedură comună APIA şi celelalte instituţii din subordinea MADR).

Documentele prevăzute la punctele 1 – 3 se depun la sediile APIA.

Documentele prevăzute la punctul 4 şi 5 se depun la sediile Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, denumită în continuare APDRP.

Documentele prevăzute la punctul 6 se depun la sediile APIA sau ale celorlalte instituţii aflate în coordonarea sau subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, după caz.

FORMULARUL DE ÎNSCRIERE ÎN RUI SE OBŢINE DE LA INSTITUŢIA LA CARE S-A DEPUS SOLICITAREA.

FORMULARUL SE VA COMPLETA CU LITERE DE TIPAR.

Solicitanţii deja înregistraţi în RUI, care intenţionează să desfăşoare şi activităţi de comerţ exterior şi/sau de promovare a produselor agricole pe piaţa internă şi în ţări terţe, precum şi cei care desfăşoară asemenea activităţi şi se adresează pentru prima dată Agenţiei în vederea înregistrării, depun la sediul central al APIA formularul prevăzut în Anexa nr. 1 la OMADR nr. 22/2011 şi ataşează documentele menţionate la pct. 37 din aceasta.

Solicitantul este responsabil de realitatea datelor înscrise în documentele prevăzute la Art. 3, alin. (1) lit. a) – f) din Ordinul MADR nr. 22/2011, cunoscând prevederile Codului penal.

Solicitantul are obligaţia de a declara orice modificare intervenită asupra situaţiei existente la data înregistrării în RUI în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea acesteia, depunând în acest sens decumente justificative.

În cazul solicitanţilor pentru măsurile de comerţ exterior şi/sau de promovare a produselor agricole pe piaţa internă şi în ţări terţe, APIA generează codul unic de identificare folosind aplicaţia IT în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea de către solicitant a documentaţiei complete şi comunică solicitantului codul atribuit.

În cazul în care documentaţia depusă de solicitant este incompletă, în termen de 5 zile de la primirea solicitării, APIA notifică solicitantul asupra necesităţii completării documentaţiei, precizând documentele care trebuie depuse la APIA.

APIA comunică în scris solicitantului acceptul de utilizare a codului unic de identificare pentru activitatea de comerţ exterior sau de promovare a produselor agricole pe piaţa internă sau în ţări terţe, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentaţiei complete.

Este recomandat ca solicitanţii pentru activitatea de comerţ exterior să se asigure, înainte de a depune la APIA formularul de înscriere, că au în obiectul de activitate Comerţ cu ridicata pentru categoria de produse pe care o vor menţiona la punctul 37 din formularul de înscriere.

Informaţiile minime pe care trebuie să le cuprindă RUI sunt prevăzute în Anexa nr.2 a OMADR 22/2011, pe care îl puteţi consulta integral mai jos.

Codul unic de identificare la APIA se va menţiona în toate cererile adresate APIA sau celorlalte instituţii aflate în coordonarea sau subordinea MADR, după caz.

 1. ilie - 18-3-2015, 16:29

  Problema cu RUI este excelenta ,numai ca arendasul v-a fi mereu mintit de arendator in sensul ca arendasul incheie un contract cu arendatorul in care se stipuleaza in mod expres ca arendasul v-a primi 500kg cereal la hectar sau cotravaloarea in bani.Timp de cinci ani cat este contractual arendatorul v-a mentine doar 500kg/ha,chiar daca are si ani cu o productie mai mare.Eu care nu pot munci pamantul l-am dat in arenda.din suma de bani pe care am solicitat-o.adica 500kg/ha inmultit vu 60bani/kg(atat mi-a spus arendatorul)adica300ron/ha,platesc impozitul de 16%,cass5,5%,impozitul pe ha la primarie si mai raman cu aprox 250ron/ha,iar arendatorul.a primit in 2014 156,89euro/ha,ajutor national tranzitoriu,plata redisdtibutiva,subventie la motorina etc.Chiar daca ma refer la terenurile neirigate,arendasul este umilit,este batjocorit,mai mult primeste ajutor social unul care nu a muncit in viata lui fata de un arendas,
  Multumesd ptr.atentie darpuneti ordine in exploatatorii de tip sclavagist al arendatorilor.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde