agromonitor: Culturi agricole distruse de porci mistreți, în județul Sălaj

Culturi agricole distruse de porci mistreți, în județul Sălaj

| Actualitate, Intern | de

Etichete: , ,

Luna trecută, mai mulți agricultori din județul Sălaj au depus la Prefectură un memoriu solicitând sprijinul autorităților. Aceștia acuză că de ani de zile culturile agricole sunt distruse de porcii mistreți care s-au înmulțit necontrolat.

porci-mistreti

„Solicităm Instituţiei Prefectului Sălaj sprijinul legal pentru rezolvarea unei probleme deosebit de grave, cu care se confruntă producătorii agricoli din comună: distrugerea, în mod repetat, a culturilor agricole, de către porcii mistreţi. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi producătorii din satele comunelor învecinate comunei Ip, adică Halmăşd, Marca Nuşfală şi Camăr”, se arată în memoriul depus de 19 locuitori ai comunei Ip, semnat de primarul Markus Laszlo.

În această primăvară, unele culturi agricole au fost semănate cu porumb în mod repetat, deoarece porcii mistreți au produs daune de până 100% în culturile abia semănate. Cele mai mari pagube sunt înregistrate la porumb, floarea soarelui și ovăz.

Potrivit Agerpres, problema persistă de 4-5 ani, de când administrarea fondului de vânătoare din zonă a fost preluată de o asociaţie de vânătoare privată şi că, deşi au fost comisii de la instituţiile abilitate ale statului care să constate pagubele până în prezent nimeni nu i-a despăgubit pentru acestea.

 1. Adi - 9-1-2015, 11:30

  Si eu am aceasi problema cu porcii in comuna Hida mi-au distrus 25 ha de porumb si pe nimeni nu ia nici o masura, eu am facut reclamatii si mimic, mimic, nimic nu se rezolva…

 2. Ghitau Vasile - 2-8-2016, 10:32

  An de an am avut probleme deoarece lotul nostru de porumb este undeva langa padure si mistretii intrau si distrugeau porumbul.
  Am incercat fel si fel de solutii, de la caini care avea posibilitatea sa se deplaseze de a lungul unei cablu, focuri facute seara, cutii de bere goale si alte nazdravanii. Nimic nu a functionat.
  Tehnicianul de la asociatia de vanatoare ne a spus ca ar exista o substanta numita hukinol care ar functiona.
  Am gasit pe internet si am comandat de la un magazin de vanatoare. Mi au explicat cum sa l folosesc si am facut exact cum mi au spus.
  Se vedeau locuri in care mistretii au tavalit porumbul zone destul de mari. Am pus solutia asta HUKINOL pe carpe pe niste araci la inaltimea de 1m si am imprejmuit tot terenul ca 2 ha.
  Am retinut cam pe unde erau acele zone cu tavalituri si am venit la sfarsitul saptamanii sa vad ce s a mai intamplat.
  Am dat un tur la picior, nu stiu daca au mai intrat sau nu, dar cert este ca nu au mai fost zone noi cu tavalituri, mai mult m am suit intr o zona mai inalta sa vad daca sunt tavalituri in interiorul culturii, nu am vzut nimic.
  Peste doua saptamani am venit din nou, intre timp a plouat zi cred ca a spalat substanta am observat ca tot intr o zona in care era tavalitura era si mai are.
  Am pus din nou substanta , miroase groaznic iti vine sa vomiti trebuie sa nu te atingi pe maini sau piele ca ti versi matele. Am verificat din nou in doua saptamani si nu am vazut nimic modificat.
  IN cazul meu a functionat bine si am scapat de batai de cap, de fapt pe ai mei I am scapat de probleme ca ei se ocupa de pamant.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor