agromonitor: Culturi agricole „de colecţie”: cartoful japonez

Culturi agricole „de colecţie”: cartoful japonez

| Legume, Vegetal | de

cartof-japonez Cartoful japonez o plantă originară din Japonia, cu tuberculi bogatii în vitamine și substanțe minerale ca și cartoful timpuriu. Se cultivă pentru tuberculii săi gustoși, care se consumă atât în stare proaspătă, cât și la prepararea unor mâncăruri.

Cartoful japonez dezvoltă la suprafață o tufă foarte deasă, datorită unei ramificări puternice a lăstarilor aerieni.

Frunzele sunt dințate, având culoarea și forma identică cu frunzele de mentă. În condițiile din Europa planta nu înflorește, tulpina subterană (care reprezintă partea comestibilă a plantei) se prezintă sub formă de tuberculi mici, în formă de corn, albicioși la culoare, fragezi și suculenți.

Preferă pământurile ușoare cu suficientă umiditate.

Tehnologia de cultură a cartofului japonez

Potrivit tehnologiei prezentate de prof. G Vâlceanu, terenul arat din toamnă (la 28- 30 cm) este totodată bilonat și mobilizat în vederea plantării.

Înființarea culturii are loc primăvara , după trecerea perioadei de brume, prin plantarea tuberculilor în cuiburi(2-3 la cuib), la distanța de 60 – 70 cm între rânduri și 30 cm între cuiburi. În timpul verii, cultura se menține prin prașile repetate și tratamente împotriva bolilor și a dăunătorilor.

După ultima prașilă, cultura se rărește, pentru mușuroirea plantelor și asigurarea condițiilor de creștere a tuberculilor.

Recoltarea are loc toamna, spre sfârșitul lunii octombrie, când tulpinile aeriene sunt uscate și se poate face mecanizat cu mașina obișnuită de recoltat cartofi.

Tuberculii sunt ceva mai rezistenți la temperaturi scăzute decât cartoful obișnuit, cu condiția să stea în pământ nerecoltați.Scoși din pământ, tuberculii nu se pot păstra timp mai îndelungat, deoarece se veștejesc și se oxidează foarte repede.

Pentru o perioadă mai scurtă de păstrare se pot stratifica în nisip, în beciuri. Producția de tuberculi este de 15 t /ha.

Pentru înființarea unui hectar de cultură sunt necesare 1500 – 2000 kg tuberculi.

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor