Culturi agricole „de colecţie”: cartoful japonez

| Legume, Vegetal | de

cartof-japonez Cartoful japonez o plantă originară din Japonia, cu tuberculi bogatii în vitamine și substanțe minerale ca și cartoful timpuriu. Se cultivă pentru tuberculii săi gustoși, care se consumă atât în stare proaspătă, cât și la prepararea unor mâncăruri.

Cartoful japonez dezvoltă la suprafață o tufă foarte deasă, datorită unei ramificări puternice a lăstarilor aerieni.

Frunzele sunt dințate, având culoarea și forma identică cu frunzele de mentă. În condițiile din Europa planta nu înflorește, tulpina subterană (care reprezintă partea comestibilă a plantei) se prezintă sub formă de tuberculi mici, în formă de corn, albicioși la culoare, fragezi și suculenți.

Preferă pământurile ușoare cu suficientă umiditate.

Tehnologia de cultură a cartofului japonez

Potrivit tehnologiei prezentate de prof. G Vâlceanu, terenul arat din toamnă (la 28- 30 cm) este totodată bilonat și mobilizat în vederea plantării.

Înființarea culturii are loc primăvara , după trecerea perioadei de brume, prin plantarea tuberculilor în cuiburi(2-3 la cuib), la distanța de 60 – 70 cm între rânduri și 30 cm între cuiburi. În timpul verii, cultura se menține prin prașile repetate și tratamente împotriva bolilor și a dăunătorilor.

După ultima prașilă, cultura se rărește, pentru mușuroirea plantelor și asigurarea condițiilor de creștere a tuberculilor.

Recoltarea are loc toamna, spre sfârșitul lunii octombrie, când tulpinile aeriene sunt uscate și se poate face mecanizat cu mașina obișnuită de recoltat cartofi.

Tuberculii sunt ceva mai rezistenți la temperaturi scăzute decât cartoful obișnuit, cu condiția să stea în pământ nerecoltați.Scoși din pământ, tuberculii nu se pot păstra timp mai îndelungat, deoarece se veștejesc și se oxidează foarte repede.

Pentru o perioadă mai scurtă de păstrare se pot stratifica în nisip, în beciuri. Producția de tuberculi este de 15 t /ha.

Pentru înființarea unui hectar de cultură sunt necesare 1500 – 2000 kg tuberculi.

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde