Cultivarea irisului în grădină (stânjenel)

| Vegetal | de

Actualizat: 11 iunie 2014

Etichete: ,

Stânjeneii se utilizează în primul rând la ornamentarea spaţiilor verzi, în borduri amplasate de-a lungul aleilor, în jurul masivelor arbustive sau în grupuri pe peluze.

iris-stanjenel-cultivarea-irisului-in-gradina

Ca flori tăiate sunt specii de Iris cu tulpina înaltă de 45-100 cm., deşi florile ţin puţin sunt căutate pentru mirosul plăcut, forma florilor asemănătoare orhideelor şi coloritul variat.

Irisul este o plantă perenă (vivace) geofită.

Plantele înfloresc mai mulţi ani la rând, în fiecare an trec printr-o perioadă de repaus.

Plantele perene geofite sunt plante care au în pământ organe specializate în depozitarea substanţelor de rezervă ce poate asigura înmulţirea plantei şi perpetuarea speciei.

Aceste organe pot fi: rizomi sau bulbi în cazul irişilor.

ORIGINE ŞI SPECII

Genul cuprinde aproximativ 150 de specii originale din Europa, Asia, Africa, America de Nord.

Planta prezintă în pământ un rizom cărnos pe care se găsesc muguri din care ies la suprafaţa pământului frunzele ca nişte săbii şi tulpinile florale, sau prezintă în pământ un bulb din care va ieşi o nouă plantă.

Stînjeneii sunt decorativi atât prin flori cât şi prin coloritul şi forma frunzelor.

Florile sunt plăcut mirositoare, asemănătoare orhideelor.

În funcţie de soi coloritul florilor poate fi: alb. roz, galben, indigo, albastru închis, bleu sau panaşate.

Florile apar în vârful tulpinii din luna aprilie până in iulie în funcţie de soi.

Stânjeneii pot avea:
– port înalt de 45-100 cm, în acest caz florile pot fi comercializate ca flori tăiate;
– talie mijlocie 15-45 cm.;
– pitică 10-15 cm.

După felul părţilor subterane speciile de Iris pot fi cu rizomi sau cu bulbi.

SPECIILE DE IRIS CU RIZOMI

IRIS GERMANICA – Irisul de grădină este cea mai întâlnită specie în grădini are talie înaltă de 45-100 cm., are în pământ un rizom viguros, cărnos. Culoarea florilor este violet cu galben strălucitor, înfloreşte în aprilie-mai. Specia are şi o varietate albă.

IRIS FLORENTINA – culoarea florilor este albastră pal cu alb.

IRIS SAMBUCINA – culoarea florilor este galbenă.

IRIS PUMILA – este un stânjenel pitic de 10-15 cm. înălţime, culoarea florilor este albastră de diferite nuanţe sau galbenă. Înfloreşte din aprilie-mai, apreciat pentru borduri sau grupuri pe peluze. Există şi o varietate cu înflorire remontantă ce înfloreşte primăvara şi toamna.

IRIS KAEMPFERI – (Iris japonez) cu port înalt de 100 cm. Pe această specie de Iris au lucrat mult amelioratorii floricultori obţinând varietăţi cu flori diferit colorate, flori involte şi flori panaşate.

Această specie de Iris este cea mai sensibilă la temperaturi scăzute, iubeşte mult apa, are înflorirea mai târzie în lunile iunie – iulie.

Speciile de Iris cu rizomi preferă terenurile umede, mlăştinoase chiar umbrite, excepţie face specia de Iris pumila care preferă solurile aride.

SPECIILE DE IRIS CU BULBI

IRIS XIPHIOIDES – are un bulb mare tunicat, florile acestui gen sunt colorate în purpuriu, lila, sau albastru închis deosebit de frumoase.

IRIS XIPHIUM – o specie originară din Spania cu flori parfumate, divers colorate toate au la baza florilor o pată galbenă.

Speciile de Iris cu bulbi înfloresc în mai – iunie, preferă solurile fertile, revene, expuse la soare.

CERINŢE ECOLOGICE PENTRU CULTIVAREA IRISULUI ÎN GRĂDINĂ

Irişii sunt plante puţin exigente la factorii de mediu, se caracterizează în general prin rezistenţa la frig, excepţie făcând Irisul japonez.

Speciile de Iris care se înmulţesc prin bulbi necesită mulcirea peste iarnă cu frunze sau paie pentru a le feri de îngheţurile puternice.

Irişii cresc pe terenuri umede, mlăştinoase sau uşor calcaroase bine drenate, cerinţele plantelor sunt în funcţie de specie.

Irişii au nevoie în perioada înfloritului de mai multă apă.

CULTIVAREA IRISULUI

Irisul se înmulţeşte prin: seminţe înmulţire care se practică mai rar, în acest caz plantele înfloresc după 3 ani:

  • rizomi;
  • bulbi.

ÎNMULŢIRE PRIN RIZOMI – acest fel de înmulţire se face la interval de 5-6 ani. Stânjeneii cu rizomi se înmulţesc prin divizarea rizomilor toamna după îngălbenirea frunzelor sau primăvara devreme înainte de a porni în vegetaţie.

Plantarea fragmentelor de rizomi se face fie în rânduri la distanţe de 35-40 cm şi 15-20 cm pe rând, fie în cuiburi unde se pun 2-7 bucăţi de rizomi apoi se acoperă cu 2-3 cm de pământ.

Fiecare rizom trebuie să aibă muguri pentru a fi buni de plantat, rizomii bolnavi se înlătură la fel şi cei bătrâni fără muguri.

La plantare rădăcinile se vor scurta la 5-6 cm.

ÎNMULŢIREA PRIN BULBI – După ce se uscă frunzele bulbii se scot în fiecare vară şi se replantează toamna în rânduri la 15-20 cm. şi 8-10 cm. pe rând la o adâncime de 10 cm. În regiunile cu ierni aspre cultura se protejează prin mulcire cu paie sau frunze.

LUCRĂRI DE ÎNGRIJIRE

  • prăşitul de câte ori este necesar;
  • udare dacă este secetă;
  • mulcirea peste iarnă;
  • îndepărtarea florilor trecute.

COMBATEREA BOLILOR ŞI DĂUNĂTORILOR

BOLILE STÂNJENELULUI:

mozaicul galben – combatere – îndepărtarea plantelor atacate;
pătarea bacteriană – tratamente cu produse cuprice
putregaiul umed – eliminarea plantelor atacate, rotaţia culturii;
rugina – tratamente cu fungicide omologate

DĂUNĂTORII STÂNJENELULUI

puricele stânjenelului – tratamente cu insecticide până la apariţia bobocilor florali;
viespea neagră, viespea cu ferestrău a stânjenelului

Autor: ing. Elena MIHALCA

  1. Anonim - 12-3-2017, 19:31

    de ce nu se livreaza in farmacii, sa fii sigur ca este folositor, nu mai pacaliti cu remedii aiurea toate sunt minciuni,daca era adevarat erau in farmacii,tot ce se cumpara prin comenzi nu stim unde sunt minciuni.

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde