agromonitor: Cultivarea ardeiului gras pentru sămânță

Cultivarea ardeiului gras pentru sămânță

| Legume, Vegetal | de

Etichete: , , ,

Tehnologia producerii seminţelor de ardei este asemănătoare cu cea a culturilor producătoare de fructe pentru consum, respectându-se totuşi anumite particularităţi. Răsadurile se produc numai în exploataţia care se ocupă cu producerea seminţelor pentru a preveni impurificarea soiurilor.

tehnologie-cultivare-ardei-samanta

Se folosesc răsaduri repicate pe strat nutritiv la 5 x 5 cm sau în cuburi nutritive de 5 x 5 x 5 cm. Se aplică lucrări de îngrijire specifice. Astfel, se elimină primul fruct deoarece este diform.

Purificarea culturii se face de 2-3 ori pe măsură ce fructele formate au ajuns la maturitatea de consum. Se elimină toate plantele care formează fructe netipice soiului ca şi cele care sunt slab dezvoltate şi bolnave.

Se limitează numărul fructelor pe plantă, reţinând pentru sămânţă numai fructele de calitatea extra, I şi a Ii-a, tipice soiului, sănătoase. La ardeiul gras, pentru soiurile cu fruct mare, se reţin 3-4 fructe pe plantă, iar la celelalte soiuri 4-5 fructe pe plantă. La soiurile de ardei gogoşar se lasă 3-5 fructe pe plantă, iar la ardeiul lung 5-7 fructe pe plantă.

Au fost întreprinse experienţe cu limitarea numărului de fructe pe plantă, de la 3 la 6, comparativ cu martorul cu fructificare liberă. S-a constatat la ardeiul gras, gogoşar şi lung că la variantele cu 3 – 4 fructe pe plantă că numărul de seminţe în fruct a fost de 1,4 – 1,6 g faţă de 1-1,1 g la martor. La ardeiul gras, cu cât numărul de fructe pe plantă e mai mic, cu atât mai multe fructe ajung Ia maturitatea fiziologică până la 10 septembrie (86 % la 3 fructe pe plantă, 45 % la martor). La gogoşar proporţia fructelor maturate până Ia 15 septembrie a fost de 80 % la varianta cu 3 fructe pe plantă şi de numai 40 % la varianta martor.

După limitarea numărului de fructe pe plantă se execută ciupitul vârfurilor de creştere a plantelor şi se îndepărtează florile întârziate pentru a permite o dezvoltare mai bună a fructelor rămase şi a grăbi maturitatea lor. Recoltarea fructelor pentru sămânţa se face atunci când acestea au ajuns la maturitatea fiziologică, manual, în 2-3 etape. Seminţele se extrag, iar pulpa se foloseşte Ia prepararea conservelor. Producţia de seminţe condiţionate este de 80-100 kg/ha. Se pot obţine şi producţii de seminţe la 180-210 kg/ha la ardeiul gras, 210-240 kg/ha la ardeiul lung şi 160-190 kg/ha la ardeiul gogoşar, în condiţii experimentale.

În vederea producerii seminţelor hibride, soiul tată se seamănă în trei etape: prima cu 10 zile înainte de semănatul soiului mamă; a doua odată cu soiul mamă; a treia la 10 zile după a doua.

Soiurile parentale se plantează alăturat, 2 straturi (4 rânduri) cu soiul mamă, în alternanţă cu un strat (2 rânduri) cu soiul tată. Plantarea se face manual. Mai întâi se plantează soiul tată şi numai după terminarea plantării acestuia se trece la plantarea soiului mamă. Se procedează în acest fel pentru a se uşura lucrările de procurare a polenului şi de hibridare.

Imediat după plantare se repartizează soiul mamă pe muncitoarea polenizatoare (800 – 1000 de plante). Castrarea florilor de la soiul mamă se face când florile sunt în faza de boboc cu puţin timp înainte de a se deschide. Odată cu castarea se face şi polenizarea. Polenizarea trebuie făcută în perioada 10-15 iunie – 25-30 iulie, între orele 10 şi 15. Producţia de seminţe hibride condiţionate este de 80 kg/ha.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor