Cultivare floarea soarelui: Principalele lucrări ale solului la floarea soarelui

| Cereale şi plante tehnice, Vegetal | de

Etichete: ,

Pentru o producție bună, floarea soarelui are nevoie de un teren bine lucrat, afânat în profunzime, aerisit, caracteristici care vor permite dezvoltarea sistemului radicular. Patul germinativ trebuie pregătit astfel încât să permită o răsărire uniformă, o aprovizionare bună cu substanțe nutritive și reducerea concurenței buruienilor.

cultivare-floarea-soarelui-lucrarile-solului

Prima lucrare este dezmiriștitul, care se efectuează în funcție de cultura premergătoare și de data recoltării. Apoi, se intră în câmp pentru o arătură adâncă, care se efectuează la adâncimi variabile, an de an, în intervalul 20-30 cm (în funcție de sol), pentru evitarea formării hardpanului. Deși utilizarea plugului nu este recomandată de către toți specialiștii ca lucrare anuală, în special în zonele unde există deficit de apă în sol, arătura este necesară mai ales pe terenurile îmburuienate, pe solurile grele, compacte. Trebuie menționat că scarificarea, în condițiile unui teren cu sol greu, umed, compactat, poate să aducă sporuri importante de producție. Scarificarea se face la adâncimea de 60 cm.

Momentul efectuării arăturii depinde de condițiile fiecărui an și de planta premergătoare. În general, arătura efectuată vara, cât mai timpuriu, creează premize pentru o dezvoltare bună a culturii de floarea soarelui semănată în anul următor.

Chiar și o arătură proastă efectuată în toamnă înseamnă mai mult decât cea mai bună arătură efectuată în primăvară, înaintea semănatului. În acest sens, datele cercetătorilor de la INCDA Fundulea relevă producții mai mici cu 350-450 kg la hectar în cazul arăturii de primăvară, de asemenea un consum sporit de combustibil.

Așadar, arătura de primăvară rămâne o soluție doar în cazuri excepționale.

Arătură sau discuit?

În cazul în care fermierul înlocuiește arătura cu alte lucrări ale solului fără întoarcerea brazdei, trebuie precizat că acest lucru nu influențează semnificativ producția dacă este realizat o dată la 2-3 ani, spre exemplu în anii deosebit de secetoși. În schimb, dacă arătura este înlocuită cu o lucrare cu discul greu an de an, s-a demonstrat o scădere semnificativă a producției și cheltuieli suplimentare pe partea de erbicidare.

Cercetătorii afirmă că „rezultatele experimentale demonstrează că înlocuirea arăturii prin lucrarea cu grapa cu discuri la 10-12 cm, 1-2 ani practic nu influențează nivelul producției. Renunțarea la arătura și lucrarea solului superficial la 10-12 cm în fiecare an a provocat scăderea semnificativă a producției, din cauza compactării solului și a infestării accentuate cu buruieni perene”.

Recomandările specialiștilor privind înlocuirea arăturii iau în calcul cultura premergătoare.

„Se poate adopta acest sistem când planta premergatoare este porumbul. Pentru a evita înrăutățirea condițiilor de fertilitate a solurilor sărăturate și pentru protecția contra eroziunii eoliene a solurilor nisipoase, lucrarea cu întoarcerea se poate înlocui prin lucrarea cu cizel sau plug-cizel. La aplicarea acestei metode de lucrare a solului cu cizel sau plug cizel este obligatorie curățirea prealabilă a terenului de resturi vegetale, deoarece încorporarea acestora în sol se realizează în proporție mică”, se arată în lucrările de specialitate.

Pregătirea patului germinativ la floarea soarelui

Pregătirea patului germinativ în primăvară trebuie realizată acordând atenție asupra tasării solului. Fenomenul trebuie evitat prin reducerea numărului de treceri cu utilaje, de asemenea prin alegerea momentului propice pentru efectuarea lucrărilor. Nu se intră în câmp atunci când există băltiri și solul nu este scurs în adâncime, pentru că solul nu se mărunțește bine, se tasează și va îngreuna răsăritul.

Pe un sol curat și bine lucrat din anul anterior se poate intra primăvara cu combinatorul. În situația în care terenul este bolovănit, se poate lucra cu discul ușor în agregat cu grapa cu colți.

Epoca optimă de semănat la floarea soarelui: minim 7°C la adâncimea de încorporare a seminței

Calendaristic, în funcție de regiune, intervalul este cuprins între 25 martie și 15 aprilie. În zona de nord epoca optimă se decalează cu 7-10 zile. În Bărăgan, epoca optimă pentru semănat la floarea soarelui se încheie, teoretic, la 15 aprilie.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde