Cu cât s-a redus suprafața cultivată cu tutun în 2013. Mai este tutunul o afacere pentru fermieri?

| Vegetal | de

Actualizat: 5 decembrie 2013

Etichete: , ,

Vineri, 27 noiembrie, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat la prima ediție a Conferinței Naționale a Cultivatorilor de Tutun din România.

tutun Tema conferinței a fost ”Producția de Tutun în Sud-Estul Europei”.

Evenimentul a fost organizat de „Oameni şi Companii”, în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Tutun din România – „Asociația Organizația Profesională pe Filiera Tutun” și prin intermediul său se urmărește inaugurarea unei serii de întâlniri ce oferă posibilitatea unui dialog între actorii principali din domeniul tutunului (cultivatori, procesatori, producători), pentru a găsi cele mai bune soluții la provocarile din acest sector.

La această ediţie au fost prezenti aproximativ 80 de participanți, între care cultivatori de tutun din toată țara şi din Sud – Estul Europei, procesatori, producători, membri ai Parlamentului Naţional şi European, precum și reprezentanţi ai autorităților locale și centrale.

După interventia lui Achim Irimescu și a lui Francois Vedel, Secretar General – UNITAB, din deschiderea conferinței, a urmat prezentarea organizaţiilor şi a problemelor cu care se confruntă cultivatorii de tutun din România, realizată de Petru Bota, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Tutun din România. Bulgaria a fost susținută de Tsvetan Filev, Chairman – National Tobacco Growers association 2010, iar Grecia de Nikos Allamanis, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Tutun din Grecia.

Suprafața cultivată cu tutun s-a redus de 30 de ori în România față de 1989

„România avea în trecut, înainte de 1989, o cultură de 35.000 de hectare şi aceasta s-a redus la 1.100 hectare în 2013, iar cauzele sunt multiple. Una dintre ele este legată de faptul că susţinerea financiară putea fi mai mare, şi aici noi, ca minister, trebuie să ne facem autocritica, deşi nu cred că mai ajută la ceva, dar şi faptul că nu am reuşit cu nimic să-i susţinem la Bruxelles pe producătorii români. Cred că distrugerea părţii de procesare primară a tutunului a contribuit mai mult la reducerea producţiei în România decât normele europene”, a precizat secretarul de stat Irimescu, în cadrul conferinței.

Documentație: cultivarea tutunului.

Potrivit acestuia, directiva UE de a interzice cultivarea tutunurilor Oriental şi Burley, care nu pot fi procesate fără a adăuga anumite ingrediente speciale, nu va ajuta la reducerea consumului de tutun.

„Credem că directiva UE nu ajută la reducerea consumului de tutun ci doar va îndepărta producţia europeană de tutun de pe eşichierul mondial. România este pe locul 10, pe ultimul loc al producătorilor de tutun din Uniunea Europeană. Pe primul loc se situează Italia cu 40.000 de tone, urmată de Polonia, Grecia, Spania şi Bulgaria”, a mai spus acesta.

În cadrul conferinţei s-a mai discutat despre:

  • Consolidarea poziţiei Asociaţiei Producătorilor de Tutun din România, la nivel european
  • Afilierea “Asociației Organizația Profesională pe Filiera Tutun” la UNITAB
  • Dezvoltarea platformei de comunicare SEETGA (South –Eastern Europe Tobacco Growers Alliance)

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde