Cu cât s-a redus suprafața cultivată cu tutun în 2013. Mai este tutunul o afacere pentru fermieri?

| Vegetal | de

Actualizat: 5 decembrie 2013

Etichete: , ,

Vineri, 27 noiembrie, Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a participat la prima ediție a Conferinței Naționale a Cultivatorilor de Tutun din România.

tutun Tema conferinței a fost ”Producția de Tutun în Sud-Estul Europei”.

Evenimentul a fost organizat de „Oameni şi Companii”, în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Tutun din România – „Asociația Organizația Profesională pe Filiera Tutun” și prin intermediul său se urmărește inaugurarea unei serii de întâlniri ce oferă posibilitatea unui dialog între actorii principali din domeniul tutunului (cultivatori, procesatori, producători), pentru a găsi cele mai bune soluții la provocarile din acest sector.

La această ediţie au fost prezenti aproximativ 80 de participanți, între care cultivatori de tutun din toată țara şi din Sud – Estul Europei, procesatori, producători, membri ai Parlamentului Naţional şi European, precum și reprezentanţi ai autorităților locale și centrale.

După interventia lui Achim Irimescu și a lui Francois Vedel, Secretar General – UNITAB, din deschiderea conferinței, a urmat prezentarea organizaţiilor şi a problemelor cu care se confruntă cultivatorii de tutun din România, realizată de Petru Bota, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Tutun din România. Bulgaria a fost susținută de Tsvetan Filev, Chairman – National Tobacco Growers association 2010, iar Grecia de Nikos Allamanis, Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Tutun din Grecia.

Suprafața cultivată cu tutun s-a redus de 30 de ori în România față de 1989

„România avea în trecut, înainte de 1989, o cultură de 35.000 de hectare şi aceasta s-a redus la 1.100 hectare în 2013, iar cauzele sunt multiple. Una dintre ele este legată de faptul că susţinerea financiară putea fi mai mare, şi aici noi, ca minister, trebuie să ne facem autocritica, deşi nu cred că mai ajută la ceva, dar şi faptul că nu am reuşit cu nimic să-i susţinem la Bruxelles pe producătorii români. Cred că distrugerea părţii de procesare primară a tutunului a contribuit mai mult la reducerea producţiei în România decât normele europene”, a precizat secretarul de stat Irimescu, în cadrul conferinței.

Documentație: cultivarea tutunului.

Potrivit acestuia, directiva UE de a interzice cultivarea tutunurilor Oriental şi Burley, care nu pot fi procesate fără a adăuga anumite ingrediente speciale, nu va ajuta la reducerea consumului de tutun.

„Credem că directiva UE nu ajută la reducerea consumului de tutun ci doar va îndepărta producţia europeană de tutun de pe eşichierul mondial. România este pe locul 10, pe ultimul loc al producătorilor de tutun din Uniunea Europeană. Pe primul loc se situează Italia cu 40.000 de tone, urmată de Polonia, Grecia, Spania şi Bulgaria”, a mai spus acesta.

În cadrul conferinţei s-a mai discutat despre:

  • Consolidarea poziţiei Asociaţiei Producătorilor de Tutun din România, la nivel european
  • Afilierea “Asociației Organizația Profesională pe Filiera Tutun” la UNITAB
  • Dezvoltarea platformei de comunicare SEETGA (South –Eastern Europe Tobacco Growers Alliance)

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

FORUM

02.10.2023 - 1:42
Dragomir Florentina spune: Buna ziua mă numesc dragomir Florentina am 16 ani sunt eu mama sora mea nepoata și fratele meu căutăm de munca ne-ați putea ajuta raspunde

16.08.2023 - 5:39
TUTA AURELIAN spune: AM PUS IN PAMINT 20 DE CUIBURI DOVLEAC DE FACE SEMINTA FARA COAJA AM SEMANAT IN DATA DE CINCI IULIE AU INCEPUT SA CREASCA DOVLETI UNI AU PESTE TREI KG UN SINGUR TRATAMENT AM DAT UN FUNGICID PE BAZA DE CUPRU SIUN INSECTICID AM MAI DAT DOUA TRATAMENTE FOLIARE CROPMAX SI UN TRATAMENT FOLIAR PE BAZA DE CALCIU SI UDATI LA DOUA ZILE SUNT FOARTE MULTUMITI CUM AU INTRAT IN VEGETATIE raspunde

28.05.2023 - 8:47
Petrisor spune: O soluție ar fi un guvern Nationalist 100 %...iar apoi respingerea tirurilor la graniță plus controale de toxicitate și vechea creare de piețe numai pentru producători naționali și interzicerea supermarketurilor să vândă turcisme. sau alte produse asiatice sfără un control RIGUROS pentru că ne afectează .viața noastră și sănătatea noastră fizică și mentală ne afectează și depinde de Ce introducem în stomac .Deci trebuie luate măsuri drastice ,nu de ieri nu de anul trecut ci de 33 de ani .Guvernanții sunt de vina pentru incapabilitatea delăsarea neputință și indolența față de o problemă atât de serioasă față de națiune față de copii noștri și viitorul nostru și al țării ...afară cu ei și mafia buzunarelor pline afară cu profitorii .Și amenzi plus arestări și celor ai noștri ce se ocupă cu chimicale ...Etrel...etc.etc.altfel dăm Amin prea devreme.????? raspunde

12.03.2023 - 2:23
Obreja spune: Preț foarte convenabil raspunde

15.02.2023 - 4:06
CALINCIUC TRAIAN spune: de unde pot achizitiona acest codex 2022. va multumesc. raspunde

20.10.2022 - 1:16
Matei Vasile spune: Buna ziua , am o suprafata de 9 ha teren care sar preta pentru infiintarea unei plantatii de Salcie energetica , binenteles ca ma gindesc si la procesare in peleti de foc As vrea sa stiu daca afacerea poate deveni rentabila pe suprafata de 9 ha , si in completare sa colectez rumegus de la gatere din zona pentru procesare suplimentara Multumesc frumos pentru raspuns Matei Vasile 0744882260 raspunde