agromonitor: Creșterea ovinelor în județul Sibiu, o activitate tradițională

Creșterea ovinelor în județul Sibiu, o activitate tradițională

| Ovine si caprine, Zootehnie | de

Etichete: , , , , ,

În județul Sibiu, creșterea ovinelor reprezintă o tradiție multiseculară. O zonă renumită pentru oierit este Mărginimea Sibiului, unde alături de creșterea acestei specii, se practică activități tradiționale privind prelucrarea unor produse din lapte, carne, lână cu un pronunțat caracter specific local.

Potrivit datelor oferite de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, efectivul mediu total de ovine este de 555.000 capete din care 460.000 oi și mioare, crescute în 4.055 exploatații ale gospodăriilor populației.

Citește și: Statistici privind producția de lapte de oaie în județul Sibiu.

Ponderea cea mai mare o reprezintă gospodăriile în care se cresc efective de ovine cuprinse între 50 și 500 capete (62%), urmează exploatațiile cu ovine până la 50 de capete, care reprezintă 25 %, iar exploatațiile în care se cresc peste 500 capete ovine reprezintă 13 % din numărul total de ovine.

Din această sumă un procent de 20% este concentrat în gospodăriile din zona Mărginimii Sibiului.

Datorită condițiilor geo-climaterice caracteristice județului Sibiu, efectivele de ovine sunt crescute și exploatate în marea parte a anului (cca 200 — 230 de zile, în funcție de intemperii) pe pajiștile naturale respectiv pe 182.000 ha. de pășuni și fânețe existente, pajiști situate în zonele de deal și munte, specifice reliefului județului Sibiu, efective care sunt comasate în 688 de turme, cu un efectiv de ovine pe turmă, diferențiat în funcție de suprafața de teren pășunabil, categoria de animale, numărul de proprietari care participă la formarea turmei, de distanța față de localități și alte criterii care sunt stabilite de crescătorii din localitatea de origine a ovinelor.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor