Crescătorii de animale și-au primit subvențiile restante
Subvenții animale 2014: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat în cursul zilei de 30 mai 2014 plățile pentru un număr de 9.761 beneficiari, potrivit Legii 48/ 2014 privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic.
Sumele reprezintă primele beneficiarilor plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic pe care aceștia nu le au încasat sau au fost nevoiți să le restituie ca urmare a titlurilor de creanță pentru punerea în aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi județene și a municipiului București în cadrul unei misiuni de audit al Curții de Conturi. De prevederile Legii nr. 48/ 2014 beneficiază pe lângă fermierii deja plătiți și fermierii care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanță) care sunt anulate prin efectul legii.
În acest context viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat:’ Am promis că rezolvăm această situație dificilă și ne-am ținut de cuvânt. Iată că în doi ani de zile am reușit să reintrăm în normalitate — fermierii vor fi scutiți de returnarea subvenției primite în perioada 2007-2010, iar cei care au plătit deja banii către APIA îi vor primi înapoi.’
Astfel, în conformitate cu prevederile Legii 48/ 2014, ‘Plata sumelor prevăzute la art. 1 și alin. (1) al prezentului articol se realizează până la data de 31 decembrie 2014’, iar Art.3, prevede că: ‘Sumele necesare aplicării prevederilor prezentei legi, în cuantum de 26.877 mii lei, se asigura în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2014.
Reamintim că în perioada 2007-2010, potrivit unor acte normative, subvențiile primite de la Uniunea Europeană erau condiționate de inexistența datoriilor la bugetul de stat. Fermierii crescători de animale erau obligați, pentru a putea intra în posesia subvenției, să scrie o declarație pe propria răspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat și/ sau la bugetul local, la data solicitării primelor. În urma unui audit al Curții de Conturi la APIA a reieșit faptul că mulți fermieri aveau datorii la stat. Prin urmare, ei ar fi trebuit să returneze subvenția primită de la APIA, totodată fiindu-le interzis să mai primească subvenții de la Uniunea Europeană pe o perioadă de trei ani.
Pe acelasi subiect:
- Subvenții zootehnie 2014: Au fost plătite subvențiile pentru conservarea raselor de animale
- Cererea pentru SUBVENȚIA pentru animale se poate depune până la 20 iunie
- Plăți pentru bunăstarea animalelor – Cererile se depun până pe 30 iunie
- APIA a plătit prima tranșă din PNDC pentru crescătorii de animale și pentru sectorul vegetal
- Subvenții pentru animale 2014: Ajutoarele Naționale Tranzitorii
publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!