Crăparea tulpinilor la rapiță – gărgăriță sau variație de temperatură?

| Cereale şi plante tehnice, Esenţial, Vegetal | de

Etichete: , , ,

În ultima perioadă, în mai multe culturi de rapiță din sudul țării fermierii au observat crăparea tulpinilor la unele plante. Fenomenul poate fi fiziologic, declanșat de variațiile mari de temperatură din luna aprilie, dar poate fi și un semn al atacului gărgăriței tulpinilor.

Să nu uităm că începutul lunii aprilie s-au înregistrat noaptea temperaturi negative de până la -5 grade, ceea ce a dus pe unele sole la decolorarea frunzelor și la crăparea tulpinilor în săptămânile următoare, când temperatura a crescut până la 20 de grade pe timpul zilei.

Ca mijloc de prevenire a fenomenului, se recomandă aplicarea de îngrășăminte cu sulf la ieșirea din iarnă. Pot fi aplicate primăvara două fertilizări cu azot (50-60 kg s.a. la hectar) și sulf (30 kg s.a. la hectar).

De asemenea, toamna, pentru a spori toleranța culturii la temperaturile scăzute, se recomandă un tratament cu Brassistrel.

Crăparea tulpinilor cauzată de atacul dăunătorilor

Dacă am stabilit că temperatura poate fi un factor fiziologic al crăpării tulpinilor de rapiță, trebuie ținut cont că atacul gărgăriței (Ceutorhynchus napi) se manifestă inclusiv prin acest fenomen. În plus, însă, mai apare un simptom caracteristic atacului acestui dăunător – tulpinile se apleacă, se curbează și capătă forma literei S.

Perioada atacului gărgăriței debutează calendaristic la începutul lunii aprilie, uneori mai devreme, în funcție de condițiile meteo. Adulții hibernanți încep zborul când se înregistrează temperaturi minime de 7-8 grade, iar după ce temperatura ziua „sare” de 10-12 grade deja atacul se manifestă pe arii extinse. Tratamentul chimic are loc obligatoriu la scurtă vreme după observarea atacului, până ca adulții să depună ouăle. După pătrunderea larvelor în tulpini rapița nu mai poate fi salvată.

Așadar, perioada în care poate să apară crăparea tulpinilor produsă de factori fiziologici corespunde anul acesta cu cea produsă de atacul dăunătorilor. Pentru a identifica corect cauza, cultivatorii de rapiță sunt sfătuiți să urmărească atent eventuala prezență a gărgăriței, prin amplasarea de capcane – boluri galbene – primăvara devreme.

Iată cum arată crăparea tulpinilor produsă de variațiile de temperatură din luna aprilie.

crapare-tulpini-rapita

Foto: Universitatea de Stat din Oklahoma

crapare-tulpini-rapita-aprilie

  1. Jean - 1-5-2014, 22:28

    Bre Dragos,iti este rusine de Limba Romana. Dintr-o data nu mai avem tarani, au devenit toi FERMIERI?
    Bravo neamule! Si apoi va mirati de ce totul merge pe dos in Romania.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde