agromonitor: Crăparea tulpinilor la rapiță – gărgăriță sau variație de temperatură?

Crăparea tulpinilor la rapiță – gărgăriță sau variație de temperatură?

| Cereale şi plante tehnice, Esenţial, Vegetal | de

Etichete: , , ,

În ultima perioadă, în mai multe culturi de rapiță din sudul țării fermierii au observat crăparea tulpinilor la unele plante. Fenomenul poate fi fiziologic, declanșat de variațiile mari de temperatură din luna aprilie, dar poate fi și un semn al atacului gărgăriței tulpinilor.

Să nu uităm că începutul lunii aprilie s-au înregistrat noaptea temperaturi negative de până la -5 grade, ceea ce a dus pe unele sole la decolorarea frunzelor și la crăparea tulpinilor în săptămânile următoare, când temperatura a crescut până la 20 de grade pe timpul zilei.

Ca mijloc de prevenire a fenomenului, se recomandă aplicarea de îngrășăminte cu sulf la ieșirea din iarnă. Pot fi aplicate primăvara două fertilizări cu azot (50-60 kg s.a. la hectar) și sulf (30 kg s.a. la hectar).

De asemenea, toamna, pentru a spori toleranța culturii la temperaturile scăzute, se recomandă un tratament cu Brassistrel.

Crăparea tulpinilor cauzată de atacul dăunătorilor

Dacă am stabilit că temperatura poate fi un factor fiziologic al crăpării tulpinilor de rapiță, trebuie ținut cont că atacul gărgăriței (Ceutorhynchus napi) se manifestă inclusiv prin acest fenomen. În plus, însă, mai apare un simptom caracteristic atacului acestui dăunător – tulpinile se apleacă, se curbează și capătă forma literei S.

Perioada atacului gărgăriței debutează calendaristic la începutul lunii aprilie, uneori mai devreme, în funcție de condițiile meteo. Adulții hibernanți încep zborul când se înregistrează temperaturi minime de 7-8 grade, iar după ce temperatura ziua „sare” de 10-12 grade deja atacul se manifestă pe arii extinse. Tratamentul chimic are loc obligatoriu la scurtă vreme după observarea atacului, până ca adulții să depună ouăle. După pătrunderea larvelor în tulpini rapița nu mai poate fi salvată.

Așadar, perioada în care poate să apară crăparea tulpinilor produsă de factori fiziologici corespunde anul acesta cu cea produsă de atacul dăunătorilor. Pentru a identifica corect cauza, cultivatorii de rapiță sunt sfătuiți să urmărească atent eventuala prezență a gărgăriței, prin amplasarea de capcane – boluri galbene – primăvara devreme.

Iată cum arată crăparea tulpinilor produsă de variațiile de temperatură din luna aprilie.

crapare-tulpini-rapita

Foto: Universitatea de Stat din Oklahoma

crapare-tulpini-rapita-aprilie

  1. Jean - 1-5-2014, 22:28

    Bre Dragos,iti este rusine de Limba Romana. Dintr-o data nu mai avem tarani, au devenit toi FERMIERI?
    Bravo neamule! Si apoi va mirati de ce totul merge pe dos in Romania.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor