agromonitor: Copa Cogeca cere soluții pentru protecția fitosanitară a culturilor specializate

Copa Cogeca cere soluții pentru protecția fitosanitară a culturilor specializate

| Actualitate, Extern | de

Etichete: ,

Copa-Cogeca a solicitat săptămâna trecută miniștrilor europeni ai agriculturii să adopte acțiuni mult mai ferme pentru a aborda problema lipsei de produse fitosanitare de protecție a culturilor europene specializate, precum fructele și legumele, orezul, florile sau semințele, împotriva dăunătorilor și bolilor.

În cadrul unei reuniuni cu președinția greacă la Bruxelles, Secretarul General al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, a subliniat:

„În lipsa unor soluții fitosanitare suficiente pentru protecția culturilor, indiferent dacă sunt chimice sau biologice, va pune în pericol nu doar competitivitatea întregului lanț agroalimentar – UE fiind al doilea mare producător de fructe și legume la nivel mondial, dar și al doilea importator – ci și durabilitatea sectorului și capacitatea sa de prevenire a și control asupra noilor dăunători, asigurând milioane de locuri de muncă în zonele rurale europene, precum și aprovizionarea celor 500 de milioane de consumatori din Europa cu produse agro- alimentare de calitate.”

Culturile specializate reprezintă peste 20% din producția agricolă totală din UE, valoarea acesteia depășind 70 de miliarde de euro pe an. Prin urmare, un sector dinamic este esențial și pentru economie. Solicităm așadar Comisiei Europene să adopte o abordare mult mai ambițioasă privind utilizările minore și culturile specializate pentru abordarea lipsei de soluții în materie de produse fitosanitare.

Copa-Cogeca consideră că raportul Comisiei în această privință, discutat astăzi de miniștrii europeni, reprezintă un pas în direcția cea bună, însă nu merge suficient de departe, multe probleme nefiind soluționate. Platforma propusă de coordonare a activităților existente privind utilizările minore între statele membre și părțile interesate prin crearea unui secretariat tehnic, poate fi de asemenea considerată doar o soluție parțială.

Pentru a asigura soluții pe termen lung pentru toate utilizările minore și culturile specializate în UE, este nevoie nu doar de coordonare, ci și de un mecanism de intensificare a cooperării și de finanțarea parțială a proiectelor de cercetare. Numai astfel putem să facem față tuturor problemelor, identificând soluții comune pentru toate utilizările minore și culturile specializate, într-un mod cât mai eficient din perspectiva costurilor.

Implicarea părților interesate este esențială pentru asigurarea unei abordări ascendente a identificării problemelor relevante și a soluțiilor necesare pe teren.

În acest sens, deseori proiectele de cercetare nu implică agricultorii încă din etapa inițială, ajungându-se la situații în care problemele rămân nerezolvate timp de zeci de ani. Este necesar un program permanent privind utilizările minore și culturile specializate.

Un astfel de program există deja în SUA și pentru fiecare dolar cheltuit în cadrul programului, s-a calculat că există beneficii economice de 500 USD (cheltuieli anuale de 14 milioane USD furnizează beneficii economice anuale de 7.7 miliarde USD).

În plus, reprezentantul Copa Cogeca a subliniat nevoia adoptării unor măsuri de reducere a presiunii resimț ite de producătorii europeni de lapte în ultimul an de cote, permițându-le să profite de oportunitățile existente pe piață.

De asemenea, fondurile provenind din taxa pe excedent trebuie utilizate în cadrul sectorului în vederea dezvoltării acestuia. Sunt necesare dezbateri pentru a aborda potențiala creștere a volatilității prețurilor după eliminarea cotelor în 2015.

Solicitările sunt formulate în perspectiva viitoarei publicări a raportului Comisiei, în luna iunie.

Secretarul general Pesonen a solicitat de asemenea adoptarea unor măsuri de restricționare a importurilor de citrice contaminate cu boala petelor negre provenind din Africa de Sud în 2014 și respectarea recomandărilor formulate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în februarie.

Raportul EFSA a confirmat din nou faptul că există un risc sporit ca patogenul Guignardia citricarpa să intre în UE prin importurile de citrice contaminate provenind din Africa de Sud. În acest moment, boala nu a fost depistată în UE, însă se poate răspândi cu ușurință de la fructele importate. Acesta a solicitat garantarea faptului că toate importurile de citrice vor face obiectul unor măsuri de control suplimentare și că importurile de citrice din zonele contaminate cu Guignardia citricarpa vor fi interzise automat din momentul detectării celui de-al șaselea lot contaminat. Măsura trebuie să se aplice tuturor importurilor de citrice, destinate atât pieței produselor proaspete, cât și industriei prelucrătoare.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor