Copa Cogeca cere soluții pentru protecția fitosanitară a culturilor specializate

| Actualitate, Extern | de

Actualizat: 27 mai 2014

Etichete: ,

Copa-Cogeca a solicitat săptămâna trecută miniștrilor europeni ai agriculturii să adopte acțiuni mult mai ferme pentru a aborda problema lipsei de produse fitosanitare de protecție a culturilor europene specializate, precum fructele și legumele, orezul, florile sau semințele, împotriva dăunătorilor și bolilor.

În cadrul unei reuniuni cu președinția greacă la Bruxelles, Secretarul General al Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, a subliniat:

„În lipsa unor soluții fitosanitare suficiente pentru protecția culturilor, indiferent dacă sunt chimice sau biologice, va pune în pericol nu doar competitivitatea întregului lanț agroalimentar – UE fiind al doilea mare producător de fructe și legume la nivel mondial, dar și al doilea importator – ci și durabilitatea sectorului și capacitatea sa de prevenire a și control asupra noilor dăunători, asigurând milioane de locuri de muncă în zonele rurale europene, precum și aprovizionarea celor 500 de milioane de consumatori din Europa cu produse agro- alimentare de calitate.”

Culturile specializate reprezintă peste 20% din producția agricolă totală din UE, valoarea acesteia depășind 70 de miliarde de euro pe an. Prin urmare, un sector dinamic este esențial și pentru economie. Solicităm așadar Comisiei Europene să adopte o abordare mult mai ambițioasă privind utilizările minore și culturile specializate pentru abordarea lipsei de soluții în materie de produse fitosanitare.

Copa-Cogeca consideră că raportul Comisiei în această privință, discutat astăzi de miniștrii europeni, reprezintă un pas în direcția cea bună, însă nu merge suficient de departe, multe probleme nefiind soluționate. Platforma propusă de coordonare a activităților existente privind utilizările minore între statele membre și părțile interesate prin crearea unui secretariat tehnic, poate fi de asemenea considerată doar o soluție parțială.

Pentru a asigura soluții pe termen lung pentru toate utilizările minore și culturile specializate în UE, este nevoie nu doar de coordonare, ci și de un mecanism de intensificare a cooperării și de finanțarea parțială a proiectelor de cercetare. Numai astfel putem să facem față tuturor problemelor, identificând soluții comune pentru toate utilizările minore și culturile specializate, într-un mod cât mai eficient din perspectiva costurilor.

Implicarea părților interesate este esențială pentru asigurarea unei abordări ascendente a identificării problemelor relevante și a soluțiilor necesare pe teren.

În acest sens, deseori proiectele de cercetare nu implică agricultorii încă din etapa inițială, ajungându-se la situații în care problemele rămân nerezolvate timp de zeci de ani. Este necesar un program permanent privind utilizările minore și culturile specializate.

Un astfel de program există deja în SUA și pentru fiecare dolar cheltuit în cadrul programului, s-a calculat că există beneficii economice de 500 USD (cheltuieli anuale de 14 milioane USD furnizează beneficii economice anuale de 7.7 miliarde USD).

În plus, reprezentantul Copa Cogeca a subliniat nevoia adoptării unor măsuri de reducere a presiunii resimț ite de producătorii europeni de lapte în ultimul an de cote, permițându-le să profite de oportunitățile existente pe piață.

De asemenea, fondurile provenind din taxa pe excedent trebuie utilizate în cadrul sectorului în vederea dezvoltării acestuia. Sunt necesare dezbateri pentru a aborda potențiala creștere a volatilității prețurilor după eliminarea cotelor în 2015.

Solicitările sunt formulate în perspectiva viitoarei publicări a raportului Comisiei, în luna iunie.

Secretarul general Pesonen a solicitat de asemenea adoptarea unor măsuri de restricționare a importurilor de citrice contaminate cu boala petelor negre provenind din Africa de Sud în 2014 și respectarea recomandărilor formulate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în februarie.

Raportul EFSA a confirmat din nou faptul că există un risc sporit ca patogenul Guignardia citricarpa să intre în UE prin importurile de citrice contaminate provenind din Africa de Sud. În acest moment, boala nu a fost depistată în UE, însă se poate răspândi cu ușurință de la fructele importate. Acesta a solicitat garantarea faptului că toate importurile de citrice vor face obiectul unor măsuri de control suplimentare și că importurile de citrice din zonele contaminate cu Guignardia citricarpa vor fi interzise automat din momentul detectării celui de-al șaselea lot contaminat. Măsura trebuie să se aplice tuturor importurilor de citrice, destinate atât pieței produselor proaspete, cât și industriei prelucrătoare.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde