agromonitor: Comisia Europeană elimină taxele vamale pentru importurile din Ucraina

Comisia Europeană elimină taxele vamale pentru importurile din Ucraina

| Actualitate, Extern | de

Etichete: , ,

Comisia Europeană (CE) a adoptat, marți, o propunere privind abolirea, cu titlu temporar, a taxelor vamale percepute exporturilor ucrainene în Uniunea Europeană.

export-cereale-ucraina-2014-taxe-vamale

În urma recentelor evenimente fără precedent din această țară și a provocărilor politice, economice și de securitate cu care se confruntă Ucraina, pe 6 martie, Consiliul European și-a afirmat disponibilitatea de a ajuta la stabilizarea economiei Ucrainei cu un pachet de măsuri. Una dintre acestea a fost acordarea de preferințe comerciale autonome, măsură prevăzută în propunerea adoptată astăzi în vederea reglementării de către Consiliul UE/Parlamentul European, precizează un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit CE, aceste preferințe comerciale vor fi acordate pentru o perioadă limitată, respectiv până la 1 noiembrie 2014.

„Joia trecută, șefii de stat și de guvern din UE au salutat pachetul de sprijin de 11 miliarde de euro prezentat de Comisia European pentru Ucraina. Comisia avansează repede cu implementarea acestui pachet de sprijin, iar astăzi a adoptat prima dintre măsurile prevăzute – un set de dispoziții comerciale unilaterale, care va reprezenta un beneficiu economic de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Această propunere este o măsură concretă, tangibilă a sprijinului UE pentru Ucraina”, a declarat președintele CE, Jose Manuel Barroso.

Cum va afecta agricultura românească eliminarea taxelor vamale la importurile din Ucraina

În sectorul agricol, mărfurile preponderente importate din Ucraina sunt îngrășămintele chimice. De asemenea, pentru fermierii români, eliminarea taxelor vamale va presupune un aflux major de cereale ucrainene pe piața Uniunii și o concurență pentru produsele similare românești.

Ucraina este unul dintre primii cinci jucători la nivel mondial pe piaţa de export atât pentru grâu, cât şi pentru porumb.

Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, Ucraina, Rusia, România şi Bulgaria sunt cei patru jucători importanţi de pe piaţa cerealelor de la Marea Neagră şi competitori direcţi pentru comenzile care vin din pieţele tradiţionale de deficit din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

„Exporturile de cereale reprezintă unul din principalele canale de finanţare pentru agricultura din Ucraina dar şi pentru stat având în vedere că cele 20-24 de milioane de tone livrate sezon de sezon înseamnă o gură de aer de 5-6 miliarde de euro pentru economie”, scrie sursa citată.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor