Comisia Europeană elimină taxele vamale pentru importurile din Ucraina

| Actualitate, Extern | de

Etichete: , ,

Comisia Europeană (CE) a adoptat, marți, o propunere privind abolirea, cu titlu temporar, a taxelor vamale percepute exporturilor ucrainene în Uniunea Europeană.

export-cereale-ucraina-2014-taxe-vamale

În urma recentelor evenimente fără precedent din această țară și a provocărilor politice, economice și de securitate cu care se confruntă Ucraina, pe 6 martie, Consiliul European și-a afirmat disponibilitatea de a ajuta la stabilizarea economiei Ucrainei cu un pachet de măsuri. Una dintre acestea a fost acordarea de preferințe comerciale autonome, măsură prevăzută în propunerea adoptată astăzi în vederea reglementării de către Consiliul UE/Parlamentul European, precizează un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit CE, aceste preferințe comerciale vor fi acordate pentru o perioadă limitată, respectiv până la 1 noiembrie 2014.

„Joia trecută, șefii de stat și de guvern din UE au salutat pachetul de sprijin de 11 miliarde de euro prezentat de Comisia European pentru Ucraina. Comisia avansează repede cu implementarea acestui pachet de sprijin, iar astăzi a adoptat prima dintre măsurile prevăzute – un set de dispoziții comerciale unilaterale, care va reprezenta un beneficiu economic de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Această propunere este o măsură concretă, tangibilă a sprijinului UE pentru Ucraina”, a declarat președintele CE, Jose Manuel Barroso.

Cum va afecta agricultura românească eliminarea taxelor vamale la importurile din Ucraina

În sectorul agricol, mărfurile preponderente importate din Ucraina sunt îngrășămintele chimice. De asemenea, pentru fermierii români, eliminarea taxelor vamale va presupune un aflux major de cereale ucrainene pe piața Uniunii și o concurență pentru produsele similare românești.

Ucraina este unul dintre primii cinci jucători la nivel mondial pe piaţa de export atât pentru grâu, cât şi pentru porumb.

Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, Ucraina, Rusia, România şi Bulgaria sunt cei patru jucători importanţi de pe piaţa cerealelor de la Marea Neagră şi competitori direcţi pentru comenzile care vin din pieţele tradiţionale de deficit din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

„Exporturile de cereale reprezintă unul din principalele canale de finanţare pentru agricultura din Ucraina dar şi pentru stat având în vedere că cele 20-24 de milioane de tone livrate sezon de sezon înseamnă o gură de aer de 5-6 miliarde de euro pentru economie”, scrie sursa citată.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde