Comisia Europeană elimină taxele vamale pentru importurile din Ucraina

| Actualitate, Extern | de

Etichete: , ,

Comisia Europeană (CE) a adoptat, marți, o propunere privind abolirea, cu titlu temporar, a taxelor vamale percepute exporturilor ucrainene în Uniunea Europeană.

export-cereale-ucraina-2014-taxe-vamale

În urma recentelor evenimente fără precedent din această țară și a provocărilor politice, economice și de securitate cu care se confruntă Ucraina, pe 6 martie, Consiliul European și-a afirmat disponibilitatea de a ajuta la stabilizarea economiei Ucrainei cu un pachet de măsuri. Una dintre acestea a fost acordarea de preferințe comerciale autonome, măsură prevăzută în propunerea adoptată astăzi în vederea reglementării de către Consiliul UE/Parlamentul European, precizează un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit CE, aceste preferințe comerciale vor fi acordate pentru o perioadă limitată, respectiv până la 1 noiembrie 2014.

„Joia trecută, șefii de stat și de guvern din UE au salutat pachetul de sprijin de 11 miliarde de euro prezentat de Comisia European pentru Ucraina. Comisia avansează repede cu implementarea acestui pachet de sprijin, iar astăzi a adoptat prima dintre măsurile prevăzute – un set de dispoziții comerciale unilaterale, care va reprezenta un beneficiu economic de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Această propunere este o măsură concretă, tangibilă a sprijinului UE pentru Ucraina”, a declarat președintele CE, Jose Manuel Barroso.

Cum va afecta agricultura românească eliminarea taxelor vamale la importurile din Ucraina

În sectorul agricol, mărfurile preponderente importate din Ucraina sunt îngrășămintele chimice. De asemenea, pentru fermierii români, eliminarea taxelor vamale va presupune un aflux major de cereale ucrainene pe piața Uniunii și o concurență pentru produsele similare românești.

Ucraina este unul dintre primii cinci jucători la nivel mondial pe piaţa de export atât pentru grâu, cât şi pentru porumb.

Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, Ucraina, Rusia, România şi Bulgaria sunt cei patru jucători importanţi de pe piaţa cerealelor de la Marea Neagră şi competitori direcţi pentru comenzile care vin din pieţele tradiţionale de deficit din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

„Exporturile de cereale reprezintă unul din principalele canale de finanţare pentru agricultura din Ucraina dar şi pentru stat având în vedere că cele 20-24 de milioane de tone livrate sezon de sezon înseamnă o gură de aer de 5-6 miliarde de euro pentru economie”, scrie sursa citată.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde