agromonitor: Comisia Europeană: clonarea organismelor, interzisă în agricultură și industria alimentară

Comisia Europeană: clonarea organismelor, interzisă în agricultură și industria alimentară

| Politică agricolă | de

Etichete: , , , ,

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 18 decembrie, trei proiecte legislative privind clonarea animalelor și alimentele noi care vor oferi securitate juridică în acest domeniu.

clonare-clonarea-organismelor

Potrivit propunerilor, este interzisă utilizarea tehnicilor de clonare în UE pentru animalele de fermă și importurile de clone ale acestor animale. Comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi, de asemenea, interzisă.

Propunerile în cauză doresc să abordeze bunăstarea animalelor și alte preocupări etice legate de utilizarea acestei tehnici. Proiectul legislativ privind alimentele noi revizuiește regulamentul existent privind alimentele noi în sensul îmbunătățirii accesului alimentelor noi și inovatoare pe piața UE, menținând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a consumatorilor.

„Inițiativele de astăzi privind clonarea animalelor oferă un răspuns realist și viabil la preocupările legate de bunăstarea animalelor, precum și la percepția consumatorilor cu privire la produsele alimentare provenite de la animale clonate. Modificările reglementărilor privind alimentele noi vor crea un sistem mai eficient. Acesta le va oferi consumatorilor din UE posibilitatea de a beneficia de o largă gamă de produse alimentare și va crea un mediu favorabil pentru industria alimentară europeană”, a declarat Tonio Borg, comisarul UE responsabil cu sănătatea.

Alimentele provenind de la organisme clonate sunt interzise

Potrivit CE, nu se va practica clonarea în scopuri agricole în UE și nicio astfel de clonă nu va fi importată atâta timp cât există preocupări legate de bunăstarea animalelor.

Primul proiect de directivă prevede instituirea unei interdicții temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de fermă, precum și privind introducerea pe piață de animale vii clonate și de embrioni clonați. Al doilea proiect de directivă garantează că produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu sunt introduse pe piața UE.

Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare și a speciilor pe cale de dispariție sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice și dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată.

Ce înseamnă clonarea organismelor

Clonarea animalelor este o tehnică relativ nouă de a reproduce animale. Clonarea nu implică nicio modificare genetică. O clonă nu este un OMG. Tehnica de clonare nu îmbunătățește performanțele unui animal. Cu toate acestea, crescătorii pot avea în vedere clonarea pentru a mări cantitatea de material reproductiv (seminal sau embrioni) pentru un animal deosebit de valoros.

Astăzi, clonarea nu este folosită în producția alimentară. În prezent, în UE, comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate ar avea nevoie de o aprobare prealabilă introducerii pe piață, în conformitate cu regulamentul privind alimentele noi, pe baza unei evaluări științifice a siguranței alimentare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Până în prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau străin nu a solicitat o autorizație de introducere pe piață pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare.

În 2008, EFSA a efectuat o evaluare științifică a riscurilor privind clonarea și a concluzionat că nu există niciun indiciu al unor eventuale diferențe în materie de siguranță alimentară în ceea ce privește carnea și laptele clonelor și ale descendenților acestora comparativ cu animalele reproduse prin mijloace convenționale. Avizul a fost confirmat în 2009, 2010 și 2012.

Cercetătorii utilizează clonarea pentru anumite investigații. Materialul reproductiv (seminal și embrioni) și alimentele (carne, lapte) provenind de la aceste animale clonate nu sunt introduse pe piață.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor