Cluj: Fabrica Napolact și-a închis porțile pentru că „interesul pentru brânzeturile românești e scăzut”

| Industria laptelui, Procesare | de

Etichete: , , , , , , ,

branza-nasal-taga-napolact Compania olandeză Friesland Campina a decis să relocheze fabrica unde se produce brânza de Nasal iar utilajele au fost transferate la Târgu Mureş. Acţionarul majoritar al societăţii a explicat decizia prin faptul că „interesul pentru specialităţile de brânzeturi româneşti este scăzut”. Aproximativ 450 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă.

Conform B1 TV, autorităţile au confirmat că mişcarea olandezilor era previzibilă, mai ales după închiderea unităţii de producţie de la Ţaga. Societatea avea 358 de angajaţi la Cluj.

Potrivit lui Călin Forgaciu, președintele Asociației Producătorilor de Lapte Cluj, nu au primit nicio notificare de la Friesland. Mai mult, ar fi avut o întrevedere cu conducerea Frisland și aceștia ar fi solicitat prelungirea contractului cu un an.

Planul Friesland pe termen lung este de a renunţa la toate fabricile din România, urmând să proceseze lapte românesc în Ungaria.

„Discuţiile despre relocarea Napolact la Târgu-Mureş sunt de mai multă vreme. În piaţă se vorbea despre acest lucru mai ales după ce au închis producţia la Năsal”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Dorin Cojocaru, APRIL: Brandul rămâne, deci acesta nu va fi afectat

„Ca şi preşedinte al Patronatului Laptelui, nu pot să comentez decizii private ale firmelor private. Pot, însă, să discut la modul general despre caz. Din informaţiile pe care le am nu s-a luat încă nicio decizie cu Napolact. Sunt doar discuţii… Ca impact trebuie să înţelegem următoarea chestie: avem trei găleţi cu lapte – una e plină jumătate, alta un sfert, iar a treia tot un sfert. Ca să mergi mai departe şi mai comod pui tot laptele într-o singură găleată. Deci, în momentul în care ai trei capacităţi de producţie, este normal să muţi producţia într-o singură capacitate ca să reduci costurile, să poţi să fii competitiv în continuare pe piaţă. Practic, te pregăteşti, faci o strategie pentru 2014 când se încheie derogarea la laptele neconform. În 2015 ai desfiinţarea cotelor de lapte şi automat tu trebuie să devii competitiv cu procesatorii din afara României, din Comunitatea Europeană”, a afirmat Dorin Cojocaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), citat de Agerpres.

Potrivit şefului APRIL, singurii care ar avea de suferit de pe urma acestei sistări ar putea fi fermierii şi salariaţii din zona Clujului.

„Brandul rămâne, deci acesta nu va fi afectat. Târgu Mureş e tot în inima Ardealului, iar Napolact poate vinde în continuare lapte din inima Ardealului. Pe de altă parte, e posibil să fie afectaţi fermierii din zona Clujului pentru că nu ştiu, sincer, dacă ei şi-au făcut o strategie şi pe colectarea de lapte, adică să nu mai ia lapte din zonă. Dacă nu mai iau lapte din zona Clujului, atunci scade cererea, scade preţul. Mă gândesc că, după 2015, va veni şi lapte ieftin din zona Ungariei, mai ales din zona de graniţă – Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad – dar o să vină şi produs finit mai ieftin. Toată lumea îşi face o strategie pentru 2015 şi consider că închiderea capacităţii de la Cluj-Napoca face parte din această strategie, plus reducerea costurilor de producţie pentru că au scăzut vânzările cu 4-5% pe an, din 2000 încoace”, a explicat Dorin Cojocaru.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde