agromonitor: Cluj: Fabrica Napolact și-a închis porțile pentru că „interesul pentru brânzeturile românești e scăzut”

Cluj: Fabrica Napolact și-a închis porțile pentru că „interesul pentru brânzeturile românești e scăzut”

| Industria laptelui, Procesare | de

Etichete: , , , , , , ,

branza-nasal-taga-napolact Compania olandeză Friesland Campina a decis să relocheze fabrica unde se produce brânza de Nasal iar utilajele au fost transferate la Târgu Mureş. Acţionarul majoritar al societăţii a explicat decizia prin faptul că „interesul pentru specialităţile de brânzeturi româneşti este scăzut”. Aproximativ 450 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă.

Conform B1 TV, autorităţile au confirmat că mişcarea olandezilor era previzibilă, mai ales după închiderea unităţii de producţie de la Ţaga. Societatea avea 358 de angajaţi la Cluj.

Potrivit lui Călin Forgaciu, președintele Asociației Producătorilor de Lapte Cluj, nu au primit nicio notificare de la Friesland. Mai mult, ar fi avut o întrevedere cu conducerea Frisland și aceștia ar fi solicitat prelungirea contractului cu un an.

Planul Friesland pe termen lung este de a renunţa la toate fabricile din România, urmând să proceseze lapte românesc în Ungaria.

„Discuţiile despre relocarea Napolact la Târgu-Mureş sunt de mai multă vreme. În piaţă se vorbea despre acest lucru mai ales după ce au închis producţia la Năsal”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Dorin Cojocaru, APRIL: Brandul rămâne, deci acesta nu va fi afectat

„Ca şi preşedinte al Patronatului Laptelui, nu pot să comentez decizii private ale firmelor private. Pot, însă, să discut la modul general despre caz. Din informaţiile pe care le am nu s-a luat încă nicio decizie cu Napolact. Sunt doar discuţii… Ca impact trebuie să înţelegem următoarea chestie: avem trei găleţi cu lapte – una e plină jumătate, alta un sfert, iar a treia tot un sfert. Ca să mergi mai departe şi mai comod pui tot laptele într-o singură găleată. Deci, în momentul în care ai trei capacităţi de producţie, este normal să muţi producţia într-o singură capacitate ca să reduci costurile, să poţi să fii competitiv în continuare pe piaţă. Practic, te pregăteşti, faci o strategie pentru 2014 când se încheie derogarea la laptele neconform. În 2015 ai desfiinţarea cotelor de lapte şi automat tu trebuie să devii competitiv cu procesatorii din afara României, din Comunitatea Europeană”, a afirmat Dorin Cojocaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), citat de Agerpres.

Potrivit şefului APRIL, singurii care ar avea de suferit de pe urma acestei sistări ar putea fi fermierii şi salariaţii din zona Clujului.

„Brandul rămâne, deci acesta nu va fi afectat. Târgu Mureş e tot în inima Ardealului, iar Napolact poate vinde în continuare lapte din inima Ardealului. Pe de altă parte, e posibil să fie afectaţi fermierii din zona Clujului pentru că nu ştiu, sincer, dacă ei şi-au făcut o strategie şi pe colectarea de lapte, adică să nu mai ia lapte din zonă. Dacă nu mai iau lapte din zona Clujului, atunci scade cererea, scade preţul. Mă gândesc că, după 2015, va veni şi lapte ieftin din zona Ungariei, mai ales din zona de graniţă – Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad – dar o să vină şi produs finit mai ieftin. Toată lumea îşi face o strategie pentru 2015 şi consider că închiderea capacităţii de la Cluj-Napoca face parte din această strategie, plus reducerea costurilor de producţie pentru că au scăzut vânzările cu 4-5% pe an, din 2000 încoace”, a explicat Dorin Cojocaru.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor