agromonitor: CJ Cluj vrea să reînvie sistemul de irigații din Câmpia Turzii

CJ Cluj vrea să reînvie sistemul de irigații din Câmpia Turzii

| Cereale şi plante tehnice, Vegetal | de

Etichete: , , , ,

irigatii cluj campia turzii

Sistemul de irigaţii din zona Turda-Câmpia Turzii a fost construit între anii 1968 şi 1972, folosind apa de pe cursul râului Arieş și era proiectat să asigure apa necesară pe o suprafaţă de 5.880 de hectare. Autoritățile județene speră ca acesta să fie refăcut pe o suprafață de minim 3.000 de hectare.

Într-un interviu acordat Agerpres, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Ioan Oleleu, a declarat că „acum este momentul ca autorităţile judeţene să ofere soluția pentru terenurile agricole de la Turda – Câmpia Turzii”.

„Sistemul de irigaţii este indiscutabil o prioritate. El a fost funcţional şi între 2003-2004, nu şi ulterior. Seceta din ultimii ani ne obligă să intervenim în zonă. Ne-am întâlnit cu membrii Asociaţiei Udătorilor şi cu reprezentanţi de instituţii care gestionează acest sistem de irigaţii. Până în prezent, Consiliul Judeţean a aprobat începerea demersurilor pentru preluarea în administrare a sistemului de irigaţii, iar tehnicieni caută soluţiile cele mai bune ce trebuie să fie aplicate, în timp ce juriştii perfectează formele legale. Cadrul legal va fi respectat din toate punctele de vedere. Consiliul Judeţean nu vizează să deţină în proprietate un astfel de obiectiv, dar o formă de colaborare pentru zona agricolă a devenit necesară. Avem şi soluţii din mediul privat pentru o colaborare. O companie specializată în culturi legumicole este interesată să susţină financiar acest proiect, urmând ca sumele investite în prima fază să fie recuperate, în timp, prin creşterea producţiei şi a calităţii recoltelor din zonă”, a declarat Oleleu.

El a mai precizat că în prima fază a proiectului de refacere suprafaţa preconizată este de 3.000 de hectare și a amintit că „la Cluj avem un atuu important: specialiştii din domeniul agricol”.

„Este vorba de cadrele de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, apoi de la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda şi de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Cluj-Napoca. La aceeaşi masă de lucru este nevoie să stea învăţământul superior, cercetarea, producătorii, mediul privat – inclusiv marile lanţuri de magazine – instituţiile publice şi consultanţa pe domeniul financiar-bancar”, spune vicele CJ Cluj.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor