Camerele Agricole îi vor îndruma pe fermieri spre fondurile europene

Cioloș: Succesul viitoarelor programe europene în România depinde de regionalizare

| Financiar, Fonduri europene | de

Etichete: , , , , , ,

dacian-ciolos-liviu-dragnea-regionalizare-fonduri-europene

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, spune că felul în care va fi „gândită” regionalizarea țării va afecta absobția fondurilor europene în intervalul 2014-2020.

Acesta a sosit în România joia trecută și a discutat, în aceeași zi, cu Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Discuţiile s-au referit la procesul regionalizare-descentralizare coordonat de MDRAP, la pregătirea programelor europene pentru perioada 2014-2020 şi la posibilitatea de înfiinţare a camerelor agricole în România.

„Bazele procesului de regionalizare se pun în acest an şi de felul în care sunt proiectate acum structurile sale şi atribuţiile regionale depinde în bună măsură succesul viitoarelor programe europene în România. Chiar dacă atribuţiile de la centru ar putea fi transferate la regiuni treptat, cred că ar fi în avantajul României să poată prezenta cât mai rapid o planificare clară a modului în care se va face acest transfer”, a afirmat Dacian Cioloş.

Potrivit lui Liviu Dragnea, „țelul nostru este să ajungem la coeziune prin cooperare, şi nu la fărâmiţare prin competiţie, aşa cum s-a întâmplat în unele regiuni în ultimii ani”. (→ citește aici un raport asupra regionalizării dat publicității luna trecută)

În acest context, cei doi oficiali au convenit că prioritatea viitoarelor Camere Agricole o reprezintă funcţionarea lor ca organisme care să acorde agricultorilor inclusiv îndrumare cu privire la accesarea banilor europeni.

În ceea ce priveşte viitoarea perioadă de programare europeană, 2014-2020, discuţiile au vizat modul în care pregătirile României în acest domeniu trebuie corelate cu înfiinţarea viitoarelor regiuni administrative. Astfel, este necesară existenţa unei definiri clare a atribuţiilor atât a actualelor organisme implicate în procesul de gestionare a programelor europene, cât şi a viitoarelor structuri regionale.

„Eu am fost susţinător al Camerelor Agricole de multă vreme şi când am fost ministru am propus o lege pe care nu am apucat să o duc până la capăt pentru că am avut mandatul scurt. Mi se se pare esenţial ca România să aibă o structura de consultanţă agricolă prin care să existe o legătură directă cu agricultorii, iar performanţa să fie măsurată de agricultori şi nu de alţii din afara sistemului agricol. Dacă activitatea unui consultant nu este măsurată de performanţa agricultorilor, nu are nici un sens să cheltuim bani, nici publici, nici privaţi, pe consultanţă. De asta pentru mine este important să existe Camere Agricole care să constitutie o legătura între reprezentanţii agricultorilor şi consultanţă”, a declarat Dacian Cioloş la conferinţa „Politica Agricolă Comună 2014-2020 în viziunea LAPAR”.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

07.05.2019 - 10:05
Bejan gheorghe spune: As dori sa imi spuneti informatii despre abatorul dumneavoastra raspunde

28.04.2019 - 5:20
Nelu spune: Intr. O livada de 7 ha de par am pus 3000 cutii ieftine din plastic, de culoare albastra, 1l capacitate, pe care le. Am umplut cu apa in care am pus lenor pentru rufe, cu mirosuri de diferite flori, Cutiile din plastic folosite la ciuperci, se gasesc in comert, la pretul de 200 lei, 900 cutii. In primul an am pescuit aprox. 40.000 gandaci parosi. In al doilea an s. Au redus la 2 sau 3000 pentru ca nu a mai avut cine depune oua in sol si nu s. Au mai inmultit. Sper ca anul urmator sa fie inttr. Un numar care nu conteaza. Solutia este deci reducerea an de an a populatiei de gandaci pana la disparitia lor, alta solutie nu exista. Daca sint prea multi, intr. Un an culesul manual poate da roade. Succes, merita incercat, eu i. Am invins, la 30 ha livada, sunt atat de putini ca nu conteaza. M. A costat 600 lei caserolele 60 lei lenor si salariul a 3 oameni timp de 2 zile raspunde

19.02.2019 - 8:01
Anonim spune: Carcasa de iepure,pentru cei interesati 0760510528 raspunde

03.01.2019 - 3:00
DIANA spune: BUNA Am si eu cativa urechiati dc as avrea unde sa ii vand as axtinde numarul lor ,imi poate oferi cineva detaliile necesare ? raspunde

21.11.2018 - 11:39
Popescu Emilian spune: Parerea mea este ca, fiind o cultura mai putin cunoscuta suprafetele vor fi restranse si pe piata nu se vor cauta. Apropo de suprafete, in zona Oltenieii si in mod special in zona Dabuleni ,unde conditile pedo-climatice sunt favorabile cultivarii, la ce suprafete s-a ajuns? Multumim! raspunde

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde