agromonitor: Cine este fondul de investiții care a cumpărat 6000 de hectare în Botoșani

Cine este fondul de investiții care a cumpărat 6000 de hectare în Botoșani

| Actualitate, Companii | de

Etichete: , , , , , , , , ,

Deși legea vânzării terenurilor agricole a intrat în vigoare și, teoretic, orice cetățean al Uniunii Europene poate achiziționa teren arabil în România, cele mai importante tranzacții din acest an au fost efectuate până la această dată prin preluarea pachetului majoritar al unor companii românești care lucrează suprafețe importante.

terenuri-agricole-straini

După ce la începutul lunii aprilie Agrinatura, firmă controlată de britanicii de la Spearhead, a preluat două companii din județul Teleorman, crescând astfel suprafața de teren agricol controlată la peste 17.000 hectare, americanii de la Anholt Investment au plătit 11 milioane de euro pentru achiziția companiilor Agraria Nord şi Arland din judeţul Botoşani, care exploatau cumulat 6.000 de hectare de teren arabil.

Potrivit informațiilor publicate de Ziarul Financiar, Agraria Nord, care exploata circa 5.000 de hectare, a fost pre­luată de la milionarul austriac Gerald Schweighofer, iar Arland Răchiți a fost cedată de compania daneză Arland Invest APS.

Fondul de investiţii a plătit, în medie, 1.800 de euro pentru fiecare hectar din cele două ferme (teren comasat).

Cine sunt fermele preluate – Agraria Nord și Arland

Potrivit presei regionale, în topul fermelor botoșănene se află societatea comercială Agraria Nord din Rădăuţi (Suceava). Ferma deţine în județul Botoşani, în special în comunele de pe lunca Siretului, nu mai puţin de 5.000 de hectare de teren. Această societate este deţinătoarea terenurilor aflate în litigiu la Vârfu Câmpului, ele generând răscoala ţăranilor din Hânţeşti- Suceava.

„Ară numai dacă trec peste trupurile noastre. Să ne omoare, să facă o groapă comună şi să ne îngroape acolo, pe pământul nostru”, urla din toţi rărunchii o femeie. Nu erau vorbe goale, peste o sută de oameni pornindu-se spre terenul agricol, hotărâţi să oprească lucrările de arătură. La podul de peste râul Siret, care delimitează ieşirea din Hânţeşti spre Bucecea, ţăranii au întâmpinat primele forţe de ordine. Nebunia s-a declanşat în momentul în care un oficial la primăriei locale i-a anunţat că vor primi teren în altă parte. (Monitorul de Suceava)

La rândul său, compania Arland Răchiți se află în topul cultivatorilor de cereale din județ. În 2010, compania lucra 2.896 de hectare.

Cine este fondul de investiții Anholt

Joe Massoud, general manager Anholt

Joe Massoud, general manager Anholt

Rudolph Krediet, partener în cadrul fondului american de investiții Anholt Investment, consideră că „România este o destinație interesantă pentru investiții”, punctând în declarația sa publicată pe pagina companiei oportunitățile comerciale și calitatea terenurilor agricole.

Acesta a declarat că „vom continua să ne dezvoltăm în România”.

La rândul său, Joe Massoud, manager al Anholt, a declarat că „achiziționăm terenuri agricole din 2007” și că „ne vom concentra pe acest tip de investiții”.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor