Cifre privind sectorul european al cărnii de vită

| Industria cărnii, Procesare | de

Etichete: ,

Noile cifre privind sectorul european al cărnii de vită discutate de Copa-Cogeca săptămâna trecută reflectă situația dificilă a pieței, producătorii confruntându-se cu o scădere accentuată a prețurilor la carnea de vită, în paralel cu creșterea costurilor de producție.

Dezbaterea a avut loc în cadrul reuniunii Grupului de lucru al Copa-Cogeca „carnea de vită”.

Pierre Chevalier, președintele grupului de lucru, a exprimat preocupări grave privind situația nefavorabilă, avertizând că prețul cărnii de vită în Europa a scăzut în medie cu 5% de la începutul anului față de anul trecut, în timp ce costurile de producție, în special prețurile furajelor, sunt în creștere rapidă.

„Deși pe termen scurt se prevede că producția europeană de carne de vită va înregistra o ușoară creștere, perspectivele pe termen lung nu sunt pozitive în ceea ce privește producția și consumul. Se estimează că producția și consumul în UE vor scădea cu aproximativ 7% în perioada 2014 – 2023, în comparație cu media înregistrată în perioada 2010-2012, în timp ce importurile ar trebui să crească. Producția europeană nu ar trebui să fie variabila utilizată pentru ajustarea pieței europene. Această scădere a producției și consumului este profund îngrijorătoare și ar putea avea grave consecințe sociale și economice în zonele rurale, întrucât sectorul are un rol cheie pentru creștere și ocupare în aceste zone”, a avertizat acesta.

În contextul creșterii cererii de alimente, este esențială stimularea producției de carne de vită în UE. Producătorii europeni de carne de vită care îndeplinesc cele mai stricte norme de producție din lume sunt dezavantaj concurențial deoarece alte țări nu trebuie să îndeplinească aceleași norme și obligații costisitoare.

De exemplu, utilizarea antibioticelor ca factori de creștere este interzisă în UE, dar este permisă în alte părți ale lumii. De asemenea, acolo nu există aceleași sisteme de inspecție a cărnii la nivelul exploatației.

Pierre Chevalier a adăugat:

Grupul de lucru „carnea de vită și mânzat” va continua să fie vigilent și nu va accepta compromisuri cu privire la controale pentru a garanta consumatorilor europeni că normele pe care le consideră atât de importante sunt respectate. Producătorii europeni de carne de vită încearcă să obțină venituri echitabile de pe piață, să valorifice întreaga carcasă, însă cum vor putea reuși dacă piața este inundată cu porțiuni la prețuri scăzute? În perspectiva negocierilor comerciale bilaterale, Comisia trebuie să se asigure că normele europene de producție sunt respectate, iar modelul european de producție nu este compromis. Este nevoie de mai multă transparență din partea Comisiei. Solicităm Comisiei să prezinte o evaluare a impactului negocierilor comerciale dintre UE și SUA asupra sectorului cărnii de vită și să lanseze o consultare publică în acest sens înainte de a continua negocierile.

Care este opinia ta?

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde