agromonitor: Cercetătorii de la SCDA Turda luptă pentru menținerea efectivului de porci Mangalița

Cercetătorii de la SCDA Turda luptă pentru menținerea efectivului de porci Mangalița

| Porcine, Zootehnie | de

Etichete: , ,

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Agricultură Turda este singura unitate de profil din țară unde se mai conservă încă rasa Mangalița.

Deși se întreține mai greu decât alte rase de porci, are avantajul unei cărni de calitate, iar prețul de desfacere este unul pe măsură.

„Prin conservare, noi menţinem această rasă autohtonă, care este o rasă perfecţionată pentru grăsime şi are un punct forte pentru consumul de grăsime. Are un punct forte, pentru că această rasă are un procent de colesterol mai redus decât toate rasele din lume”, a explicat Alexandru Nagy, cercetător la Staţiunea de Cercetare Agricolă Turda, pentru Digi24.

„Este, din păcate, pe cale de dispariţie. La Turda, în judeţul Cluj, printre alte lucruri foarte bune pe care le fac ei acolo, au reuşit să conserve o bază genetică şi este baza genetică pentru România pentru soiul Mangaliţa”, spune Iuliu Suătean, şef serviciu la Direcţia Agricolă Cluj.

Un porc din rasa Mangalița ajunge la 130 de kg într-un an şi jumătate, mult mai târziu decât celelalte rase.

porc-din-rasa-mangalita

În prezent, fermierii din Ungaria sunt principalii exportatori de carne de porc Mangalița.

Într-un raport de cercetare publicat anul trecut de SCDA Turda, se arată că „pentru evitarea fenomenului de consangvinizare şi a consecinţelor negative se impune heterogenizarea materialului biologic existent prin introducerea în efectiv a unor reproducători valoroşi din afară”.

„Concluzia care se desprinde este că animalele aparţinând celor două linii au ajuns la un grad mare de omogenitate. Astfel pentru a îmbunătăţi indicii de creştere, sunt neapărat necesare infuzii din afara unităţi”, spun cercetătorii

Simpozion de specialitate: Mangalița în Maramureș

În anul 2012 a avut loc simpozionul cu tema “Mangalita in Maramures”, organizat de Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice Maramures, presedinte Ioan Tataran. Acesta a adunat 80 de producatori agricoli din judetele Maramures, Bistrita – Nasaud, Salaj, Bihor si Satu Mare. Tema Seminarului a facut referire la cresterea porcinelor din rasele autohtone ca o oportunitate pentru toti fermierii, punctand calitatea superioara a carnii, faptul ca sunt rase rustice, rezistente, cu grad mare de adaptabilitate si nepretentioase la hrana.

Programul Seminarului a cuprins o serie de lucrari pe marginea importantei cresterii porcului Mangalita si Bazna, lucrari prezentate de specialisti de la institutii si unitati de profil ale Ministerului Agriculturii si Universitatii de Stiinte Agricole Cluj-Napoca.

Prof. univ. dr. Avram Fitiu a prezentat lucrarea cu tema “Organizarea pietei porcului Negru de Bigoree”, doctor inginer Ioan Mihalca STZ Maramures a vorbit despre “Protejarea patrimoniului genetic al raselor autohtone de porcine”, inginerul Alexandru Nagy de la SCDA Turda a prezentat “Importanta cresterii porcinelor din rasa Mangalita si Bazna”.

Cu aceasta ocazie s-a mai discutat si despre posibilitatea construirii unui abator pentru procesarea carnii dupa retete traditionale, iar in final o mare parte din crescatori s-au aratat interesati sa faca parte din Asociatia Crescatorilor de Porci din rasele autohtone.

  1. gaza doinita - 17-12-2017, 13:03

    incercam sa crestem in zona vatra dornei, mangalita, iberic , mistret, avem in jur de 40 porcine.as dori colaborare pentru valorificarea lor… telefon 0754.435596-marius.sau 0751808968-doina

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor