agromonitor: Ce se întâmplă cu plata CASS de către persoanele care obțin venituri din chirii și arendă

Ce se întâmplă cu plata CASS de către persoanele care obțin venituri din chirii și arendă

| Financiar, Impozite şi taxe | de

Etichete: ,

Conform OUG nr. 88/2013, persoanele care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor sunt obligate să plătească contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) începând de la 1 ianuarie 2014.

impozit-venituri-arenda-terenuri-agricole

Veniturile obţinute din arendarea unui teren, a unui bun agricol, fac parte din categoria veniturilor obţinute din cedarea folosinţei bunurilor.

În cazul persoanelor care obțin venituri din arendarea bunurilor agricole, obligația plății CASS revine în sarcina plătitorului venitului, care va reține contribuția la sursă prin aplicarea cotei de contribuție asupra bazei de calcul determinată prin scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile de 25% (procent aplicat la venitul brut).

Așadar, aceste plăți sunt efectuate de arendaș, nu de către cel care arendează terenul.

Obligaţii privind declararea

În termen de 15 zile de la încheierea contractului de arendă, prezentaţi-l la unitatea fiscală de care aparţineţi. Până pe 27 mai depuneţi Declaraţia privind veniturile realizate din România Formularul 200.

Cei care nu au plătit CASS la timp nu vor fi penalizați

Ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a semnat Ordinul nr. 550 de aprobare a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale Nr 2/ 2014, decizie potrivit căreia nu vor mai fi percepute dobânzi și penalități de întârziere contribuabililor care depășesc termenele de plată ale obligațiilor fiscale din cauza faptului că nu au primit deciziile de impunere pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate asupra veniturilor din închirieri.

Astfel, contribuabilii nu datorează dobânzi și penalități de întârziere pentru perioada cuprinsă între termenul de plată prevăzut de Codul Fiscal, respectiv 25 martie 2014 și data comunicării deciziei de impunere, în cazul contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, pentru care nu au avut obligația efectuării de plăți anticipate în anul precedent.

„Consider că această reglementare este necesară. Trebuie să manifestăm respect față de contribuabil. Oamenii nu trebuie să plătească majorări sau penalități, în condițiile în care nu au primit decizie de impunere, mai exact, nu au fost înștiințați care este suma aferentă obligațiilor fiscale”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

În cazul în care contribuabilul a plătit deja penalități pentru întârzierea la plată, sumele percepute ca accesorii vor fi compensate cu alte obligații datorate bugetului de stat sau, după caz, pot fi restituite.

Ordinul de ministru intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor