agromonitor: Ce s-a discutat, marți, la seminarul „TVA-ul Verde în Alimentație și Agricultură”

Ce s-a discutat, marți, la seminarul „TVA-ul Verde în Alimentație și Agricultură”

| Actualitate, Intern | de

Etichete:

Marți, 29 aprilie 2014, Institutul Social Democrat „Ovidiu Șincai” împreună cu Asociația Bio-România au organizat la Palatul Parlamentului simpozionul ”TVA-ul Verde în Alimentație și Agricultură”.

tva-legume-fructe-tomate

În deschiderea evenimentului a fost organizată o expoziție a fermierilor bio din România, aceștia promovându-și produsele bio și tradiționale românești în rândul invitaților. Veniți din toate părțile României, fermierii au reamintit tuturor despre importanța agriculturii bio și necesitatea dezvoltării acestui sector.

România poate să fructifice oportunitatea oferită de implementarea durabilă și corectă a TVA-ului verde în domeniul agriculturii și alimentației, putând deveni astfel un vârf de lance sau un model european în dezvoltarea durabilă a spațiului rural cu consecințe benefice multiple asupra întregii țări.

Adrian Marius Dobre, secretarul general al Institutului Social Democrat, moderatorul dezbaterii, a subliniat că „agricultura bio este un segment important al economiei sociale. Este o formă de manifestare și de asociere aparte, ca o completare la asocierea celei a economiei de piață. România are un mare potențial de colaborare în domeniul agriculturii bio, dar și în cadrul procesului de prelucrare a acestor produse”.

Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio-România a explicat concepția TVA-ului Verde:

„În primul rând este gândit pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum și serviciilor, nu doar alimentelor. În al doilea rând se schimbă fundamental CRITERIUL calculării cotei de TVA. Modelul economic actual, dar care nu este practicat în România, TVA are principiul următor: produse de strictă necesitate TVA mic, produse de lux TVA mare.La TVA-ul Verde principiul este POLUATORUL plătește! Astfel unele alimente vor avea TVA 50% și unele automobile vor avea TVA 0%. Studiul finanțat de UE prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestuia ținând cont de amprenta de carbon a fiecărui produs, de durata de viață a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor după utilizare. Vom avea de exemplu la o banală pungă de plastic TVA 300 %, iar la o sacoșă din bumbac bio 0% TVA. Marele avantaj care îl are România și țările Est Europene este că TVA—ul la mâncare este foarte mare și va scădea pentru alimentele sănătoase. În Anglia, Franța, Germania unde toate alimentele au TVA 3-5 % vor genera costuri sociale mari pentru că circa 90% din alimente vor trebui să suporte un TVA majorat semnificativ” – Marian Cioceanu, Bio-România

Participanții la Simpozion au discutat și prezentat stadiul reformei la nivel european privind agricultura și alimentația bio, dar și despre pașii întreprinși de România până în momentul de față.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde

05.02.2018 - 6:19
Florin spune: Pot sa ofer 100 de iepuri pt carne in fiecare luna cate o 100 de buc in fiecare luna momentan un nr de telefon 0756216299 astept un rasp cine preia carnea de iepuri sau la email florin.temian90@gmail.com raspunde

05.02.2018 - 6:16
Anonim spune: Pot sa ofer iepuri pt carne 100 la o luna nr contact 0756216299 raspunde

13.01.2018 - 8:42
Racolta spune: Buna ziua , detin 30 de iepuroaice de Urias De Transilvania . As vrea sa extind mini ferma mea doar ca am nevoie de piata de desfacere . Intrebarea mea este cat plateste abatorul kg in viu . Va multumesc raspunde

publicitate agromonitor