agromonitor: Ce s-a discutat, marți, la seminarul „TVA-ul Verde în Alimentație și Agricultură”

Ce s-a discutat, marți, la seminarul „TVA-ul Verde în Alimentație și Agricultură”

| Actualitate, Intern | de

Etichete:

Marți, 29 aprilie 2014, Institutul Social Democrat „Ovidiu Șincai” împreună cu Asociația Bio-România au organizat la Palatul Parlamentului simpozionul ”TVA-ul Verde în Alimentație și Agricultură”.

tva-legume-fructe-tomate

În deschiderea evenimentului a fost organizată o expoziție a fermierilor bio din România, aceștia promovându-și produsele bio și tradiționale românești în rândul invitaților. Veniți din toate părțile României, fermierii au reamintit tuturor despre importanța agriculturii bio și necesitatea dezvoltării acestui sector.

România poate să fructifice oportunitatea oferită de implementarea durabilă și corectă a TVA-ului verde în domeniul agriculturii și alimentației, putând deveni astfel un vârf de lance sau un model european în dezvoltarea durabilă a spațiului rural cu consecințe benefice multiple asupra întregii țări.

Adrian Marius Dobre, secretarul general al Institutului Social Democrat, moderatorul dezbaterii, a subliniat că „agricultura bio este un segment important al economiei sociale. Este o formă de manifestare și de asociere aparte, ca o completare la asocierea celei a economiei de piață. România are un mare potențial de colaborare în domeniul agriculturii bio, dar și în cadrul procesului de prelucrare a acestor produse”.

Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio-România a explicat concepția TVA-ului Verde:

„În primul rând este gândit pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum și serviciilor, nu doar alimentelor. În al doilea rând se schimbă fundamental CRITERIUL calculării cotei de TVA. Modelul economic actual, dar care nu este practicat în România, TVA are principiul următor: produse de strictă necesitate TVA mic, produse de lux TVA mare.La TVA-ul Verde principiul este POLUATORUL plătește! Astfel unele alimente vor avea TVA 50% și unele automobile vor avea TVA 0%. Studiul finanțat de UE prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestuia ținând cont de amprenta de carbon a fiecărui produs, de durata de viață a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor după utilizare. Vom avea de exemplu la o banală pungă de plastic TVA 300 %, iar la o sacoșă din bumbac bio 0% TVA. Marele avantaj care îl are România și țările Est Europene este că TVA—ul la mâncare este foarte mare și va scădea pentru alimentele sănătoase. În Anglia, Franța, Germania unde toate alimentele au TVA 3-5 % vor genera costuri sociale mari pentru că circa 90% din alimente vor trebui să suporte un TVA majorat semnificativ” – Marian Cioceanu, Bio-România

Participanții la Simpozion au discutat și prezentat stadiul reformei la nivel european privind agricultura și alimentația bio, dar și despre pașii întreprinși de România până în momentul de față.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor