agromonitor: Ce s-a discutat, astăzi, la Conferința Națională a Agricultorilor

Ce s-a discutat, astăzi, la Conferința Națională a Agricultorilor

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a fost prezent astăzi la Conferinţa naţională a agricultorilor 2014.

Acesta a precizat, în discursul său, că cel mai important rezultat al agriculturii este echilibrarea balanței comerciale a României anul trecut, „când am exportat, ca valoare, mai mult cu 1,2 miliarde de euro decât în 2012”.

„Lucrurile bune sunt că exportăm din ce în ce mai mult. S-au creat premize ca producţia să fie constantă în creştere (…) partea mai proastă este că exportăm materie primă. Grâu în 2013, exporturi mai mari pe primele luni din 2014. În primele două luni ale lui 2014 principalul produs exportat este porumbul. Nu avem valoarea adăugată”, a mai precizat Daniel Constantin.

Acesta a atras atenția asupra importanței investițiilor în integrarea și colectarea producţiei.

În privința terenurilor agricole, ministrul agriculturii a spus că suprafețele cultivate au crescut, totodată diminuându-se numărul de fermieri.

„Nu putem să forţăm fermierii mici să comaseze terenurile, asta ne-ar duce cu gândul la anii comunismului. Dar putem să-i stimulăm. O altă măsură se referă la renunţarea la activitatea agricolă în scopul comasării”, a declarat ministrul.

Dosarele pentru accesarea fondurilor europene se vor depune online, de la 20 mai

Luna aceasta se deschide sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul măsurii Modernizarea exploatațiilor agricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Ministrul agriculturii a explicat la conferința de astăzi că „vom avea diferenţiat producţia vegetală de producţia zootehnică”. De asemenea, a amintit că dosarele vor putea fi depuse, în premieră, online pe site-ul APDRP.

„S-a vorbit foarte mult de simplificare pe noul PNDR. Vom introduce o listă de preţuri de referinţă – una este depunerea online de proiecte. O alta se referă la depunerea continuă de proiecte. Am eliminat criterul limitei de vârstă în viitorul PNDR. Tinerii vor fi sprijiniţi printr-un anume procent de fonduri nerambursabile”, a mai spus ministrul Daniel Constantin.

Conferinţa naţională a agricultorilor a avut ca temă „Agricultura românească, între subzistenţă şi performanţă”. La eveniment au participat președintele Traian Băsescu, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, președintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor