agromonitor: Câți mici au mâncat românii de 1 Mai

Câți mici au mâncat românii de 1 Mai

| Actualitate, Intern | de

Etichete: ,

Potrivit datelor furnizate Pro Agro, în România anual se consumă între 20.000 și 25.000 de tone de mici. Asta înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, anual.

mici micul romanesc

Dacă luăm în calcul populația activă, reiese că un român mănâncă în medie 40 de mici pe an, conform datelor INS, iar populația activă reprezintă 11,01 milioane și este cuprinsă între 20 și 55 ani.

Consumul de mici crește considerabil pe tot parcusul verii, iar apogeul vânzărilor îl reprezintă minivacanța de 1 Mai, când pe parcursul a 2-3 zile se consumă peste 1.500 de tone de mici. Asta înseamnă că pe grătare „sfârâie”, de 1 Mai, 30 de milioane de mici, peste 7% din cantitatea consumată într-un an întreg. Într-o singura zi un român mănâncă mici cât pentru o lună.

De 1 Mai un român consumă, în medie, trei mici cu TVA 24%, dar dacă această taxă ar de 5%, cu același buget un român și-ar putea permite să cumpere patru mici.

„Românii mănâncă aproape o jumătate de miliard de mici pe an, iar în ziua de 1 Mai consumă 30 de milioane de mici. Aceștia puși cap la cap formează un lanț care ar uni București de Munchen, în patria produselor din carne, adică 1.500 de km distanță. Spunem acest lucru ca să vedem care este impactul acestui produs în alimentația românilor. Vrem să arătăm ce înseamnă micul ca și instituție ca și element cultural în alimentația românilor. Întotdeauna la un astfel de eveniment unde sunt producători, procesatori și consumatori exista permanent un invitat pe care nu-l sesizăm, iar acest invitat este statul. Acesta, până să fi mâncat românii micii de pe grătar, este plătit deja cu o cincime din micii cu TVA 24%, respectiv din 20 de mici, patru zboară în geanta statului. Dacă TVA ar fi 5% ar rămâne cu trei mici pe grătar în plus, adică am da doar unul statului”, a declarat, joi, Alex Jurconi, președintele Federației Naționale Pro Agro.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor