Cât porumb modificat genetic s-a cultivat în România, în anii trecuți

| Cereale şi plante tehnice, Esenţial, Vegetal | de

Actualizat: 22 noiembrie 2015

Etichete: , , , , ,

porumb-mon-810

Hibridul MON810 obținut prin biotehnologii poate fi cultivat în România numai cu avizul Ministerului Agriculturii. Suprafața cultivată cu acest porumb s-a redus an de an, ajungând la numai 217 hectare anul trecut.

În ce condiții poate fi cultivat MON 810

„Cultivatorii de MON810 sunt autorizaţi conform prevederilor Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 61/2012, care a abrogat Ordinul ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale nr. 237/2006 privind autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic, cu modificările şi completările ulterioare”, a declarat pentru Agerpres Elena Tatomir, directorul general la Direcţia Generală de Politici Agricole din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cât porumb MON 810 s-a cultivat în ultimii trei ani în România

În anul 2012, potrivit datelor MADR, în România au fost cultivate 217 hectare cu hibridul MON810, o suprafață infimă raportată la întreaga suprafață cultivată cu porumb în România (documentul poate fi descărcat aici)

De asemenea, în 2011 au fost cultivate 588 hectare cu porumb MON810, adică 0,022% din totalul suprafeței de 2.616.100 hectare cultivate cu porumb, în acel an (documentul poate fi descărcat aici).

În sfârșit, în anul 2010 s-au cultivat 822 hectare (sursă), reprezentând un procent de 0,038% din suprafața de 2.108.700 cultivată cu porumb în România, în 2010.

Ce spun organizațiile

ONG-urile care militează împotriva cultivării plantelor obținute prin biotehnologii au organizat un marș de protest în Capitală și în mai multe orașe din țară, la sfârșitul lunii trecute. Cei prezenți au acuzat „lobby-ul companiei Monsanto pe lângă autorităţile române, manipularea şi presiunea asupra micilor producători, cât şi faţă de atitudinea instituţiilor române în detrimentul interesului cetăţenilor”.

Pe epochtimes-romania.com, unul dintre participanții la protest spune că a căutat „soluţia la criza existenţială care se profilează ca un nor negru pe sufletul românesc”.

„Mă gândesc că este imposibil ca atâtea milioane de oameni care nu odată au arătat lumii o zestre de inteligenţă remarcabilă şi de perseverenţă neistovită, să fie înrobite de o mână de rătăciţi în meandrele materialismului inconştient (…) Nu pot să patenteze viaţa, nu sunt Dumnezeu.” – protestatar

Etichetarea alimentelor

protest-bucuresti-monsanto Etichetarea alimentelor şi a furajelor modificate genetic trebuie să se facă în conformitate cu legislaţia naţională, armonizată cu legislaţia comunitară, respectiv cu Regulamentul CE nr. 1829/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului European privind alimentele şi furajele modificate genetic şi cu Regulamentul CE nr. 1830/2003 privind etichetarea OMG şi trasabilitatea alimentelor şi furajelor produse din OMG.

Regulamentul nr.1829/2003 nu prevede că produsele obţinute de la animale hrănite cu furaje modificate genetic sau tratate cu medicamente modificate genetic trebuie să fie etichetate în mod particular cu aceste specificaţii.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

FORUM

28.05.2018 - 12:51
Nagy Gabriel spune: Bună. Ma numesc Gabriel și am încercat cu spirt și nu are efect, dacă aveți și alta metoda va rog să-mi spuneți. Mulțumesc mult. raspunde

02.05.2018 - 12:31
Giorgiana spune: Buna ziua, Am primit si eu cadou un Bonsai Ficus Microcarpa Ginseng. Dupa cateva zile au inceput sa ii cada destul de multe frunze. Mentionez ca este pozitionat intr-o zona luminoasa dar nu in raze directe. De udat incerc sa il ud la cateva zile astfel incat sa fie pamantul mereu umed. Desi am citit ca este normal ca in primele 2-3 saptamani este normal sa ii cada frunzele, fiind sensibil la mutare, ma tem sa nu ajunga sa ramana si chel. Imi puteti da ceva sfaturi in aceasta privinta va rog? Giorgiana raspunde

15.04.2018 - 2:07
iulian spune: Vasele albastre sunt foarte eficiente, plantand un pom, am uitat o stropitoare albastra, care spre surprinderea mea am gasito plina cu acest daunator. Am umplut mica livada care o am cu vase albastre iar recolta de daunatori (spre surprinderea mea) a fost foarte mare. Succes tuturor. raspunde

18.03.2018 - 9:59
Eduard gabriel spune: Salut sunt crescator de urechiati si detin o micro ferma in comuna LIPANESTI PH as dori sa iau legatura cu dumneavoastra ma gasiti la nr 0727035143 pot creste orice rasa de iepure si in nr foarte mare daca este nevoie raspunde

18.03.2018 - 4:11
Anonim spune: Cum pot lua legatura cu patronul abatorului sunt crescator de iepuri raspunde

05.03.2018 - 2:20
Ionut spune: comercializam custi profesionale de crestere intensiva a iepurilor marca Italiana raspunde