agromonitor: Cât porumb modificat genetic s-a cultivat în România, în anii trecuți

Cât porumb modificat genetic s-a cultivat în România, în anii trecuți

| Cereale şi plante tehnice, Esenţial, Vegetal | de

Etichete: , , , , ,

porumb-mon-810

Hibridul MON810 obținut prin biotehnologii poate fi cultivat în România numai cu avizul Ministerului Agriculturii. Suprafața cultivată cu acest porumb s-a redus an de an, ajungând la numai 217 hectare anul trecut.

În ce condiții poate fi cultivat MON 810

„Cultivatorii de MON810 sunt autorizaţi conform prevederilor Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 61/2012, care a abrogat Ordinul ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale nr. 237/2006 privind autorizarea cultivatorilor de plante modificate genetic, cu modificările şi completările ulterioare”, a declarat pentru Agerpres Elena Tatomir, directorul general la Direcţia Generală de Politici Agricole din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cât porumb MON 810 s-a cultivat în ultimii trei ani în România

În anul 2012, potrivit datelor MADR, în România au fost cultivate 217 hectare cu hibridul MON810, o suprafață infimă raportată la întreaga suprafață cultivată cu porumb în România (documentul poate fi descărcat aici)

De asemenea, în 2011 au fost cultivate 588 hectare cu porumb MON810, adică 0,022% din totalul suprafeței de 2.616.100 hectare cultivate cu porumb, în acel an (documentul poate fi descărcat aici).

În sfârșit, în anul 2010 s-au cultivat 822 hectare (sursă), reprezentând un procent de 0,038% din suprafața de 2.108.700 cultivată cu porumb în România, în 2010.

Ce spun organizațiile

ONG-urile care militează împotriva cultivării plantelor obținute prin biotehnologii au organizat un marș de protest în Capitală și în mai multe orașe din țară, la sfârșitul lunii trecute. Cei prezenți au acuzat „lobby-ul companiei Monsanto pe lângă autorităţile române, manipularea şi presiunea asupra micilor producători, cât şi faţă de atitudinea instituţiilor române în detrimentul interesului cetăţenilor”.

Pe epochtimes-romania.com, unul dintre participanții la protest spune că a căutat „soluţia la criza existenţială care se profilează ca un nor negru pe sufletul românesc”.

„Mă gândesc că este imposibil ca atâtea milioane de oameni care nu odată au arătat lumii o zestre de inteligenţă remarcabilă şi de perseverenţă neistovită, să fie înrobite de o mână de rătăciţi în meandrele materialismului inconştient (…) Nu pot să patenteze viaţa, nu sunt Dumnezeu.” – protestatar

Etichetarea alimentelor

protest-bucuresti-monsanto Etichetarea alimentelor şi a furajelor modificate genetic trebuie să se facă în conformitate cu legislaţia naţională, armonizată cu legislaţia comunitară, respectiv cu Regulamentul CE nr. 1829/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului European privind alimentele şi furajele modificate genetic şi cu Regulamentul CE nr. 1830/2003 privind etichetarea OMG şi trasabilitatea alimentelor şi furajelor produse din OMG.

Regulamentul nr.1829/2003 nu prevede că produsele obţinute de la animale hrănite cu furaje modificate genetic sau tratate cu medicamente modificate genetic trebuie să fie etichetate în mod particular cu aceste specificaţii.

Care este opinia ta?

Pe acelasi subiect:

publicitate - Agromonitor ofera publicitate prin banner sau linkuri platite in aceasta pagina. Tarife promotionale! Mai multe detalii aici!

Newsletter

Trimitem un singur email pe zi, de luni până vineri.

FORUM

28.06.2017 - 10:19
marian spune: isi bat joc de crescatori raspunde

16.06.2017 - 1:25
Madalin spune: Cati litri are rezervorul? raspunde

23.05.2017 - 11:19
Madalin spune: Buna ziua, doresc sa investesc intr-o ferma de iepuri numai ca ma lovesc, ca si marea majoritatea de cea mai mare problema ci anume piata de desfacere. Acesta este singurul impediment care ma impiedica in acest moment sa investesc intr-o astfel de ferma. Daca imi poate da cineva un sfat in acest sens il primesc cu mare drag. O zi buna raspunde

20.04.2017 - 12:38
Nicolae spune: Bună ziua! Aș dori să știu dacă exista abator de iepuri în românia,Și ce rase se primesc! raspunde

18.04.2017 - 8:24
Aura Stefanescu spune: Foarte interesant subiectul. Doresc sa primesc articolul complet. Mulțumesc frumos, Aura Stefanescu raspunde

17.04.2017 - 5:19
nicusor spune: exportul e singura varianta,sau eu as fi dispus sa ne unim cativa si sa facem un abator,de bani nu ar fi o problema,varianta e punctele de desfacere din abator mai departe raspunde

publicitate agromonitor